KRISTERS MAGISKA FLÄSKFILÈ OCH GLAZE

 
 
Kanske är det dags att fylla på grillreceptbanken för alla semesterfirare där ute för jag hoppas att grillen har stått nästintill varm hela denna fantastiska sommaren så ni börjar få slut på idéer. Här kommer ett recept med fläskfilé som går utmärkt att göra när man ska laga mat till ett större sällskap och vill förbereda matlagningen dagen innan.
Det diskuteras fram och tillbaka bland kockar och andra matintresserade om hurvida köttet blir mer smakrikt om man förkokar det innan man lägger det på grillen eller ej. Jag har testat båda delarna och kan i ärlighetens namn säga att jag inte märker någon större skillnad, däremot underlättar det mycket och man sparar mycket tid om man förkokar köttet. Det magiska med denna fläskfilé oavsett vilket man föredrar att göra är iallafall glazen som man lägger på köttet och det är den som gör hela alltet.
 
Beräknat till 3 fläskfiléer
Glaze
0.5 dl muscovadosocker
0.5 dl honung
0.5 dl ketchup
0.5 dl soja
lite ingefära
ett par pressade vitlökar (3-5 st)
 
Fläskfilé
1 köttbuljongtärning
0.5 liter vatten
1 äpple
1 morot
1 lök
salt, svartpeppar, chili, timjan
en skvätt rött vin
lite soja
 
Gör såhär: GLAZE: Blanda samtliga ingredienser i en kastull på spisen och låt koka upp. Rör om så att sockret smälter och ställ sedan åt sidan för att svalna, Konsistensen blir då lite tjockare och segare, precis som den ska vara.
FLÄSKFILÈ: Dela äpple, lök och morot i stora bitar. Rensa fläskfilén och lägg tillsammans emd samtliga ingredienser i en stor gryta med lock. Låt koka upp och koka i 5-7 minuter, under lock. Låt sedan köttet vila lite.
GRILLNINGEN: Antingen grillar du köttet direkt när det har kokat och efter att det har fått vila lite eller så gör du ovanstående steg i förväg och precis innan det är dags att äta så grillar du köttet. Grilliningen är ingen större utmaning eftersom köttet redan har förkokats men den behöver den krispiga och goda grillytan och den måste få upplevas tillsammans med glazen ovan. När det är dags att grilla så kleta på rikligt med glaze runt om hela köttet (låt glazen vara rumstempererad för bästa resultat) och grilla sedan på hög värme så att den får en fin yta. Addera ytterligare glaze under grillningen. Vänta några minuter innan du skär i köttet och delar.
 
 

GLASSTÅRTA MED NONSTOP OCH DAIM

 
 
Det är nästan så att jag skäms för att lägga upp ett såhär simpelt recept och halvfabrikat men det är väl kanske just därför vissa av er tittar in på min blogg- för att det finns något för alla, oavsett om man är en fena i köket eller ej. Denna glasstårtan gjorde jag till helgens firande och var en lat utväg samt en smart lösning eftersom jag jobbade hela dagen innan kalaset och hade alltså ingen tid att förbereda. Dekoreringen innan servering gick på max fem minuter så där pratar vi heller ingen tickande tidbomb. Resultatet blev över förväntan och fick många kommentarer och den bästa feedbacken är väl ändå när vännerna står och slickar tårtfatet? 
 
Du behöver:
1 st marängbottenpaket
5 dl vaniljvisp
3 st dubbeldaim
1 påse nonstop
Fingercrisp
 
Gör såhär: Vispa vaniljvispen. Hacka daimen och blanda sedan ner den i vaniljvispen. Lägg en marängbotten i botten av en form med avtagbara kanter och häll i vaniljvispen, avsluta med den andra marängbotten på toppen. Ställ i frysen minst 6 timmar innan servering. Garneringen av tåran var inte svårare än att man häller nonstop överst och petar på pinnar runtom så de fastnar.

PASTA MED TONFISK-VECKANS SNABBA

 
Dagens recept blev jag vid i all hast på jobbet för bara några timmar sedan då det luktade citron och fisk i lunchrummet på jobbet. Medan jag stod och diskade fick jag receptet snabbt rabblat för mig och sedan var det inget mer med det. Någon timme senare stod jag i matbutiken och eftersom klockan var 19.30 hade min matklocka ringt för länge sedan. Tonfiskreceptet dök då upp i huvudet eftersom det låg närmast till hands och skulle även gå snabbt att slänga ihop. Inget märkvärdigt alls var min första tanke men rätten får en smak som påminner om både lax och musslor på något konstigt vänster och jag längtar alla redan efter min lunchlåda jag ska få äta imorgon igen. Det var längesedan jag tyckte att något jag själv lagade som är såpass enkelt var så himla gott så detta kan jag verkligen rekommendera!
 
2 portioner
4 champinjoner
1 gul lök
2 små vitlöksklyftor
2.5 dl matlagningsgrädde
2 små burkar tonfisk
salt, svartpeppar
rivet skal av 1/2 citron
Färsk persilja
Pasta
 
Gör såhär: Hacka löken och champinjonerna. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Fräs lök och champinjoner i olja i en het panna några minuter, salta, peppra och riv vitlöken över. Tillsätt därefter grädden och därefter tonfisken. Rör om och låt småputtra några minuter, riv sedan ner skalet av citronen och smaka av med salt och peppar. Avsluta med att klippa ner en näve färsk persilja och rör runt lite lätt. Servera tillsammans med den nykokta pastan.