KLADDKAKSMUFFINS MED SMAK NR:001


Jag har aldrig varit så väldans förtjust i choklad men efter att ha bott tillsammans med en chokladfanatiker ett bra tag så har jag liksom automatiskt hamnat i chokladträsket frivilligt eller ofrivilligt. Något som jag däremot alltid har gillat när det kommer till choklad är kladdkaka- det är de absolut godaste jag vet när choklad är med i bakverk.
A och O för en lyckad kladdkaka är att inte låta den vara inne för länge i ugnen. Som ordet beskriver ska den ju vara kladdig! De man också kan tänka på är att inte vispa smeten utan röra runt för att undvika att få in luft i smeten- då blir den extra mustig!

Receptet nedan är mitt grundrecept för en kladdkaka. Häromdagen gjorde jag istället dubbel sats och gjorde kladdkakemuffins istället med två olika smaker- daim och havssalt!

KLADDKAKA GRUNDRECEPT
3 dl socker
2 st ekologiska ägg
125 g smör (inte margarin)
200 g choklad
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao av bra kvalité
En nypa salt (gärna havssalt)
Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop socker och ägg. Smält smöret och blanda i chokladen i smöret så att den smälter. Ta en ny bunke och blanda samman vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt. rör i de växelvis med chokladoch smörblandningen och rör om till en jämns smet. Smöra och och bröa en form(antingen med ströbröd eller kokosflingor). Grädda i ugnen ca 20-25 minuter beroende på formens storlek.
 
KLADDKAKAN/MUFFINSENS SMAKSÄTTNING
Fyllning 1: Krossad daim
Fyllning : Havssalt
Fyllning 3: After eight choklad
Blanda antingen ett lager fyllning och ett lager smet växelvis eller avsluta med fyllningen och tryck ner den i kakan. Om du använder after eight så föreslår jag att man kör växelvis, havssalt däremot brukar jag endast ta överst för att inte kakan ska smaka för salt.

FYLLD AVOCADOHALVA MED LÖJROM



Denna underbara lilla feta och goda. Avokado är inte bara gott utan också väldigt nyttigt. Den innehåller mycket fett, av de goda slaget, som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Fettet i avokadon är också bra för hjärnan och huden.
Man kan variera avokadon i oändlighet. Antingen i sallader, i matlagning(ett av mina favoritrecept med avokado i kommer snart), till toast, som mellanmål till keso och nu ska jag avslöja min absoluta favorit när det kommer till avokado- fylld avokado med löjrom. Detta är min näst bästa favoritförrätt!

Du behöver:
Mogen avokado
Creme fraiche
Vitlök
Rödlök
Dill
Löjrom
Räkor
Ev. lite salt och svartpeppar
 
Gör såhär:
Finhacka rödlök. Blanda creme fraiche med lite rödlök, dill, pressad vitlöksklyfta, skalade räkor och lite löjrom. Smaka av och tillsätt mer av någon del. Dill och löjrom brukar vara de som man har fegat mest med. Låt gärna denna stå en stund om det finns tid för då smakar den än mer senare. När det är dags att äta: dela avokadon på mitten och ta ur kärnan. Fyll avokadon med röran och toppa med en klick löjrom, någon räka, lite rödlök och dill.

Chokladfestivalen 2011

Förra helgen var det chokladfestival i Göteborg. Jag som var minst sagt uttråkad efter att ha legat hemma så länge tänkte göra ett försök att komma ut i lugn och fint tempo genom att kika på lite choklad. Sagt och gjort, kön ringlade sig lång utanför entrén vilket visade sig vara helt förståeligt. Väl inne var det choklad i alla dess former. Det var praliner, honung med chokladsmak, balsamvinäger av choklad, chokladfontäner och såklart olika sorters chokladkakor. Vilken upplevelse!