FYLLT KINDERÄGG MED VIT CHOKLADMOUSSE

 

Ber om ursäkt för min totala frånvaro den senaste tiden men att leva ett "vanligt" liv samtidigt som man pluggar till två tentor med några dagars mellanrum går inte ihop, man får prioritera och då var det bloggen som tog stryk denna gången. Och värre blir det för imorgon beger vi oss till Thailand i två veckor- sååå skönt! Men var inte oroliga, jag har förberett några inlägg för er så att ni inte blir utan i två veckor till. Men idag ska jag bjuda på troligtvis det finaste och enklaste receptet under påsktider, nämligen ett kinderägg som man fyller med vit chokladmousse och toppar med lemoncurd. Det tar inte längre tid än ca. 15 minuter att slänga ihop och är i princio omöjlig att misslyckas med. Dessutom är ju chokladmousse väääldigt gott och det sätter ju inte denna desserten i sämre dager. Så, oavsett om ni är händiga i köket eller ej, detta kan ni göra!! Glad påsk på er!
 
Till 8 portioner behöver du:
8 st kinderägg
1/2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1/2 dl kesella, (10%)
1 msk lemoncurd
 
Gör så här:
Använd en liten sked och skär bort toppen på kinderägget. Hålet behöver vara såpass stort så att du får ut leksaken från ägget. Placera sedan äggen i äggkoppar. Smält den vita chokladen antingen i vattenbad eller i micro. Vispa grädden fluffigt men inte för hårt. Rör sedan ner både grädde och kesella i den smälta chokladen utan att röa för mycket för då blir den lätt lös i konsistensen. Fyll sedan kinderägget med den vita chokladmoussen med hjälp av antingen en sprits eller sked. Jämna till toppen på moussen och ställ sedan in de i kylskåp i minst 30 minuter. Ta fram äggen i rumstemperatur 10 minuter innan servering och toppa med en klick lemoncurd (så det ser ut som gulan på ägget. 
 
 
 

ULLMANS RÖKIGA KÖTTFÄRSSÅS

 
Detta recept är något av de som går på högvarv här hemma, det har blivit lite av P:s favoritgöra i köket tror jag allt. Ursprungliga receptet kommer från allas våran vän Jakob och jag har inte fått testa på hans version av denna ännu utan endast P:s version. Som bekant är jag inte något stort fan av rätter som på något vis känns ohälsosamma men... När man läser detta receptet kan man tro att jag har dubbelmoral med tanke på att man tillsätter stekvätskan från sidfläsket men faktum är att utan det så blir det inte denna rätt. En klassisk köttfärsås i all ära men denna med en rökig touch är något som ni absolut inte vill missa, den är sååå god och smakar annorlunda jämfört med den klassiska. Jag väljer att inte äta fläskbitarna då jag inte tycker att det är särskilt goda men de måste ändå vara med i rätten och går utmärkt att peta ut om man skurit dem i något större format. Jag besitter inte några mått på denna riktigt utan när vi brukar göra denna brukar vi göra för ca 10 portioner och sedan frysa in så måtthänvisningen blir inte mer utförlig än mycket av allt denna gång. 
 
Rökig köttfärssås
Nötfärs
Rökt sidfläsk
Gul lök
Champinjoner
Vitlök
Röd chili
Krossade tomater
Soya
Kalvfond
Svartpeppar, salt, paprikapulver, cayennepeppar
 
Gör såhär: Hacka gullök, champinjoner, chili och vitlök. Fräs i en gryta tillsammans med olja/smör. Tillsätt sedan nötfärsen och stek tills den fått färg och blanda ner krossade tomater.  Skär bort svålen från sidfläsket och skär i mindre bitar, stek sedan i en stekpanna tills de fått färg och blanda sedan ner bitarna i köttfärsåsen tillsammans med lite av stekspadet. Rör om, tillsätt lite kalvfond och soya. Smaka av med salt och peppar coh låt sedan puttra på svag värme ca. 40 minuter innan den är färdig att serveras tillsammans med spagetti. 
 
 

HALLONGROTTANS CHOKLADDRÖM

 
Jajjamensan, äntligen har hon fått baka igen! Eller fått och fått, hon har gjort det iallafall, allt för att inte sätta sig med skolböckerna. Aldrig har lägenheten varit så städad som nu heller. Men denna gången var det värt det, smaklökarna dansade segerdansen både före och efter första respektive sista tuggan. Som Jens hade sagt ( eller Ronny för den delen)- det smakade restaurang! För alla som älskar choklad i kombination med mastighet och seg konsistens, här har ni mött vinnaren i denna kategorin. Väääääl värt att bepröva!
 
Du behöver:
150 g smör
100 g mörk choklad
100 g nutella
3 st ägg
3 dl råsocker
4 msk kakao
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 Hackade hasselnötter till garnering
 
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Fördela smöret i minde bitar och smält i en kastrull. Blanda sedan ner chokladen och nutellan och rör om tills chokladen helt har smält. Obs, det ska inte koka! 
Vispa ägg, råsocker, kakao och sirap fluffigt och vänd sedan ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Vänd sedan även i smör och chokladsmeten och vispa ytterligare lite till. Lägg sedan ett bakplåtspapper i en avlång form och fyll den sedan med smeten. Hacka hasselnötterna och lägg på toppen av chokladsmeten. Grädda sedan i mitten av ugnen 30-50 minuter, beroende på hur tjockt lager du har gjort. (min var inne i 50 min men i grundreceptet står det 30 min). Låt sedan svalna helt, gärna över natten och servera sedan tillsammans med nyvispad grädde eller en kula vaniljglass.