SKALDJURSPREMIÄR OCH HEMMAGJORD AIOLISå har snart hela juli månad gått, vem tog den under armen och gick? Galet vad fort tiden går, och jag har inte varit någon aktiv bloggare för fem öre. Inte bara för att jag har haft lite semester vilket jag har haft utan för att jag varken haft tillgång till en dator eller kamera. Och att lägga upp recept utan bilder har väl inte lockat särskilt många besökare vad jag kan tänka mig men nu är jag förhoppningsvis tillbaka som vanligt.


Snart står augusti månad för dörren och det med massa härligheter och möjligheter, Speciellt för oss på västkusten är det kräftpremiär som gäller som står närmast på tapeten. Hattar på, snapsglasen fyllda och ett sånghäfte i handen och kvällen är räddad i sällskap av gott sällskap och goa kräftor-färska såklart. Till detta serveras en hemmagjord aioli (inget alternativ att köpa färdiggjord), vitlöksbröd, en vällagrad matig paj och en god sallad (kan uteslutas).

Hemmagjord aioli 4 portioner:
1,5 dl creme fraiche
Knappt 1 dl majonäs
1-2 vitlöksklyftor
Salt
Litelite svartpeppar

Gör såhär:
Blanda creme fraiche och majonäs. Mortla vitlöken alternativt pressa den. (genom att mortla den får den inte en lika distinkt vitlökssmak utan en snällare ton). Blanda ner vitlöken, salta och peppra. Smaka av och tillsätt om du anser det behövs något mer av någon ingrediens. Låt stå en stund innan ni ska äta föratt dra fram smakerna på den ännu mer.

BBQ RIBS PÅ AMERIKANSKT VIS
Sommarens bästa långkok. Då är det inte några mustiga grytor utan de får bannemje vänta till hösten. På sommaren ska grillas de som grillas kan och långkok kan man inte få för många av. Därför var vi i Saluhallen häromdagen och köpte bbq ribs och diverse tillbehör som man bör ha för att de ska bli så gott som möjligt. Tålamod och lite framförhållning och du har den godaste måltiden för sommaren bortsett från alla skaldjur. Låt er inte skrämmas för att aldrig ha gjort något liknande förut för de hade inte vi heller men det är väldigt svårt att göra fel så det är brara att köra på! 
 
Ingredienser för 6 portioner:
3 kg spareribs
Senap för marinad
Rub (=torr mariand som en kryddblandning. Vi köpte färdig i saluhallen men man kan göra egen också)
 
Coleslaw
7 dl vitkål
1 morot
1 dl gräddfil
1 dl majonäs
1 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
salt, vitpeppar och svartpeppar
 
Du behöver också:
En grill
Hickory flis (finns att köpa på samma ställen som man kan köpa en grill på)
 
Gör såhär:
Dag 1. Marinera benen i senap (senapssmaken kommer inte fram utan förbättrar bara grillningen). Gnid in benen i rubbern och täck sedan benen med plastfolie och ställ i kylskåpet i ett dygn. 
Dag 2. Ta fram ribsen i rumstemperatur en stund innan tillagning. Blötlägg hickoryflisen i 30 minuter innan användning och sätt på grillen i god tid så den kommer upp i 100-110 grader.
Grillning på gasolgrill: När du fått upp temperaturen till 100 grader så ha på en brännare och lägg på spareribsen och hickoryflisen på aluminiumfolie brevid spareribsen. Grilla sedan i 3-4 timmar och öppna inte locket på grillen. Det ska ryka ur grillen. 
 
Grilla med klotgrill eller liknande: Lägg kolen på ena sidan och grilla köttet på andra sidan av grillen.  Lägg sedan hickoryflisen på aluminiumfolie och lägg över kolen. Grilla sedan i 3-4 timmar och öppna inte locket på grillen. Det ska ryka ur grillen. 
 
Servera tillsammans med hemmagjord coleslaw och/ eller pommes frites.

 

SOMMARFRUKOST


Som jag sagt så många gånger förut älskar jag sommaren och jag älskar frukt och bär. Kanske för att de hör ihop, kanske för att det ena påminner om det andra. Att nu få vara ledig innebär också att man hinner äta frukost mycket och länge. Lägga lite tid på den bästa måltiden som sätter ribban på dagen. Det är vad vi har gjort de senaste dagarna. Förrutom att äta frukost dagarna långa har vi också hunnit spela en liten golfrunda och idag har vi gjutit lite fat och dylikt i betong. Ska bli kul att se om jag har skapat lite nya fina uppläggningsfat. Passa på nu och ät av sommarens frukt och bär. Ovan är det bara färska jordgubbar med vaniljyoghurt och hemmagjord musli upplagt på ett stort fat där man får äta tillsammans från samma tallrik. Kärlek!