TOMATSOPPA FRÅN GRUNDEN

 
 
Jag har aldrig varit förtjust i tomatsoppa medan P tjatar hål i huvudet efter det då och då. Ibland får man ställa upp för att själv kunna få något tillbaka och det är precis vad jag har gjort några gånger men tycker fortfarande inte att det är särskilt gott. Igår efter en kylig joggingrunda kom vi fram till att vi ska laga en egen tomatsoppa från grunden till lunch. Sagt och gjort -en tomatsoppa tillagades och jag ångrar det inte en sekund. Det går absolut inte att jämföra färdigköpt tomatsoppa som man pimpar till själv med en egengjord tomatsoppa från grunden. Där fick jag med andra ord äta upp allt jag tidigare har sagt om tomatsoppa och troligtvis är det också jag som kommer att be om att få äta det inom en snar framtid igen.... 
 
 
4 portioner tomatsoppa från grunden
2 st gullök
800-1000 g cocktail kvisttomater (eller annan sort)
2 st vitlöksklyftor
1 dl vatten
1 dl grädde av valfri sort eller 1 dl mjölk
1 krm oregano
1 krm svartpeppar
2 st grönsaksbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
0-1 tsk salt
1-2 tsk balsamvinäger (kan uteslutas)
Garnering: Persilja och lite oregano
Tillbehör: Ett gott bröd
 
Gör såhär: Finhacka gullök, tomater och vitlök. Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull tills den blir mjuk. Tillsätt sedan vatten, tomater och buljongtärningarna i kastrullen. Låt sedan koka under lock på medelvärme i ca 20 minuter, tillsätt sedan svartpeppar, oregano, salt och tomatpuré. Pressa ner tomatbitarna så att de är under vattenytan, allteftersom det kokar frigörs ytterligare vatten från tomaterna. Smaka av och tillsätt eventuellt balsamvinäger om du önskar. Om du önskar ha soppan lite slätare så använd en mixer (vi gjorde det). Tillsätt till sist grädde/mjölk och rör om. Garnera soppan med persilja och oregano och servera tillsammans med ett gott bröd. 
 
 
 
 
 
 

HEMMAGJORD PASTA PÅ DURUMVETE


 

Att testa nya saker, både i och utanför köket är så himla roligt och särskilt när det blir lyckat resultat! För några veckor sedan testade vi på att göra egen pasta från grunden. Jag trodde att det skulle vara lite svårt men det visade sig att så var inte fallet. Vi fick låna en pastamaskin men jag såg senare att de kostar inte mer än runt 300:- så är man några stycken är det en utmärkt grej att göra tillsammans och då kan det vara värt att kosta på sig det. Jag har inte provat att kavla ut degen själv men enligt vad jag kunnat läsa mig till ska det inte vara några konstigheter så har man ingen pastamaskin så går det med största sannolikhet utmärkt ändå. Och jag kan nu skriva under på att det är skillnad på pasta och pasta, hemmagjord är något alldeles speciellt- väl värt att testa!!! 



4-6 portioner, hemmagjort pasta på durumvete
1,5 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl
2 msk olivolja
1 ägg + 1 äggula
2 msk vatten
1/2 tsk salt
 
Gör såhär:
-Lägg en hög mjöl och kläck äggen i en grop i mjölet.
-Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg.
-Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen inte går ihop eller du bara använder durumvete.
-Alternativt kan du också göra pastadegen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg.
-Knåda pastadegen i 5-10 minuter.
-Lägg pastadegen i plastfolie och låt den vila i en timme i kylen.
-Forma sedan pastadegen till en rektangulär rulle.
-Skär 1 cm breda skivor - en skiva i taget.
 

MED PASTAMASKIN
-Mjöla degen lite lätt så att den inte fastnar i maskinen eller klumpar ihop sig på andra sidan maskinen.
-Kör biten med pastadeg igenom en pastamaskin eller kavla för hand.
-Använder du pastamaskin så börjar du med att rulla igenom biten med pastadeg på den breda valsen och ändra sedan till mindre och mindre vals tills du har ett avlångt 1-2 mm tunn pastadeg.
-Om du gör tagliatelle eller liknande så ta tag i pastan med mjöliga händer och mjöla in lite lätt igen för att de inte ska klumpa ihop sig. 
 
UTAN PASTAMASKIN
-Kavla ut pastadegen på mjölat bakbord till avlånga plattor ca 1-2 mm tjocka.
-Rulla ihop och skär till tagliatelle eller om du önskar annan form,
Mjöla då och då. Sedan ställer du in valsen på ex. tagliatelle och kör igenom pastabiten till tagliatelles osv till önskad pastaform.
 
TILLAGNING
-Förbered först såsen till pastan om du ska ha det till.
-Hemgjord färsk pasta kokas bara 2-3 minuter i rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta vattnet väl med ca 1-2 tsk salt. Färigt att avnjutas!
 
 
 




 
 
 

MYLLYMÄKIS KÖTTFÄRSSÅS

 
Fick en kokbok i julklapp. Mitt kokboksförråd är för stort för att lyckas gå igenom just nu så önskan från tomten var inte ännu en till samlingen som skulle stå och damma MEN. Så fick jag en av de bästa böckerna i min samling, "Myllymäkis såser", en bok om såser för alla olika tillfällen. En himla fin bok och är det något jag vill bli bättre på (förutom fisk) så är det såser så denna kommer gå varm här hemma! Ett recept är testat hittils och det kommer att göras igen.
Bolognese kommer från Bologna som är en mejeristad så grundreceptet är med grädde i. Inte det nyttigaste (jag som så sällan använder vispgrädde i maten) men i detta recept var det värt det. Men givetvis var jag tvungen att ändra lite från hans recept efter vad jag själv tycker om. Hemligehten i just denna rätten är gissningsvis vinet samt att den får koka under en längre tid än vad jag vanligtvis gör till vardags. 
 
4 portioner köttfärssås med grädde
400 g nötfärs
1 gul lök, finhackad
4 st finhackade vitlöksklyftor
2 st stjälkar blekselleri, i mindre bitar
1 morot i slanat/grovriven
200 g (skogs)champinjoner
1 dl vitt vin
4 dl vispgrädde
2 st tomater, tärnade
2 tsk oregano
1 krm finhackad timjan
salt och svartpeppar
 
Gör såhär: Bryn färs i stekpanna på medelvärme tills den fått färg. Tillsätt lök, vitlök, selleri, morot och svamp. Stek i 5 minuter tillsammans. Häll i vin och låt koka upp. Tillsätt sedan grädde och sjud såsen i 20-30 minuter. Späd eventuellt med lite vatten. Tillsätt tomater och koka i 2 minuter. Avsluta med att tillsätta oregano, timjan och smaka av med salt och svartpeppar.