MUSSELSOPPA


Åh vad det är skönt att vara ledig! Inte ha en klocka som ringer alldeles för tidigt på morgonen, inga fullspäckade dagar med massa måsten och inte några lunchlådor som står i kylen och skriker " ät upp mig". Vi har varit nere i Malmö några dagar jag och P och vi har bara gjort precis vad vi känner för och det har varit helt grymt! Vi har också inhandlat min älskade tavla som jag kikat på ett tag så den har vi hängt upp här nu i eftermiddag. (Lite får man allt komporomissa när P köpt en ny TV bara sådär.
Ikväll har vi haft middag några stycken och vi bjöd på vår skaldjurssoppa som huvudrätt. Jag som trodde att jag hade inhandlat alla ingredienser alladeles rätt hade missat grädden så vi åt soppan utan grädden idag, ett bra och magrare alternativ till vardags men ska man bjuda på denna som huvudrätt eller till förrätt ska man definitivt ha i grädde i soppan.
 
4-5 portioner som huvudrätt
INGREDIENSER:
1 purjolök
2-3 vitlöksklyftor
2,5 dl vitt vin/vitt matlagningsvin
Fiskbuljong/hummerfond
4 tomater
4 morätter
3 dl grädde
ca 1 msk chilisås
1- tsk sanbal oelek
Svartpeppar och flingsalt
1 nät färska musslor
500 g färsk fisk skärda i kuber
Räkor
Dill
GÖR SÅHÄR:
Tvätta och putsa musslorna. Släng de som inte öppnar sig. Hacka purjolök och vitlök. Skär morötterna i små stavar och finhacka tomaterna.
Fräs sedan purjolöken och vitlöken i olja tills de fått gyllenbrun färg. Tillsätt sedan musslorna och vinet. Koka några minuter tills musslorna öppnat sig. De som inte öppnat sig efter 3-4 minuter så är de döda och går inte att äta. Ta sedan ut musslorna ur grytan och tillsätt övriga ingredienser förrutom grädde och musslor. Smaka av och krydda efter tycke. Lägg sedan i fisken och koka några minuter. När fisken är fin i konsistensen, tillsätt då grädden och lägg i musslorna- rör om.  Servera omgående tillsammans med vitlöksbröd/focaccia/hemlagade knäckebröd och en god ost.

PEPPARSÅS




Poff så var julen över. Vad hände där? Det är redan den 26:e december och nu får man vänta ett helt år till nästa gång men det ska nog gå bra för det har för min del varit de mysigaste och bästa julen på länge! Jag fick träffa alla nära och kära, jultomten kom bara med bra paket, jag tyckte för första gången ris a la maltan var god i år och jag har varit på min första kalkonmiddag. Kan det bli mycket bättre? Så nu är det dags att spara alla minnen och blicka framåt till nästa högtid, nämligen nyår. För många står säkerligen oxfilé och rödvinssås på menyn men jag tänkte bjuda på en alldeles fantastisk pepparsås idag. Detta är min specialitet och den passar lika bra till pasta och fläskfilé som till kyckling eller lövbiff. Så om ni söker efter recept på en sås till nyrårsmiddagen kan denna varmt rekommenderas om något passande ska serveras till. I veckan tänker jag också lägga upp mitt recept på fisk och musselsoppa som vi bjöd på till förrätt förra året, den kan varmt rekommenderas!


ca 4 portioner
1,5-2 msk rosépeppar
1,5-2 msk grönpeppar
1 msk svartpeppar (1,5 msk för den som önskar starkare)
2 st finhackade schallottenlökar
1,5-2 msk smör
2 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
4 msk kalvfond
3 dl grädde
1 dl rött vin
lite dijonsenap, lite soya och lite salt


Krossa pepparkornen. Finhacka löken och fräs i smöret. Tillsätt sedan tomatpuré och pepparkorn. Blanda i mjölet och fräs lite lite till. Häll sedan på kalvfond, grädde, rött vin, lite soya, lite dijonsenap. Koka ihop och smaksätt eventuellt med lite salt.

BUBBLANDE JUL


 
Jag kan ju inte bara bjuda på en massa sötsaker. Man måste ju självfallet även dricka något till. Detta tipset hörde jag av Pernilla Wahlgren och i helgen var det även en kund som tipsade om denna kombination, nämligen glögg blandat med mousserande vitt. Min första tanke var att det låter som en konstig kombination men sedan så tänkte jag efter, "varför inte".
Passar perfekt som fördrink på julafton eller till efter maten, enkelt och snabbt är det också. Våga prova något nytt i år! 
Till varje glas behöver du:
1/2 dl glögg (jag har hört att det går med svenskt mathantverks jaktglögg samt en lingonglögg från apoteket men det går säkert lika bra med andra sorters glögg också).
1/2 dl mousserande vitt
Isbitar
Häll i glögg i ett glas, lägg i några isbitar och tillsätt mousserande. Voila-färdigt!