LUSSEBULLAR

 
1:a advent är här med storm! Jag ska villigt erkänna att trots att stjärnan lyser i fönstret, julstrumpan är framme och på adventljusstaken lyser ett ljus så har jag ändå inte den rikiga julkänslan ännu. Sedan i fredags har jag spelat julmusik och visst hjälper det men med tanke på att jag inte ens behövt använda min vinterjacka ännu och att det just nu utanför blåser storm så känns julen längre bort än vad den är. För att bättra på känslan något i ruskvädret och första advent har jag idag bakat en ny variant av lussebullar. Jag är inget fan av klassiska lussekatter, jag tycker i ärlighetens namn att de är ganska tråkiga i smaken så jag gjorde en juligare variant av en vanlig klassisk bulle och vilken aha upplevelse det blev! Väl värt att prova om ni som mig kan tänka er att bryta lite mot traditionen. Självklart kan man göra lussekatter av denna smet också men jag hade köpt så fina juliga formar så jag gjorde den klassiska formen. Nu fram till jul tänker jag bjuda på ett juligt recept varje advent, och även försöka så gott jag kan under veckora men det är fullt upp på alla håll och kanter hela december och här på hallongrottans går kvalitet framför kvantitet!
 
Ingredienser till degen:
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 g saffran
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk malen kardemumma
15-16 dl vetemjöl
125 g rumstempererat smör

Ingredienser till fyllningen:
200 g smör
2 dl strösocker
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
1 msk malen kardemumma
100 g grovriven mandelmassa

Garnering: 1 st vispat ägg. Rostade mandelspån, pärlsocker eller hela kardemummakärnor.

Gör såhär:
Värm mjölken till 37 grader. Blanda tillammans med jästen så att den löser upp sig. Tillsätt sedan socker, kardemumma och salt, saffran och rör om. Blanda i nästan allt av mjölet och arbeta ordentligt. Klicka i smöret och rör om. När det är en fin deg, lägg ner i bunken och låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Gör fyllningen. Blanda alla ingredienser utom mandelmassan till en jämn smet. Riv mandelmassan på rivjärn.

När degen jäst färdigt. Dela upp degen i fyra delar och kavla ut på mjölat bakbord. Jag fördrar ganska tunn deg här. När du är nöjd med tjockleken på degen, smöra ut fyllningen över degen, strö över mandelmassan. Rulla ihop degen till en rulle och skär degen i ca 2 cm tjocka bitar och lägg i bullformar på en plåt, alternativt vik över ena halvan av degen över den andra- skär i ca 1,5 cm tjocka stripor och snurra ihop till en bulle. Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter. Sätt på ugnen på 250 grader.
Innan bullarna ska in i ugnen, pensla vispat ägg och garnera.
Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter.

STARTA EN SURDEGSGRUND
"Nu räcker det inte längre med att man är duktig och bakar egna frallor/bröd utan nu ska man dra det ett steg ytterligare och avancera, allt för att imponera". Så gick mina första tankar när det handlar om surdeg men idag har jag en helt annan uppfattning. Saken är den att i ett surdegsbröd behöver man ingen jäst utan man "bildar det själv" genom att tillsätta en liten klick av en sudegsgrund i degen varje gång man ska baka.
Det finns också en rad fördelar med ett surdegsbröd kontra ett "vanligt" bröd.
Surdegsbröd har ett lågt gi-värde,har en längre hållbarhet samt en längre mättnadskänsla. De kan tyckas lite krångligt med att starta en surdegsgrund eftersom de tar tid men när man väl kommit igång så har man sin surdegsgrund i all evighet om man så vill. Det finns mängder av olika recept på hur man startar en surdeg men jag har valt en surdeg gjord på rågmjöl och utifrån den surdegsgrunden är mina recept på bloggen. Receptet kommer ifrån Martin Johansson med bloggen Pain de Martin. Såhär går man till väga:

Dag 1, kvällen
1 msk rågmjöl (använd gärna ekologiskt- de bruka ha bättre förutsättningar att få igång degen)
2 msk vatten
Rör ihop mjöl och vatten i en glasburk med skruvlock. Lägg på locket(men skruva inte på det!). Ställ bruken på någor varmt ställe(22-25 grader gärna), exempelvis över kylskåpet. Låt burken stå där i två dygn innan man gör nästa steg men skaka försiktigt burken både morgon och kväll till det är dags för nästa steg).
Dag 3, kvällen
1 msk rågmjöl
Tillsätt mjölet i burken och rör om försiktigt. Låt stå över natten.
Dag 4, morgon
2 msk rågmjöl
2 msk vatten
Tillsätt mjöl och vatten i degen och låt stå över dagen.
Dag 4, kvällen
När surdegen har rest sig och blivit bubblig i konsistensen samt när den doftar milt syrligt är den klar. Nu kan man antingen välja att starta att göra ett recept( de flesta recept utgår från att man tillsätter surdegsgrund tillsammans med några andra ingredienser som skall vara med, sedan låter man den stå och dra sig över natten innan man börjar baka. Kan eller vill man inte baka just då kan man välja att skruva på locket och ställa in burken i kylskåpet.
Behandling av surdegsgrunden:
Surdegsgrunden behöver "matas" ca en gång i veckan. Ta då ur den ur kylskåpet och låt stå i rumstemperatur en stund. Mata den sedan med lika delar rågmjöl som vatten(exempelvis 1 msk rågmjöl+ i msk vatteb). Rör om coh se till att den bubblar. Sedan är det bara att ställa in den i kylskåpet igen och ta fram den när den ska användas. Seså, det var väl inte så svårt? :)

MAGISK GLASSVärldens, tror jag, enklaste recept på glass! Går på 10 minuter att göra, sedan vila och smaken väljer man själv. Dessutom är det få ingredienser. Dock är den inte särskilt nyttig men helgen står ju för dörren och då får man unna sig!  Helgen bjuder på roliga mysiga aktiviteter som förhoppningsvis även ska skapa lite julstämning. Tänk att det nästa helg redan är första advent, vad hände där liksom? Länsförsäkringars slogan är att det hänger ihop, men här känns det som att en årstid fattas. Detta hänger inte ihop i min hjärna dethäringa. Nåväl, här kommer världens enklaste glassrecept som man inte behöver någon glassmaskin till!

Magiska ingredienser:
5 dl vispgrädde (3 dl för den som önskar stark kolasmak)
1 burk kondencerad mjölk
ca 100 g mörk choklad(jag hade 70 % med pistagenötter)
Blåbär och lingon(valfritt vad man önskar för fyllning)

Avslöjandet på trolleriet:
Vispa grädden tills toppar börjar bildas. Vänd i en burk kondencerad mjölk (inte kokad).  Hacka choklad och blanda i försiktigt tillsammans med bären eller annan önskad fyllning. Häll sedan i en brödform och dekorera med exempelvis lite choklad. Ställ in i frysen i minst sex timmar innan den kan ätas. Chokladen är inget måste att ha i men för att den inte ska bli så vansinnigt söt är det att rekommendera.