MAMMAS HEMMAGJORDA ÄPPELPAJ

 
Varför äter man inte äppelpaj oftare? Äpplen finns ju året om, även om det inte finns i våra trädgårdar mer nu under hösten. Jag hade tillochmed glömt av hur gott det var med äpplepaj tills förra helgen när vi var hemma hos mina föräldrar och blev bjudna på detta. Denna gången, de sista äpplena från trädet på trädgården. Det finns ju massor av recept på en äppelpaj och alla är säkerligen goda men jag tänkte bjuda på mammas enklaste recept på denna skönhet som går på ett litet kick att slänga ihop och är sådär frasigt god tillsammans med de mjuka och varma äpplena. Varsågoda!
 
Du behöver:
4-6 st äpplen
lite kanel
100 g smör
1 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk grädde
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Dela äpplena och skär båtar av dem. Lägg i cirklar i en smörad och bröad form för att få ett fint mönster. Strö lite kanel över äppelbitarna i formen. Koka sedan ihop smör, socker, vetemjöl och havregryn i en kastrull till en smet. Bred sedan detta över äpplena. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
 

APELSIN & MOROTSMARMELAD


 
 
Eller falsk aprikosmarmelad som den även kallas. Enkel att göra och smakar väldigt gott på en hoppebrömacka med en god ost på. Eller på skorpor, eller till kex & ost- you name it. Den passar till det mesta. Enkel att göra och man kan nästan göra den lite spontant en dag när man känner för det eftersom det är så få ingredienser och dessutom sådant som man vanligtvis har hemma, eller iallafall gångavstånd till.
 
Du behöver:
5 st medelstora morötter
4 st apelsiner
2-3 st citroner (2 dl saft)
8 dl vattens
12 dl strösocker (jag hade 9 dl i och för jag önskade något mindre söt)
 
Gör såhär:
Skala och grovriv morötterna. Tvätta apelsinerna och skrubba noga under varmt rinnande vatten. Skär av yttersta skalet på apelsinerna (bara det som är orange). Skär sedan detta i tunna strimlor. Lägg morötterna och apelsinskalet i en gryta. Dela apelsinhalvorna och pressa i saften i grytan. Slå på vattnet och låt koka under lock i ca. 25 minuter på medel-hög värme. Häll sedan på socker och saften av citronerna. Koka nu utan lock till marmeladkonsistens, ca. 1 timme. Rör om ca. var 10:e minut och skumme marmeladen under tiden. När marmeladen är färdig så häll upp i burkar och förslut locken. Låt svalna på dragfri plats.
 

HALLONGROTTANS BLÅBÄRSPAJ MED FARINSOCKER

 
 
 
Testade en ny variant av paj för några dagar sedan. Bjöd bort den så hann inte smaka på hela resultatet men det blev pajdeg över som jag till min förtjusning åt upp. Det fanns inget recept om var såhär från början utan jag testade mig fram och vågar påstå att det vart en väldigt god smulpaj. Lite knäckigare/koligare i smaken med hjälp av farinsockret istället för vanligt strösocker som jag vantligtvis annars använder. Något mörkare och fastare i konsistensen blev den också, inte särskilt smuligt alltså men vad gör det, bara att strunta i att kalla den för smulpaj. Tror även att pajdegen kan passa utmärkt till lite syrligare varianter såsom hallon eller rabarber, ska testas i framtiden. :)
 
Du behöver:
125 g smör
1 dl rågflingor/havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl ljust farinsocker
ca. 3 dl blåbär
 
Gör såhär:
Blanda rågflingor/havregrynen och vetemjöl med farinsocker i en bunke. Tillsätt sedan smöret i mindre kuber och och finfördela det i själva mjölblandningen tills de bildar en smulig massa. Smöra och bröa en form med kokosflingor. Lägg blåbären i formen och strö evnutellt över lite socker och potatismjöl(för fastare konsistens). Fördela sedan smuldegen över bären i formen och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Servera tillsammans med gammeldags vaniljglass!