SLÅNBÄRSSAFT OCH FAKTA OM SLÅNBÄR

 
 
Vad jiddrar hon om nu, slånbär-vad är det? Tänker ni så när ni ser detta? Jo, det ska jag ta och tala om för er. Slånbär är små bär som man inte rekommenderas att äta och ser väldigt lika ut blåbär fast i ett något större format. Växer gör dessa fina frostfärgade blå bär på taggiga buskar lite varstans just nu under hösten. Eftersom man inte kan äta dem som det är men ändå inte kan låta bli att ge bort alla till djuren så kan man ta till vara på dessa genom att göra antingen slånbärslikör eller slånbärssaft. Eftersom jag är mer förtjust i saft föll lotten på det valet för min del denna gången men min tanke är att försöka hitta en god drink med hjälp av denna men det får jag återkomma till.
Slånbärssaft är inte det minsta svårt att göra men det kräver några dagars väntan och förberedande moment innan man kan tappa upp den på flaska och njuta av den. Smaken då tänker ni, smakar det blåbär också? Nej. Som jag fick förklarat för mig så fint av morfars Helena så smakar saften inget annat än slånbär, det går inte att jämföra med något annat och man måste bara prova. Sist men inte minst ska jag även besvara frågan, när kan man plocka bären och hur ska det vara i konsistensen? Bären ska vara blå med en frostad yta, helst lite större i storlek. Egentligen ska bären plockas efter första frostnatten men men kan även fuska och frysa bären i frysen ett dygn innan så får det samma effekt. Så, nu är ni fulländade så ge er ut och plocka dessa bär så kan vi njuta av saften tillsammans i höst!
 
Slånbärssaft 1 sats
2 liter slånbär
7 dl vatten
6 dl strösocker/liter avrunnen saft
1 krm natriumbensonat(citronsyra) /liter avrunnen saft
 
Gör såhär: Lägg bären i en bunke och häll på kokande vatten. Täck bunken och ställ den svalt tills nästa dag. Gör om samma procedur ytterligare två gånger till. Efter att ha gjort detta moment totalt tre gånger är det nu dags att tillverka saften hela vägen. Sila av bären ordentligt genom att låta bären rinna av i en saftsil några timmar så all vätska som finns får chans att rinna ur. Mät sedan upp mängden saft och socker och låt detta koka upp i en kastrull. Låt därefter det sjuda och skumma av saften med hjälp av en sked. Om du vill använda konserveringsmedel (citronsyra) så blanda det tillsammans med en liten del av saften och tillätt det i resterande saft. Rör om och tappa sedan upp i varma rengjorda glasflaskor. Sätt på kork och låt dem svalna.
 

ÄPPELPAJ MED KOLA

 
Hur gott låter inte det? Tror knappt jag behöver säga mycket mer. Är det någon gång under året så är det under hösten som det görs äppelpaj, i vart fall gör jag det. Kan göras på hur många olika sätt som helst men här är senaste varianten som beprövats här hemma och som den gick hem!!
 
10 portioner
6 st äpplen
8 st gräddkolor, Rollo eller liknande
200 g smör
2 dl valnötter
1-2 msk kanel
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort kärnhuset och dela äpplena i skivor. Dela kolorna i bitar och fördela över äpplena i en smörjad och smord form. Grovhacka valnötterna och blanda tillsammans med resterande ingredienser till en smulig deg. Smula degen över äpplen och kolor i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna något innan den serveras tillsammans med nyvispad vaniljsås eller gammaldags vaniljglass.

FOCACCIA MED OLIVER OCH TIMJAN

 
Så teasar jag er med att lägga upp en bild på den magiskt goda köttfärssoppan men hoppar över att ge er olivfocaccia-receptet. Givetvis måste ni även ha detta recept. Eftersom soppa förknippas med focaccia här hemma så har även det legat på hyllan under större delen av våren och sommaren. Men nu har första soppan tillagats och då även brödet. Det är inget komplicerat att göra focaccia och det kräver egentligen inte lång tid heller men när man ändå gör kan man lika gärna göra en långpanna och frysa in det som blir över, det går alldeles utmärkt! (även om nybakat alltid är godast...)
 
Focaccia med oliver och timjan, 1 långpanna:
1/2 paket jäst
4 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 liter vetemjöl

Smaksättning:
Flingsalt
Hackade svarta oliver
Färsk timjan

Gör såhär:
Lös jästen tillsammans med vatten. Blanda sedan ner resten av ingredienserna och arbeta för hand eller i bakmaskin till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i 30 minuter. Lägg över degen på en ugnsplåt på bakplåtspapper och tryck ut den över plåten. Strö flingsalt över. Gör sedan små hål i degen och fyll/strö över flingsalt, hackade oliver och färsk timjan. Ringla lite olivolja över degen innan den åker in i ugnen. Grädda  brödet i mitten av ugnen ca 20-25 minuter på 225 grader.