GRILLAD FETAOST

 
Typisk medelhavsmat som serveras på, om inte alla så iallafall 99% av alla tavernor i Grekland. Enkel förrätt eller gott som tillbehör till maten. Vi har ätit det som förrätt och då räcker det att dela på ett sådant paket nedan på 2 personer och har man något annat tillbehör till såsom bröd eller liknande kan man dela det på fler än så. Viktigt är att inte välja en fetaost som är för krämig. Vi gjorde på apetina 20% (originalet) och då fick vi den bästa likheten till hur den smakar nere kring medelhavet men givetvis varierar smak och tycke så prova er gärna fram tills ni hittar er favorit!
 
GRILLAD FETAOST
1 st fetaost
1 tomat
5 st svarta oliver
1/2 paprika
Olivolja
Flingsalt
Chiliflakes
Oregano
 
Gör såhär: Lägg ut två stycken aluminiumfolier som fyrkanter på varandra. Skiva tomat och paprika, hacka oliverna och lägg detta på det enda foliepappret. Lägg fetaosten över och ringla över lite olivolja, flingsalt, oregano och chiliflakes. Gör kanter av foliet kring innehållet så att vätskan inte kan rinna ur paketet. Gör likadant med det andra foliepaketet runtom samma fetaost men täck nu hela fetaostenm kläm ihop foliet längst upp som en knut. Lägg rakt på grillen och grilla tills fetaosten blivit mjuk eller lägg foliepaketet i en ugnssäker form och ställ in i mitten av ugnen på 225 grader i 15-20 minuter. Öppna upp foliepaketet och sedan är det bara att mumsa i sig godsakerna.

INLAGD VÄSTERÅSGURKA MED SMAK AV VITLÖK

 
Safta och syltasäsongen är i full gång och jag med den. Har inte haft så vidare värst mycket ledig tid för att hinna lägga upp recept men jag har ätit desto godare så det finns en del gottit att dela med sig av. Dagens recept är ett typiskt sensommarrecept med inlagd gurka- gott till såväl en smörgås som till höstens grytor och biffar. Ja, lite tidigt att prata höst kanske men den står bakom knuten och är här snabbare än man tror så det är lika bra att vara ute i god tid. Västeråsgurkan står sig månader i kylskåp och är dessutom en utmärkt ge-bort-present. Som de flesta andra recepten här på bloggen så är det inget komplicerat recept som kräver din uppmärksamhet en längre stund utan tillverkningen är färdig på max 20 minuter så det finns inga bortförklaringar!
 
 
Västeråsgurka med smak av vitlök
500 g västeråsgurka
1 knippe dillkronor
3-6 st vitlöksklyftor
1 l vatten
5 dl ättiksprit
9.5 dl strösocker
1.5 dl salt
1 rågad msk senapsfrön (gula eller bruna)
pepparot (kan uteslutas)
 
Gör såhär: Tvätta av gurkorna och skiva i den storlek du önskar. Hacka vitlöken grovt. Fördela gurkan tillsammans med dillkronor och vitlök i burkar. Låt koka upp vatten, socker, salt, ättikssprit och senapsfrön. Rör om så att sockret inte bränns i botten. När ingredienserna har löst sig och lagen är klar i färgen och häll sedan detta i burkarna med gurka. Stäng för locket och förvara i kylskåp. Efter ca 3 dygn är gurkan färdig att avnjutas till såväl en leverpastejsmörgås som till biffar eller dylikt. 
 
 

SKALDJURSFROSSA

 
Inte alltid så behövs det ett recept här på bloggen. Ibland räcker det med en uppmaning till Er att passa på att äta skaldjur- det är ju såååå gott! En snabbare och godare spontanmiddag i härligt sällskap går väl knappast att få till?!