ITALIENSK TONFISKPASTA- VECKANS SNABBA

 
 
Tonfisk är ett säkert kort. Ja, alltså om man tycker om det vill säga. Som jag skrev någon gång i somras så har jag aldrig tidigare ätit varm tonfisk på burk men det har jag fått upp ögonen för nu på senare tid och är mycket glad för detta. Tonfisken får på något vis en köttigare smak vilket jag kan föredra ibland, även om jag inte är sugen på kött. Detta receptet är, som de flesta andra här, enkelt och går i ett naffs att slänga ihop, perfekt att ha i bakfickan när tiden är knapp men man ändå vill äta något gott.
 
Du behöver:
1 st gullök
3 vitlöksklyftor
1 röd chili torkad eller 1/2 färsk chili
1 burk tonfisk i vatten
Cocktailtomater
Persilja
Parmesan
Pasta (spagetti eller något tjockare)
Salt, svartpeppar
 
Gör såhär: Hacka lök och vitlök i mindre bitar, finhacka den röda chilin. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Fräs löken i olja i en het panna några minuter, rör sedan i tonfisken. Rör om, salta och peppra. Tillsätt någon deciliter av pastavattnet i tonfiskröran och rör om. Lägg i delade cocktailtomater, persilja och riven parmesan. Rör om och smaka av. Blanda sedan i den kokta pastan och ringla lite olivolja över (gärna med citronsmak) och lite flingsalt, sedan är den klar att servera! (har du vanlig olivolja och en vanlig citron går det lika bra). 
 
 
 
 

FARMORS ÄPPELPAJ

 
 
 
Om ett recept är så gott så att halva pajen redan är uppäten innan jag ens har hunnit ta ett kort, då måste den väl  vara god? Äppelpaj är alltid enkelt att göra och man gör det på ngredienser som (nästan) alla vanligtvis har hemma. Farmors äppelpaj är den godaste och enklaste av dem alla och den kan varmt rekommenderas!
 
1 äppelpaj
200 g smör
2 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
3-4 st svenska äpplen
Ev. flagad mandel
 
Gör såhär: Skala äpplena och skär i båtar. Smöra och bröa en form med antingen kokosflingor eller ströbröd. Lägg äppelbåtarna i ugnsformen. Blanda smör, socker, havregryn och vetemjöl i en bunke till en deg. Smula degen över äpplena i formen. Toppa med flagad mandel om du vill. Grädda sedan i mitten av ugnen tills pajen fått färg, ca 20-30 minuter. Servera till vaniljsås, vaniljglass eller en klick grädde.
 
 

HOLLANDAISÅS MED DILL-LAX

 
Så var min frånvaro total igen men bara för det så ska jag ikväll bjuda på ett nedrans gott recept med egengjord hollandaisås, så otroligt gott! Jag kan inte påstå att jag är särskild duktig i köket vad gäller just att göra egna såser, kalla går bra att slänga ihop men redningar och andra såser från grunden är jag ingen fena på. Trots detta ville jag ge mig på att göra en hollandaisås för några veckor sedan när det fanns lite tid över. Egentligen tar det inte särkilt lång tid och det var inte så svårt som jag trodde men i förhållande till en pås-sås så tar det ju förstås lite längre tid. Kan i vart fall rekommenderas då det var sååå mycket godare. Ska försöka bättra mig på den fronten så att vi kan bli proffs tillsammans på sås. Jag gör misstagen och så delar jag med mig av mina lyckanden och så är vi i full fart att bli sås-experter!
 
Hollandaisås:
250 g smör
3 st äggulor
2 msk äppelcidervinäger
saft av 1/2 citron
salt och vitpeppar efter eget tycke
 
Gör såhär: Smält smöret på låg värme så att det inte bränns vid. Vispa äggulor i en rostfri kastrull tillsammans med citronsaften och äppelcidervinäger. Värm kastrullen med äggulorna m.m. över vattenbad och vispa ordentligt. Viktigt är att det är varmt men det får absolut inte koka!!! Vispa hela tiden tills äggulorna tjocknar i konsistensen och vispa/rör ner det smälta smöret lite i taget. Fortsätt att vispa tills såsen tjocknar och du har konsistensen du önskar. Salta och peppra sedan tills du är nöjd med smaken. Sedan är den klar att servera!
 
Dill-lax med pressad potatis 
Färsk lax
Dill
Citronpeppar
Pressad potatis
 
Gör såhär: Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Gnugga in lite citronpeppar, dill och pressa lite citronsaft över. In i ugnen på 200 grader tills laxen är klar, ca 20-25 minuter beroende på hur tjock laxen är. Servera tillsammans med hollandaisås, pressad potatis och haricoverts/sparris eller liknande.