ASIATISK BIFFSALLAD-VECKANS SNABBA



En variant på tacos med asiatisk touch som jag väljer att kalla för en asiatisk biffsallad. Smaksättningen kommer från det asiatiska köket och tanken är att det ska serveras i romansallad så att det kan ätas med händerna. Rätten går snabbt att tillreda och passar såväl en vardag som till helgen. Tillbehören går att variera helt efter vad man själv önskar eller har hemma, mina här nedan är bara riktlinjer och var det som vi hade till.
 
Asiatisk biff
2 bitar ryggbiff
1/2 dl riven färsk ingefära
1/2 röd chili
1 msk honung
1 msk japansk soya
1/2 msk balsamvinäger
Saft från 1/2 lime
Salt, svartpeppar
Sesamfrön-i slutet
 
Tillbehör:
Romansallad
Morot i stavar
Blandsallad
Gurka
Rädisor
Plommontomat
Salladslök
Sweet chilisås
Japansk soya
Sesamolja
 
Gör såhär: Strimla ryggbiffen i mindre bitar. Blanda samtliga ingredienser till köttet bortsett sesamfrön. Vänd sedan ner köttet i marinaden, låt gärna stå en stund om tid finns annars gå till nästa steg. --> Stek köttet i olja i en het stekpanna. Toppa sedan med sesamfrö och rör om. Severa tillsammans med tillbehören i romansalladsblad.


KYCKLINGGRYTA MED CURRY OCH CHILI

 
På måndagar har vi det senaste halvåret infört en liten regel eller vad man kan kalla det här hemma. På måndagar lagar vi vanligtvis inte mat utan brukar träna tillsammans. Det innebär att vi båda är hemma samtidigt och är oftast både trötta och hungriga. För att lösa problemet har vi infört att vi lagar dubbla maträtter på söndagen alternativt tar upp något färdiglagat ur frysen till måndagens middag. Förra helgen var vi båda sugna på en kycklinggryta som vi ville skulle smaka mycket och där kycklingen skulle vara väldigt saftig för att få mycket smak. Jag kan utan att förvränga sanningen det minsta säga att vi aldrig tidigare lyckats göra en sådanhär god kycklinggryta som denna. Jag tror att en stor del i det är att vi hade en färsk hel kyckling som vi styckade men om man inte orkar det går givetvis kycklingfileér bra att använda också. Detta recept kan varmt rekommenderas! OBS! För ännu snabbare variant, använd färdiggrillad kyckling!
 
Kycklinggryta med curry och chili, 4 portioner
1 st färsk hel kyckling alt. 300 g kycklingfilé
6 champinjoner
1/2 st zucchini
1 st röd (spets)paprika
1 st gullök
1/2 st rödlök
1/2 st purjolök
3-4 st vitlöksklyftor
1-2 cm röd färsk chili (mindre för mildare smak)
2 msk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
ca. 10 st cocktailtomater
2.5 dl mellangrädde
1 msk apelsinsaft
1-2 msk creme fraiche (kan uteslutas)
Curry
Chiliflakes, Cayennepeppar, Paprikapulver
Flingsalt, svartpeppar
Tillbehör: 4 portioner basmatiris
 
Gör såhär: Dela kycklingen i mindre bitar. Hacka samtliga grönsaker relativt grovt (valfritt givetvis) bortsett från tomaterna som du behåller hela. Finhacka vitlök och färsk chili. Stek sedan kycklingen i olivolja i en gryta, salta och peppra. När kycklingen blivit gyllene i färgen så tillsätt samtliga grönsaker förrutom tomaterna. Låt steka ytterligare några minuter. Tillsätt sedan grönsaksfond, tomatpuré, grädde, apelsinsaft och kryddor. Rör om försiktigt och smaka av med kryddorna tills du själv är nöjd med smaken, låt koka i ca. 15 minuter. När det återstår någon minut kvar av koktiden kan du tillsätta tomaterna och creme fraiche. (Om du tillagar grytan dagen innan du äter den så kan du avvakta med att tillsätta creme fraichen tills dagen  om du vill). Servera tillsammans med kokt ris och grön sallad. 
 

SÅ EGEN KRASSE


Ibland behöver man inte göra det svårare än vad det är, visst kan man köpa en färdig krasse i butiken för någon tia eller två men det är ju så roligt och lätt att göra själv. Såhär i påsktider gjorde vi det alltid hemma när vi var små och satte små kycklingar i som påskpynt. Som barn var det ju mycket roligare att äta om man hade varit med och sått den än att bara ha en från affären. Växer upp bara på några dagar så om ni sår den nu inom någon dag så kan ni kanske hinna få den, om inte till påskafton så iallafall till påskdagen skulle jag tro.

Så krasse hemma:
Bomull/hushållspapper
Vatten
Påse med krassefrön

Gör såhär: Lägg ut bomull på en tallrik, strö krassefröna över-jämt fördelat- och vattna sedan så att det blir ordentligt fuktigt. Ställ på en varm plats men utan direkt solljus och vattna regelbundet. Bomullen ska ständigt vara fuktig. Efter några dagar kommer den upp och då är den färdig att avnjutas! 

I år blev det en liten krasse-farm istället för kycklingbo:)