Hallonglass på choklad- och valnötsbotten






Så har man blivit ett år äldre och även ett år klokare. Kanske har jag växt någon centimeter på längden också?!
Har haft en grym helg ända sedan jag slutade jobbet i fredags eftermiddag och nu sitter jag här helt lycklig över att det finns så mycket bra människor runt omkring mig. Lördagens fest bjöds det på snittar, grissinipinnar(recept längre ner), frukt, kex och ostar samt en kladdkaka på mitt egna vis. Ska lägga upp de receptet inom en snar framtid. Då jag själv inte är så förtjust i gräddtåror gjorde jag en kall tårtvariant med egengjord glass samt en botten gjord på choklad och valnötter och den blev makalöst god! Det ursprungliga recepett hittade jag i en bok som heter Två systrar söta men jag gjorde inte riktigt som de gjorde så här kommer min variant.

Ca 12 bitar
INGREDIENSER BOTTEN
100 g valnötter
100 g mörk choklad (70%)
3 äggvitor
1 dl strösocker

HALLONGLASS
200 g frysta hallon
3 äggulor
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl kesella (10%)

Garnering som jag använde: Frysta hallon, citronmelissblad och lite kolakulor

GÖR SÅHÄR:

Sätt ugnen på 175 grader. Tina hallonen. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med avtagbara kanter och smörj sedan kanterna på formen med smör.
Botten: Hacka valnötter och den mörka chokladen grovt. Vispa sedan äggvitorna till skum och tillsätt sedan 1 dl ströcosker lite i taget tills det blir ett ganska fast skum. Blanda sedan försiktigt i chokladen och valnötterna i skummet. Häll över smeten i formen och grädda på nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter beroende på ugnen. Ta ut och låt svalna.
Hallonglass: Vispa äggulor tillsammans med 1 dl strösocker. Vispa grädden. Blanda sedan äggulesmeten med grädde, kesella samt de tinade hallonen. Häll sedan detta över choklad och valnötsbotten och ställ in i frysen minst 4 timmar. Låt tina ca 15 minuter före servering.






KRÄMIG PASTA MED LAX & RÄKOR


Veckans kreativa pastarecept blev med havets läckerheter,nämligen räkor och rökt lax. Enkelt, snabbt och gott-precis som vanligt. Kanske är det just när man bara slänger ihop en maträtt som det blir bäst, denna gången lyckades vi med det iallafall.

Du behöver:
Spagetti
2 st gullök
Skalade räkor
Rökt lax
Matlagningsgrädde
1 knippe dill
Vitlök
Flingsalt
Svartpeppar
Cayennepeppar
Citronpeppar
Citron

Gör såhär:
Koka pastan enligt beskrivningen på förpackningen. Skala räkorna om du inte har köpt färdigskalade. Hacka lök och vitlök och fräs i olja tills de fått gyllenbrun färg. Jag använde en wokpanna men en vanlig stekpanna går säkert lika bra. Skär lax i strimlor eller små bitar.
 
Tillsätt matlagningsgrädde och övriga ingredienser så det blir som en sås och smaksätt med kryddor efter egna önskemål. När pastan kokat färdigt, vänd ner den i såsen tillsammans med räkorna och rör om allt tillsammans.
Före servering, pressa lite citronsaft över maten.





Grissinipinnar med lufttorkad skinka







Första gången jag smakade en variant av dessa pinnar var förra sommaren. Det ursprungliga receptet kommer ifrån Ernst Kirchsteiger och innehåller inte riktigt samma ingredienser som jag ger nedan men ifrån honom kommer inspirationen. Dessa grissinipinnar passar utmärkt att bjuda på antingen till drinken, till buffén eller som aptitretare.

Ingredienser:
Deg

50 gram jäst
3 dl vatten
50 gram smör
2 tsk salt
1 tsk socker
ca 8 dl vetemjöl

Fyllning:

3 st äggulor
200 gram lufttorkad skinka (jag använde serranoskinka)
Färsk timjan
1.5 dl riven ost
Flingsalt

Gör såhär:

Smula jästen i en degbunke och  blanda tillsammans med vatten(37 grader) tills jästen löst upp sig. Dela smöret i små bitar och tillsätt resteraden ingredienser för degen i bunken. Arbeta till en fin deg och låt jäsa under bakduk 40 minuter.

Efter degen har jäst, kavla ut degen tunt till en rektangel. Pensla äggulan över degen. På ena halvan av degen lägger du lufttorkad skinka, på andra halvan-timjan och flingsalt. Var sparsam med flingsaltet, skinkan ger mycket salt smak.  Ringla sedan riven ost över båda halvor.
Vik försiktigt ena sidan av degen och lägg över den andra. Skär sedan smala strimlor av degen och snurra några varv. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ugnen på 175 grader i ungefär 15 minuter, tills degen fått gyllenbrun färg och blivit knaprig. Tiden kan variera beroende på tjocklek på snurrorna.
Låt sedan svalna på galler.

Dessa grissinipinnar serveras bäst ljumna och går utmärkt att frysa in och ta fram vid nästa tillfälle.


(Dessa kommer att provsmakas på lördag så den som kommer får bedöma!)