BÄSTA SMULPAJEN MED VIT CHOKLAD



Utan att överdriva och utan att hålla ett enda ljugkors bakom ryggen kan jag nog skryta med att ha lyckats göra den godaste smulpajen någonsin. Det var häromdagen när det regnade som allra mest som jag slängde ihop en smulpaj med lite vad jag hade hemma och för en gångs skull kan jag nog stoltsera med att jag verkligen lyckades göra något som smakar liite godare än alla andra jag tidigare både ätit och gjort. Detta måste jag ju såklart dela med mig av så att även ni får uppleva denna smaksensation för att vara smulpaj. Släng alla andra gamla recept och gör detta from now on!


Smulpaj
150 g kallt smör
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl havregryn

Fyllning:
250 g rabarber
250 g jordgubbar
1 tsk malen kardemumma
100-150 g grovriven vit choklad

Om du använder frysta rabarber och jordgubbar så tina på svag värme i en kastrull och häll sedan ut all vätska. Blanda frukten med lite potatismjöl för att pajen inte ska bli blöt i konsistensen.

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i bitar och lägg i en bunke med strösocker, bakpulver, vetemjöl och havregryn. Kör i en matberedare till en smulig massa en gör för hand.  
Smöra och bröa en pajform. Lägg i lite av smulpajen i botten och lägg sedan på bären. Strö över kardemumma och den rivna chokladen jämnt över frukten/bären och avsluta med smuldegen överst i ett lager.  Grädda i ugnen i ca. 30 minuter eller tills den fått fin färg. Servera tillsammans med äkta vaniljglass eller vaniljsås.

 

MOULES MARINIERES- KOKTA MUSSLOR I VITT VIN



Havets läckerheter- jag är deras största fan! Musslor, räkor, kräftor- allt smakar ju gudagott, antingen som de är eller till några få ingredienser. För två helger sedan åt vi skaldjur för en hel armé och provade på att göra en musselsoppa på färska musslor. Det måste vara världens lyxigaste snabbmat för det är färdigt innan man hunnit blinka och smakar något fantabulöst gott! Receptet är helt och hållet följt utav Per Morbergs denna gång!


Förrätt för fyra personer/huvudrätt för två:
1 kg blåmusslor
4 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1/2 fänkål
1 morot
1 1/2 dl olivolja/rapsolja
4 dl torrt vitt vin
2-3 msk färsk timjan
10 pepparkorn
1 lagerblad
1 tsk salt
2,5 dl vispgrädde/matlagningsgrädde

Färsk persilja till garnering


Såhär går du tillväga:
Skölj och borsta musslorna ordentligt och släng dem som intestängs när du knackar på dem eller är trasiga. Finhacka schalottenlök, vitlök och fänkål och strimla moroten med en skalare. Värm en stor kastrull så den är stekhet och häll i oljan så den börjar att puttra (går snabbt). Häll i musslorna och blanda ner löken, vitlöken,fänkålen och moroten. Tillsätt sedan vin och tillsätt kryddorna och saltet. Låt allt koka upp och koka sedan på hög värme i 6-7 minuter. Häll i grädden och eventuellt lite mer vin i slutet av koktiden. Smaka av med salt och peppar. Häll sedan upp allt i en skål och släng de musslor som inte har öppnat sig. Strö över persilja och servera till ett färsk bröd som du kan doppa i soppan. Servera soppan tokhet!


SVAMPPASTA



Svamp förknippas för många med hösten och burrigt väder och det är jag beredd att hålla med om. Men eftersom man plockar svamp och förvarar så det räcker hela året till nästa säsong äts det ju faktiskt året om även om hösten är största årstiden. Vi har lite lite svamp kvar sen i fjol som vi äter upp nu innan det är dags för de nya färska goda. Häromdagen blev det en svamppasta, en vegetarisk sådan. Vi försökte efterlikna ett av de fantastiska rätterna vi åt i Italien. Resultatet blev dessvärre inte särskilt nära den rätten men det var en god och smakrik rätt som gick snabbt att slänga ihop. Skönt med lite omväxling från allt kött, kyckling och fisk som allt som oftast är med i våran matlagning även om vi försöker dra ner lite på de och hitta goda vegetariska recept.


4 portioner:
Pasta av valfri sort
ca. 800 g blandad svamp, ex. champinjoner, kantareller, trattkantareller m.m.
3 dl creme fraiche/2,5 dl matlagningsgrädde
1 gul lök
2 små vitlöksklyftor
salt, svartpeppar
färsk timjan
färsk persilja
Parmesanost

Gör såhär:
Koka pastan enligt ansvisningarna på paketet. Skala och hacka lök och vitlök fint. Dela svampen i lagom stora bitar. Fräs svamp, vitlök, gul lök och lite färsk timjan i smör/olja några minuter så de får färg (ganska hög värme). Sänk sedan värmen på plattan något och tillsätt creme fraiche/grädden, salt och svartpeppar. Eventuellt lite soja om du föredrar det. Smaka av. Balnda alltsammans i en skål och strö färsk persilja och riven parmesanost till.