KÅLPUDDING



En klassiker på tallriken denna torsdag och det tillsammans med en höstfavorit-vitkål! Vitkål kostar just nu i de flesta matbutiker runt 3:-/kg, galet!! Och.. Kålpudding är underskattat av oss 80-talister, förknippat med barndomen å tråkig kål men ge det en chans å jag kan  med stor sannolikhet säga att merparten kommer bli överraskade över hur gott det faktiskt är! 
 
Ingredienser kålpudding
1 st litet vitkålshuvud
ca.400-500g nötfärs
1 st gullök
3 msk ströbröd
0-5 dl vatten
Salt, svartpeppar
 
Gör såhär: Hacka vitkålen fint, likaså löken. Fräs kålen i lite olja till den blir mjuk, salta och peppra. Blanda i en bunke; gullök, ströbröd, vatten och färsen. Rör om. Vänd sedan ner 1/3 av vitkålen ner i färsblandningen. Smöra en ugnsform och varva sedan vitkål och färsblandningen i formen, avsluta med ett tlager av vitkål på toppen. Grädda i ugnen på 180 grader i ca 20-30 minuter. Servera tillsammans med koks potatis och brunsås.
 
Ingredienser brunsås ca. 5 dl
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl köttbuljong
1/2 dl grädde
2 tsk soja
Svartpeppar
1 msk gele (kan uteslutas)
 
Gör såhär: Smält smöret i en kastrull, blanda ner mjölet under omrörning. Tillsätt buljongen och låt sedan koka i 3-5 minuter. Tillsätt soja och grädde, smaka av med svartpeppar. Rör eventuellt ner en klick gelé om du önskar. Servera tillsammans med kålpuddingen och kok potatis. 
 
 

Grönkålschips



Grönkålschips fick jag upp ögonen för förra året och blev en stor succé! Enkelt att göra, få ingredienser och går snabbt att få färdigt. Tyvärr är risken att dem tar slut lika snabbt.. 

Du behöver:
Färsk grönkål
Olivolja
Flingsalt 

Gör såhär: tvätta grönkålem och dela i mindre bitar. Sätt ugnen på 100 grader. Ringla över litelite olja över grönkålen och smula över lite flingsalt. Rör om och gnid lite lätt in grönkålem i oljan. Oljan ska precis täcka all kål, de ska inte vara blöta! Fördela och lägg på en ugnsform på bakplåtspapper och sätt in i ugnen ca. 10-15 minuter tills kålen har blivit torr och frasig i konsistensen. Servera och njut!

Rabarbermarmelad med rostade pinjenötter

 
 
En av de saker som jag älskar med att stå i köket å greja det är att man kan tillverka ätbara ting som smakar såå gott men ändå är såå enkelt att tillverka. Dagens recept är ett sådant som går in i det facket. Tillverkningsprocessen för detta recept tar 10 minuter från början till slut så vad finns det för anledning att inte ge sig i kast med detta?! Utmärkt gå-bort present. 
Marmeladen passar utmärkt till ost och kex, gärna ostar med mycket smak där de syrliga rabarbersmaken och de rostade pinjenötterna får leva fullt ut. 
 
Ingredienser 2 små burkar
300 g rabarber
2 msk vatten
1/2 vaniljstång
1.5-2 del syltsocker
2 msk pinjenötter
 
Gör såhär: Skala rabarberna och ta bort ändarna. Dela rabarberna i mindre bitar. Lägg rabarberns tillsammans med vattnet i en kastrull och låt koks upp, låt sedan sjuda 1 minut under lock. Dela vaniljstången och skrapa ut innehållet. Tillsätt sedan vaniljen och skyltdockors i kastrullen, koka ytterligare 5 minuter utan lock. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de får fin färg-rör ner i marmeladen. Fördela marmeladen i rengjorda burkar, förslut och förvara sedan marmeladen i kylskåp.