KLADDKAKA MED KOLAFYLLNING

 
Håll tillgodo med bilden även om den inte är den bästa.
 
Häromveckan när allas våran kära Mandy fyllde år tänkte jag att jag skulle göra en kaka/tårta. Vill man göra det enkelt för sig i sådana situationer men ändå veta att man får ett gott resultat är kladdkaka ett säkert kort. Kladdkaka kan varieras i oändlighet vad gäller smaker, fyllningar m.m. och de flesta människor brukar uppskatta det. Eftersom jag visste att Mandy gillar choklad och att min tid denna dag var knapp denna dag gjorde jag en lite twistad variant på en kladdkaka. Det svåraste med att göra en kladdkaka tycker jag är tiden, balansen mellan att den ska vara kladdig och inte torr, men samtidigt inte för kladdig. För min egen del blev kladdkakan något för kladdig (om en kladdkaka nu kan bli det) men där gick åsikterna i sär. Denna kan i vart fall varmt rekommenderas och den var inte svårare att göra än en vanlig traditionell kladdkaka men betydligt godare. 
 
Ingredienser
150 smör
50 g choklad (kan uteslutas)
3 st ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4-5 msk kakao
2 dl smör
50 g choklad (kan uteslutas)
1 burk karameliserad mjölk (alt. en burk kondencerad sötad mjölk som du kokat i ca 3 timmar)
Garnering: ca. 100 g choklad + quinoapuffar
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och blanda i 50 g choklad så att även chokladen smälter. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda sedan de torra ingredienserna separat i en egen bunke och vänd sedan ner dem i ägg och sockersmeten. Vänd sist ner smöret.  OBS!!! Vispa inte, rör så lite som möjligt för att få in så lite luft som möjligt, rör om tills smeten precis går ihop, annars riskerar den att bli torr. Smöra och bröa en form (antingen med ströbröd eller med kokosflingor). Vänd ner hälften av chokladsmeten i formen, klicka sedan ut den karameliserade mjölken och avsluta med resterande  kladdkakssmet på toppen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter. När du tar ut kakan ska den fortfarande vara kladdig i mitten, under tiden som den svalnar sätter den till sig och blir fastare. Under tiden kakan är i ugnen så förbered garneringen. Garnering: Smält chokladen över vattenbad och vänd ner några nävar quinoapuffar. När kladdkakan har gräddats klart i ugnen så smeta på ett lager med garneringen och ställ sedan in kakan i kylskåpet för att svalna. Servera tillsammans med en klick nyvispad grädde eller en skopa gammaldags vaniljglass. 
 


 

Kommentera här: