LÖVBIFF-RULADER-VECKANS SNABBA

 
I detta fallet tillochmed helgens snabba. När vi tillsammans lagade denna rätt stod maten på borden efter 20 minuter och det anser jag är snabbmat av bättre rang. Eftersom vi lagade detta på helgen drack vi ett rödvin till och det gjorde allt ännu godare. Så, istället för en söndagsstek eller långkok, gå ut i vårvädret och njut och laga denna snabba rätt istället. Ha en fin söndag!
 
LÖVBIFF-RULADER MED PASTA
6 st lövbiff
1.5 gul lök
2-3 st vitlöksklyftor
10 st champinjoner
1/5 paprika, röd
2.5 dl matlagningsgrädde
2 msk kalvfond
en skvätt balsamvinäger
1.5 msk persilja
Salt, svartpeppar
Tillbehör: Pasta (tagliatelle), grönsallad med fetaost.

Gör såhär: Hacka lök(låt 1/2 vänta till senare), vitlök och champinjoner fint. Fräs i smör i en stekpanna. Klicka ut fräsblandningen på lövbiffen och rulla till rulader. Fäst med tandpetare. Stek ruladerna i smör i en het panna tillsammans med den halva löken och den finhackade paprikan. Salta och peppra. När köttet fått färg på ena sidan (det går fort), vänd och stek på andra sidan. Tillsätt sedan grädde, kalvfond, balsamvinäger och persilja. Smaka av. Låt småputtra någon minut. Servera tillsammans med nykokt pasta och en sallad.

FISKGRYTA MED SMAK AV THAILAND-VECKANS SNABBA

 
Och jag som skrivit att jag har svårt att komma på fiskrecept och så dröser det in av dem här på bloggen just nu. Idag bjuds det på det snabbaste fisk-receptet so far skulle jag tro. Detta är verkligen ett turbo-recept men än dock så himla gott.Dock åt vi upp allt när vi åt så jag vågar inte svara på om det är lika gott dagen efter men mycket möjligt. Men man måste ju inte alltid laga lunchlådor heller eller hur?! :)
 
2 portioner
300 g vit fisk (torsk, sejfilé) 
1 st näve räkor (kan uteslutas)
1 st purjolök
1 st vitlöksklyfta
1 st näve sockerärtor
8-10 st cocktailtomater
1 st liten morot
1 st fiskbuljongtärning
1-1.5 tsk röd currypasta
400 g vatten
200 g kokosmjölk
Salt, svartpeppar, aromat

Gör såhär: Hacka vitlök och purjolök. Skala moroten och fortsätt skala så du får långa slingor av morot. Fräs löken i olja i en gryta. Tillsätt vatten,buljongtärning, röd currypasta och koksmjölk. Låt puttra i några minuter, tillsätt sedan fisken, moroten, sockerärtor och smaka av med kryddorna. Klar att servera. 
 
 

E-ämnen- en enda lång raksträcka

 
Vilken djungel. Skulle man följa alla kostråd som florerar runt skulle man i princip inte kunna äta någonting. Morötter innehåller x och det kan framkalla cancer, pasta innehåller y och det...
Men kanske svårast är alla de e-ämnen som finns i all mat vi köper. Därför tänkte jag här, lite förenklat guida i vad några står för att det förhoppningsvis ska förenkla lite för er näsa gång ni handlar. Ni som varit med ett tag vet att jag inte tror på dieter med att utesluta saker utan att man istället äter varierat och regelbundet i lagom stora portioner. Bäst tror jag också då är att göra så mycket som möjligt från grunden för att i största möjliga mån undvika alla tillsatser som inte tillför kroppen något. 
Först och främst: Det ett e-nummer egentligen säger med ett finare ord är alla tillsatsämnen som används i produkten. Detta innebär att även naturliga ämnen kan ingå i en eko-produkt. 


E100-E180 FÄRGÄMNEN

E200-E297 KONSERVERINGSMEDEL
 
E300-E392 ANTIOXIDATIONSMEDEL OCH SURHETSREGLERANDE MEDEL

E400-E495 FÖRTJOCKNING-, STABILISERINGS- OCH EMULJERINGSMEDEL
 
E500-E586 ANTIOXIDATIONSMEDEL OCH KLUMPFÖREBYGGANDE MEDEL
 
E620-E650 SMAKFÖRSTÄRKELSE
 
E420-E421 SAMT E950-E968 SÖTNINGSMEDEL
 
E900-E949 SAMT E999-E1521 ÖVRIGA TILLSATSER.
 
Hoppas att detta gjorde er lite klokare vad allt står för på förpackningarna. Om du är intresserad av att läsa mer om detta kan du gå in på Livsmedelsverkets hemsida och söka på e-nummernyckeln.