GRATINERAD HUMMER TILL NYÅRSMIDDAGEN

 

Nu är det inte lång tid kvar tills det är dags att skåla in det nya året. Summerar 2012 som ett bättre år och ser fram emot 2013 med stor förhoppning och förväntan! Förra året stod vi för nyårsmiddagen och då bjöds det på hummer till förrätt vilket jag varmt kan rekommendera för nyårsmiddagen i år. Det går snabbt att göra, kräver inga mästerkocksskills och känns som ett bra avslut på året och en lovande start på det nya året. Hummer förknippas för min del med något lite extra, det är inget som lagas varje dag hos oss men är det nyår så är det och då ska det firas! Bjud på detta och varken ni eller era gäster kommer bli besvikna! Gott nytt år!

4 portioner:
2 st kokta humrar
100 g rumstempererat smör
4 st vitlöksklyftor
2 msk färsk hackad rosmarin
rivet skal och saft från 1 st citron
2 msk ströbröd
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela humrarna och gröp ur köttet. Knäck klorna och ta ur köttet även där. Skär köttet i bitar och lägg tillbaka i skalen. Mixa smöret med övriga ingredienser. Täck humrarna med örtsmöret och gratinera i övre delen av ugnen ca 10 min. Servera tillsammans med varm baguette eller nygräddat bröd.

HALLONGROTTANS LYXIGA GRANOLA

 
God jul! Ni tror säkert att jag fått dille på müsli vid dethär lagret och det kan nog kanske tänkas vara så. Det är en typiskt sådan grej som jag inte tycker om att köpa och blir dörför att jag testar mig fram olika recept istället. Detta  är en riktig höjdare och kan verkligen rekommenderas! Gjorde en stor sats och fördelade i nya fina burkar för att ge bort till näraoch kära i jul och gissa om det var uppskattat! Hoppas ala får lite ledighet och njuter till fullo så hörs vi snart igen!
 
 
2.5 dl lyxig granola
6 dl havregryn
2 dl kruskakli
2 dl solroskärnor
3 dl hackad mandel
3 dl hackade hasselnötter
2 dl linfrön
3 dl äpplemos
2 dl kokos
1 dl pumpafrön
1 dl råsocker
1 dl ljus sirap
2 tsk malen kanel
3 tsk solrosolja
1 nypa salt
2 dl ricecrisps/puffat ris
 
 
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda samtliga ingredienser i en bunke, om du använder rice crisps kan du hoppa över att blanda i dem nu. Lägg sedan på baplåtspapper på en ugnsplåt och grädda i mitten av ugnen i 45 minuter. Sänk sedan ugnen till 50 grader och låt stå ytterligare ca 1 timme. Granolan ska vara helt torr när du tar ut den. Är den inte det så  låt den ligga kvar ytterligare. Rör om då och då. När granolan är färdig kan du blanda ner rice crispsen. Fördela sedan i torra rena burkar.
 
 

FLÄSKFILÈ MED OLIVER

 
Jag undrar om man tycker att kylskåpsrens blir gott bara för att man inte har en aning om vad det kommer att sluta med på tallriken eller om det beror på att man bara har goda grejer i skåpen där hemma så att förutsättningarna redan innebär ett givet resultat? Här hemma är det iallafall på det viset, jag menar, man köper ju bara sådant som man själv tycker om. Jag minns middagarna som var gjorda hemma på någon form av kylskåpsrens när jag var liten, detdär längtade man inte efter precis... Resultatet denna gång i vårt hem blev en snabb men ack så god rätt som enligt mig likaväl kan ätas en kväll mitt i veckan när man vill lyxa till det något (det går snabbt att slänga ihop!!) som till fredagskvällen. Definitivt en rätt jag lägger i baggaget och kommer laga snart igen så gör det du också!
 
Du behöver:
ca. 500g fläskfilé
1 gullök
4 st champinjoner
1 tsk sambal oelek
2 tsk dijonsenap
1 tsk viltfond
svarta oliver
2.5 dl creme fraiche
salt,svartpeppar, paprikakrydda
 
Gör såhär: Hacka lök och champinjoner och stek i en stor stekpanna. Dela fläskfilén i skivor och lägg i tillsammans med löken och champinjonerna. Salta och peppra. När de fått fin stekyta så lägg även i creme fracihe, sambal oelek, dijon, viltfond och rör om. Smaka av med parpikakrydda och ev. lite mer salt och svartpeppar. Vänd ner svarta oliver och låt småputtra på medelvärme. Servera sedan tillsammans med basmatiris och en blandsallad.