VECKANS SNABBA- TONFISKRÖRA MED PASTA

 
Dags för ännu ett express-recept att dela med mig av. En hektisk vecka väntar och då behöver man äta så ordentlig mat som möjligt även om tiden är knapp. Här kommer ett dunder-recept som jag slängt ihop nu två gånger på kort tid som faktiskt, tro det eller ej, men det är jättegott!

2 portioner
1 burk tonfisk i vatten
1 morot
1/2 rödlök
En näve färska basilikablad
Smaksatt creme fraiche med paprika & chili
Salt, svartpeppar

Gör såhär: Hacka rödlöken och basilikan. Ska moroten och fortsätt sedan skala moroten i längder. Häll ut vattnet från burken med tonfisk. Blanda tonfisken med purjolöken, morotslängderna, basilika och creme fraichen i en bunke. Smaka av med salt och svartpeppar. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Servera tillsammans med tonfiskröran.
 

VITAMINBOOST MED FÄRGGLADA BOMBER


Här hemma har varit en moln av magsjuka. Det är en sådan djävulusisk sjukdom som inte går att göra nåt åt annat än att vänta ut den. Lyckligtvis går den ju över relativt snabbt men man är inte kaxig när den slår till som värst, det är ett som är säkert. Annars brukar jag vara så mycket på tå som det bara går för att inte bli sjuk och peppar peppar... Vet inte om jag vågar skriva detta för det kommer jag förmodligen få äta upp, men det var längesedan jag ens var förskyld och det är jag väldigt tacksam för eftersom jag inte har tid för det just nu. Helgerna här hemma tillbringas i största möjliga mån av en lång frukost med färskpressad jucie, både lördag och söndag och jag inbillar mig att de C-vitaminerna har hjälpt mig en bit på traven! Och nu har jag fått en riktigt bra mixer så nu blir det förhoppningsvis lite mer kuliga smoothies eller liknande här hemma också. Här kommer iallafall två färgglada och boostade bomber som serveras i ett glas. Enjoy!


Färskpressad apelsinjuice
Ett gäng apelsiner
Färk ingefära
Gurkmeja
1 tsk linfröolja/fiskolja med D-vitamin

Gör såhär: Pressa apelsinerna, riv lite färsk ingefära och toppa med lite gurkmeja. Rör om med lite linfröolja eller fiskolja. 

Blåbärssmoothie
Filmjölk
Banan
Linfrön
Solrosfrön
Blåbär
Dadlar (om du önskar ha den lite sötare)

Gör såhär: Dela bananen i mindre bitar. Mixa samtloga ingredienser i en mixer till önskad konsistens. 

MASTIG CHOKLAD-CHEESECAKE MED BAILEYS

 
Så har P fyllt år i år igen. Eftersom hans favorit är choklad, alla kategorier, var valet ganska självklart. Eftersom vi inte hade lust att baka hela födelsedagen valde vi (läs jag) att göra ett recept som gick att förbereda och detta passade utmärkt. Skräms inte för att det ser krångligt ut, det enda som krävs är olika bunkar för att blanda i, sedan vänta för att det ska frysa och sedan är det bara till at frossa loss i. Den är ganska amstig ska tilläggas och det behövs ingen stor bit så den räcker till många eller länge om man är färre som delar på den:)
 
10 timmar innan tillverkningen av tårtan börjar på riktigt: 
Steg 1: Chokladgrädde (görs dagen innan cheescake:en)
200 g mörk choklad
6 dl vispgrädde
1 dl Baileys (original eller mint)
 
Gör så här: Lägg i grädden och baileys i en kastrull på låg värme, den får absolut inte börja koka för då skär sig grädden när den ska vispas vid ett senare moment. Dela sedan chokladen i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält, hela tiden på mycket låg värme. Häll sedan upp den i en skål och ställ i kylskåpet i minst 10 h.
 
Efter 10 timmar:
Nu behöver du ha tre stycken bunkar för att göra själva cheesecaken. 

Steg 2:
6 äggvitor
Vispa äggvitorna till ett vitt ganska hårt skum med elvisp. 

Steg 3: 
6 dl chokladgrädde (den du smälte på plattan för 10 timmar sedan).
Vispa grädden ganska hård.

Steg 4
6 äggulor
4 dl socker
200 g philadelphiaost
1 tsk bourboun vaniljpulver/2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
Börja med att vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Tillsätt sedan vaniljsocker och kakao i smeten och vispa tills allt är väl blandat. Avsluta med att vispa ner philadelphiaosten tills smeten är helt slät och inga klumpar av osten finns. 

Steg 5
Dags att göra kakbotten. 
200 g digestivekex
50 g smör, rumstempererat
Blanda samman och tryck sedan ut botten i en rundad form med avtagbara kanter. 

Steg 6
Vänd ner chokladgrädden (steg 3) i smeten med äggulor och philadelphiaost bland annat (steg 4). Blanda väl och vänd sedan ner den vispade äggvitan i buneken (steg nummer 2). Täck kakan med folie och ställ in i kylskåpet i minst ett dygn innan servering så den absolut hinner frysa helt. Vid servering, toppa gärna med några rejäla nävar center.