HEMMAGJORD TOMATSÅS OCH PX2-VECKANS SNABBA




Jag har inte försvunnit, jag har bara inte prioriterat bloggandet i första hand de senaste dagarna. positivt är dock att jag hunnit ladda upp med en liten recepthög att dela med mig av det kommande inläggen så ni har något smarrigt att se framemot. Idag blir det något så enkelt som hemmagjord tomatsås med pasta. Jag älskar som bekant pasta och de tillsammans med en riktigt bra hemmagjord tomatsås så kan man hamna i himmelriket för en stund. Eftersom detta är en himla billig rätt skulle jag rekommendera att lägga några kronor extra på en riktigt bra burk med krossade tomater om man inte använder sig av färska för i denna rätten gör det stor skillnad! Bara att slänga ihop och njuta!
 
 
4 portioner
3 toma
1 gullök
2 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 tomater/ 1 burk krossade tomater av bra kvalité (400 g)
1 msk ajvar relish (kan uteslutas)
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
salt och svartpeppar

Gör såhär: och hacka lök och vitlök fint och bryn i en het panna med olivoljan i några minuter. Tillsätt sedan hackade färska tomater/ en burk med krossade tomater, ajvar relish, basilika och oregano. Låt tomatsåsen koka i cirka 10 minuter och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Servera tillsammans med nykokt pasta (spagetti föredrar jag) och färskriven parmesanost på toppen!
 
TIPS! Denna tomatsåsen går utmärkt att ha på pizza, ta bara bort 1 st vitlök och oreganon från receptet och gör sedan precis på samma sätt som ovan!
 
 

KLASSISK TOMAT & LÖKSALLAD

 
 
 
Enkelt, snabbt och väldigt gott när man vill ha något komplement till maten men inte en vanlig klassisk sallad. Inget märkvärdigt alls men väl värt att påminna er om så ni inte glömmer denna goa lilla fina!
 
Du behöver:
Tomater
Rödlök
Olivolja
Vitvinsvinäger
Svartpeppar
En gnugga strösocker
 
Gör såhär: Skiva tomaterna och löken runt i ringar. Blanda i en skål tillsammans med lite olivolja, svartpeppar och vitvinsvinäger och avsluta med en liten gnutta strösocker. Svårt att sätta mått på detta recept men testa er fram och ta lite i taget så blir den perfekt tillslut. 

MANNERSTRÖMS FALUKORV I UGN

 
 


Denna rätten blev av tack vare att vi pendlar tre timmar varje dag och har på tok för mycket tid att prata på vilket resulterar i de mest konstiga samtalsämnen. Jag hade tinat en falukorv någon dag innan men hade adrig lagat den vilket blev ett samtalsämne en morgon på bussen, varpå jag säger att den ska slängas. Rebecka stoppar mig och delar med sig av detta recept som hon åt för flera årsedan som ursprungligen kommer från Leif Mannerström. Falukorv är ingen höjdare till mat, ingen delikatess eller något jag ska höja till skyarna för då skulle ni inte tro mig men med tanke på att det är just en falukorv vi pratar om så måste jag säga att detta måste vara det godaste man kan göra av denna böjda korv. Väl värt att testa, jag ska definitivt göra detta igen! Och är det någon ingrediens som du grinar på nosen för så hoppa över den, receptet är inte ristat i sten!
 
4 portioner
800 g falukorv med hög kötthalt
1 purjolök
1 gul lök
5 tomater
2 saltgurkor/hackad saltgurka
2 msk finhackad, färsk timjan
2 dl matlagningsgrädde 15%
2 dl riven västerbottensost
Svensk grov senap
Chilisås
Salt och peppar

Emmas hemmagjorda potatismos:
6-8 potatisar (helst mjölig sort)
25 g smör
1-1.5 dl mjölk
salt peppar, 0.5 st muskotnöt
 
Gör såhär:
Falukorv i ugn: Sätt ugnen på 175°C.  Dela och skölj purjolöken noga. Hacka purjolöken grovt och skär gullöken i tunna skivor. Smörj en stor ugnssäker form och fördela purjolöken i botten på formen. Dela falukorven på mitten och lägg i formen på bädden av purjolöken. Bred på senap och chilisås på korven med hjälp av en smörkniv. Salta, peppra och ha på timjan. Dela tomaterna i mindre bitar, saltgurkan likaså och fördela i skåran på korven och över. Häll på grädden och toppa med riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 30 minuter, gör under tiden potatismoset.
Potatismos: Skala och koka potatisarna. Dela potatisen i mindre bitar eller pressa den tillsammans med smör. Tillsätt sedan lite mjölk i taget tills du ör nöjd med konsistensen. Smaka av med salt och finriven muskotnöt.