Enkelt surdegsbröd

Många säger att bröd är bröd och att det inte är någon större skillnad. Det är fel. Ett surdegsbröd är ett bröd med en lång hållbarhet, har ett lägre GI än många andra bröd och har inga konstiga tillsatser i sig. Surdegen kan bli flera år gammal och man matar den någon gång i veckan för att hålla den vid liv Lite utav denna deg används i varje bröddeg.
Receptet nedan är ett av de enklare bröden när man är nybörjare på surdeg och resultatet blir fantastiskt! Brödet kommer ifrån den fantastiska boken Enklare bröd av Martin Johansson som jag fick av julklapp förra julen.

På kvällen
2msk rågsurdeggrund
1dl ljummet vatten
1dl rågmjöl
Blanda surdegen. Rör ihop surdegsgrund, mjöl och vatten i en stor bunke. Lägg en handduk eller plastfolie över bunken och låt den stå över natten (8-10 timmar).

På morgonen
Gårdagens surdegsgrund
3dl ljummet vatten
6 dl rågsikt
1 dl rågmjöl
1-1.5 tsk salt

Blanda degen. Tillsätt  vatten,rågmjöl, rågsikt och salt tillsammans med rågsurdegsgrunden sedan kvällen innan. Blanda ordentligt och täck sedan bunken med plastfolie igen och låt stå i rumstemperatur tills den jäst till dubbel storlek, det kan ta upp till 2-3 timmar.

Smörj en brödform och vänd över degen i formen. Strö lite rågmjöl över degen och låt jäsa under en bakhandduk ytterligare 1 timme. Ställ ugnen på 250 g i god tid innan brödet har jäst färdigt. Ställ en oöm plåt på nedre delen av ugnen. När bröddegen jäst färdigt, ställ brödformen på gallret i mitten av ugnen och lägg några isbitar på den nedre plåten i ugnen. När den har varit inne i tio minuter, sänk temperaturen till 200 grader och låt stå ytterligare ca 35-40 minuter. Om du tycker att brödet ser lite blekt ut när tiden gått ut, ta ut brödet ur formen och låt den stå inne i ugnen endast på gallret ytterligare tio minuter.
Detta ger brödet en god skorpa och en extra stadga. Ta sedan ut brödet och låt svalna på galler.


                                                        

Färska musslor och citronfettucine
Gah!

En av mina favoriträtter. Jag är en sann pastaälskare. Varje gång jag är på en restaurang kollar jag alltid pastautbudet först och ofta slutar jag leta vidare i menyn efter att ha hamnat på pastarätterna.
Detta är ett superenkelt recept på en pastarätt som blir såå god! Desto mindre ingredienser, desto bättre.


Färskpasta (jag gillar bäst fettucine med citronsmak men vanlig pasta går också bra)
1 nät med fäsrka musslor(brukar räcka till 3-4 pers)
Vitt vin
Vitlök
Gullök
Cocktailtomater
Salt
Peppar

Parmesanost

Det finns inga bestämda mått på detta recept utan man får helt enkelt smaka sig fram.

Tvätta och ta bort de döda musslorna. Hacka lök och finhacka några vitlöksklyftor. Fräs detta i en gryta snabbt. Tillsätt vin och musslor och låt koka några minuter. Koka färskpastan. När musslorna öppnar sig, tillsätt cocktailtomater och låt koka med i några minuter. Salta och peppra. När pastan har kokat färdigt, blanda allt tillsammans. Lägg upp i en skål, ringla grovt riven parmesanost över och servera genast!

Skållad råg

Nybakat bröd är det bästa som finns! Här kommer det bästa recept jag har på perfekt bröd precis som jag vill ha det. Fluffigt, mjukt och med skorvig kant! Det kräver lite tid men det är ett bröd som passar perfekt att göra om man är hemma en dag och det är dåligt väder!

På kvällen:
1,5 dl kokhett vatten
1 dl rågmjöl

Gör skållningen.  Häll det heta vattnet över mjölet i en bunke och blanda ordentligt. Lägg ett lock eller plastfolie för och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.

På morgonen:
Skållningen från gårdagen
2 tsk färsk jäst
2 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special
1-1,5 tsk salt

Blanda degen. Blanda jäst och vatten med skållningen och tillsätt därefter mjöl och salt. Rör snabbt tills allt har blandats ordentligt och låt degen vila i 30 minuter.

Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt på detta sätt tills du kommit varvet runt. Detta momentet gör du totalt tre gånger med 30 minuters mellanrum. Degen kommer efter varje gång att bli allt fastare. Efter att du har gjort det tre gånger låter du den jäsa i bunken ungefär en timme.

Strö rikligt med mjöl på en kökshandduk. Blanda gärna både råg och vetemjöl. Skrapa sedan försiktigt ut degen på handduken. Gör vika processen igen. Dra ut degen till en kvadrat och vik sedan in alla fyra kanter mot degens mitten. Vik ihop handduken runt degen till ett paket. Ge degen utrymme för att kunna växa i handduken. Vänd degen upp och ned på så att skarven hamnar nedåt. Låt jäsa ytterligare en timme.

Sätt på ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst färdigt. En plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedre delen. När degen jäst färdigt, lägg in degen försiktigt med hjälp av en pizzaspade eller skärbräda på den heta plåten. Lägg några isbitar på plåten på den nedre delen av ugnen. Öppna ugnen och vädra efter 15 minuter. Gör detta sedan var 5:e minut tills degen varit inne i ytterligare 35 minuter.
Du kan närsomhelst sänka temperaturen om du tycker att brödet ser för bränt ut.

Lycka till!