DUMLEGLASS-MED ELLER UTAN GLASSMASKIN

 
 
När jag flyttade hemifrån fick vi i inflyttningspresent en glassmaskin och jag blev överlycklig och tänkte att här kommer bannemej bli glassigt. Lika entusiastisk som med allt annat nytt och spännande gick den på högvarv under en period och har sedan dess blivit stående och mestadels varit ivägen. När min vän My nu fyllde 25 fick hon också en glassmaskin och är i sitt esse tillsammans med denna, precis som jag var i början. Sedan några veckor tillbaka har vi planerat att göra glass med glassmaskinen och när hon för någom vecka sedan vann 2 kg dumlekolor på Liseberg stod smaken klar- dumleglass! Att göra egen glass är en smaksensation, man blandar i princip ingredienserna, sedan sköter maskinen resten av jobbet och det smakar gudomligt! Tack vare denna tillverkning och smakupplevelse har (förhoppningsvis) min glassmakerska i mig vaknat till liv igen! Detta recept kan göras med, eller utan glassmaskin! Glass är dessutom en perfekt efterrätt som går att förbereda flera dagar innan den ska serveras, förutsatt att du kan hålla dig borta från den!
 
DUMLEGLASS
5 dl vispgrädde
6 st äggulor
0.5 dl strösocker
250 g dumlekolor
1 msk glukos (kan uteslutas)
 
Gör såhär: Värm grädden och glukos i en kastrull och låt den precis koka upp, ställ sedan kastrullen åt sidan så den svalnar något. Vispa i en separat skål ägg och socker fluffigt. Tillsätt gräddmjölken i äggsmeten samtidigt som du vispar och häll sedan tillbaka smeten i kastrullen igen. Häll i ca. 200 g av dumlekolorna i smeten under omrörning så att dumlekolorna smälter. Låt smeten bli varm och tjockna men den får absolut inte koka! har du en termometer så är stax under kokpunkt att föredra, 85 grader. Kyl sedan ner smeten i vattenbad och ställ in den i kylskåpet så den kallnar helt.
GLASS I FRYSEN: När smeten har kallnat, blanda ner resterande dumlekolor som du har finhackat och häll dumlekrämen i en form och ställ dumlekrämen i frysen. Rör om i glassen ca. var 20:e minut i ca. 3-4 timmar tills den har en konsistens som glass ska ha. 
GLASS I GLASSMASKIN: Följ instruktionerna i din glassmaskin. Häll ner dumlekrämen i glassmaskinen och kör  tills du har önskade konsistensen. När det är ca. 5 minuter kvar, blanda ner resterande dumlekolor som du finhackat. Ät omedelbums eller lägg i en form och ställ in i frysen.
 
 

SOMMARSALLAD TILL GRILLAT

 
 
 
 
Fick häromdagen förfrågan om vad det är för återkommande recept som vi äter hemma och fick sitta och fundera en bra stund. Ofta går några recept på högvarv under en tid och byts sedan ut succesivt men under den senaste tiden,  sedan vi köpte ny grill och solens strålar tittade fram har grillen fått ett heltidsjobb. Vi grillar alltifrån fisk, kött, grönsaker och marshmallows och gärna med ett stort sällskap. Hela helgen har jag omringats av fantastiska människor och god mat- som grillats. Eftersom tillbehören är oändliga och en sallad ofta är en självklarhet tänkte jag bjuda på en variant som passar utmärkt till grillat. Att göra en sallad är inte svårare än att hacka men det är väl kanske smakblandningen i denna variant som är utstickaren. 
 
SALLAD TILL GRILLAT
Stjälkselleri
Rödlök
Äpple
 
Gör såhär: Skiva selleri, äpple och lök ganska tunt, ringla sedan över lite olja och vinäger. 
 
 

PASTA MED LAMMFILÈ OCH MOUTARDESÅS

 
Jag vet inte egentligen om det är många av er läsare som äter en helt annan typ av mat jämfört med mig men när jag går i mataffären så är det en självklarhet att köpa exempelvis nötfärs, kyckling, fläskfilé och tonfisk i olja. Andra människor kanske har helt andra vanor som alltid exempelvis köper kotletter, flintastek och blandfärs. Inhandlingen sker automatiskt för att man har så många olika recept med just de typerna av kött som man alltid köper. Vi har försökt den senaste tiden att tänka liiite bredare och prova på nya varianter och det med fantastiskt positiva resultat. Jag kan exempelvis varmt rekommendera att grilla rostas och lammfilé.

Ett annat tips fick vi från Malin som hade provat receptet nedan och vi var inte sena att testa på samma recept efter att hon hade delat med sig av ingredienslistan. Lamm har en speciell smak jämfört med exempelvis fläskfilé, det vågar jag inte att säga annat men det smakar bannemej inte kofta! Receptet kan säkerligen bytas ut mot valfritt kött men det fick en helt annan karaktär tack vare lammfilén och smakade minst lika gott dagen efter när allt hade dragit till sig lite. Detta kommer definitivt göras fler gånger, när inte grillen går att bruka!
 
4 portioner
500 g lammytterfilé
1 st gullök
2 st finhackde vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
2 msk dijonsenap
0.5 tsk honung
0.5 dl hackad persilja
salt, svartpeppar
300 g färsk grön sparris
Pasta, pappardelle, tagliatelle el. liknande
Cocktailtomater
Lite rosmarin
 
Gör såhär:
Hacka löken, vitlöken och persiljan. Skär bort några centimeter längst ner på sparrisstjälkarna och dela dem sedan en eller två gånger på längden och skär sedan rakt av på mitten. Koka pastan. Låt sparrisen koka med de två sista minuterna av pastans koktid. Gnid in lammfilén med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och stek filéerna runt om i ca. 5-6 minuter så att filén får en fin stekyta på alla sidor. Lägg sedan köttet i aluminiumfolié så att det behåller värmen och fräs lök och vitlök i samma panna som du stekte köttet i. Tillsätt sedan creme fraiche, grädde, kalvfond, senap, honung och salt & peppar, persilja. Smaka av såsen och lägg till sist i cocktailtomaterna. Servera tillsammans med pastan och sparrisen.