SOCKERKAKA MED APELSIN OCH CHOKLAD



Borta bra men hemma bäst. Vilken otippad fjällensemester, nu ska ni få höra på en novell. Vi var två bilar som åkte upp. Vi(jag + 3) åkte upp ågra timmar tidigare eftersom vi inte hade något jobb denna dag. När vi nästan är framme i fjällen ringer telefonen- den andra bilen har tankat bensin istället för diesel och håller just på att bärga bilen till närmaste mack för att fixa bilen. Ingen större katastrof för oss som redan är framme kan man tycka, och det hade det inte varit heller OM det inte vore så att den andra bilen hade alla mina saker(jag hade ENDAST med mig min handväska med mobil och plånbok). Till saken hör också att vi inte bara dumpat all packning utan även all utrustning i den andra bilen. Tur i oturen så hade våran bil all mat och stugnycklarna. Men även denna saga fick ett lyckligt slut. Bilen blev fixad och övriga medlemmar anslöt eftermiddagen dagen efter. Vi som var uppe skrapade ihop kläder från alla håll och kanter och fick hyra utrustning så vi kunde åka första dagen när de andra missade. Inte kunde vi missa både en skiddag och afterski:).  Dagarna har varit fullspäckade men helt galet grymma!! Slutet gott allting gott. :)


Tänkte idag bjuda på en smaksatt sockerkaka. Önskar man göra en klassisk byter man bara ut apelsinsaften mot vatten samt skippar chokladen. Istället kan man också ha i 2 tsk vaniljsocker eller 1 msk stött kardemumma, så blir det en annan variant av sockerkaka. Perfekt kaka att baka och bjuda arbetskollegorna till i veckan-sådant är alltid uppskattat!

DU BEHÖVER:
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl pressad apelsin
10 g mörk choklad

GÖR SÅHÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret i en kastrull. Blanda mjöl, bakpulver och finrivet apelsinskal (eller annan eventuell smaktillsats) i en separat bunke. Låt smöret svalna några minuter, blanda sedan i de tillsammans med apelsinsaften, grovhackad choklad och mjölblandningen i äggsmeten. Rör om till en jämn smet utan klumpar. Häll över smeten till den smorda formen och grädda på nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. Känn med sticka på kakan. Om den inte är kladdig i mitten är den färdig. Låt den sedan svalna några minuter innan du tar ut kakan ifrån formen annars riskerar den att gå sönder.

FYLLDA OXRULLADER



Snart dags för oss att de oss av mot fjällstopparna. Har nu på morgonen varit och handlat maten som ska med upp. Trots att jag var där klockan åtta imorse när det inte var något folk och trots att jag hade en handlelista så tog det ändå nästan exakt två timmar, hur är det möjligt?? Hur gör familjer? Är glad att jag bara behöver handla till två vanligtvis, det räcker. Dessutom skämdes jag nästan för expediten i kassan som fick sådant jobb, och kön som jag skapade bakom mig. Var tvungen att förklara mig att alla dessa onyttigheter( ja, det blir ingen hälsoresa...) inte var enbart till mig utan andra hunriga själar, hon skrattade och sa att det går åt mer än vad man tror. Jotack, jag märkte det...
Häromdagen provade vi på att göra oxrullader och det tänkte jag bjuda på idag. Det var väldigt gott tillsammans med bara sallad men jag hade granatäpple i salladen, det rekommenderas inte trots att det är fint för ögat, de skar sig med de andra smakerna. Enkelt var det också såklart!

INGREDIENSER 8 RULLDER OCH FYLLNING:

8 skivor lövbiff
1 gullök
1-2 vitlöksklyftor
ca 100 gram champinjoner
lite persilja och timjan
salt och peppar
1 msk Dijonsenap
2 msk Creme fraiche
1-2 msk Philadelphiaost/ricottaost
SÅS:
1-2 dl vatten
ca 1 msk oxfond/kalvfond
ca 2 dl matlagningsgrädde
salt, peppar
Ev. lite timjan
Ev. lite paprikakrydda


GÖR SÅHÄR:
Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka champinjonerna. Stek i smör några minuter tills de fått fin färg och löken har blivit mjuk. Blanda dijonsenap, creme fraiche och ost i en separat bunke. Tillsätt lök och svampblandningen tillsammans med de andra ingredienerna till en röra. Klicka ut denna på lövbiffen och rulla sedan ihop lövbiffen. Fäst med tandpetare så att fyllningen ligger kvar i.
Fräs på rulladerna i en stekpanna tills de ftt fin färg, endast någon/några minuter på var sida.
När rulladerna fått fin färg, tillsätt vatten och fond. Låt puttra på svag värme under lock i ca 25 minuter. När 25 minuter har gått- tillsätt matlagningsgrädde och låt puttra ytterligare 5 minuter. Salta och peppra om det behövs. Servera tillsammans med en sallad, potatis eller cous cous.

PARMALINDAD SPARRIS MED CITRONDIPP OCH ROSTADE PINJENÖTTER





Då har ännu en grym helg avvärkats. För min del har helgen varit lite av en förrätt till veckan som kommer. Huvudrätten i veckan är fjällstoppar och after ski i bästa sällskapet! Därför passar det allra bäst att bjuda på just en förrätt dagen till ära eftersom vi fortfarande är i början av veckan och kan behöva något att längta efter till helgen som är här fortare än du anar. Tror dock inte att vi kommer få avnjuta denna förrätt i fjällen tyvärr.. Parmalindad sparris är en sann klassiker som tapastillbehör eller som förrätt men här med en ny och lite fräschare touch som iallafall passar min smak alldeles utmärkt
!

INGREDIENSER 4 port:
300 g färsk grön sparris
8 st skivor parma
0.5 -1 dl pinjenötter
Citrondipp:
1 dl creme fraiche
0.5 tsk finrivet citronskal
0.5 krm flingsalt
0.5 krm vitpeppar
TO DO:
Skölj sparrisen och koka i lättsaltat vatten ca 2 minuter så den precis blir lite mjuk-absolut inte blaskig. Låt rinna av. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått fin gyllenbrun färg. Linda skinkan runt sparrisarna så de blir som små buketter.
Blanda samma ingredienserna till citrondippen och lägg en klick av den på tallriken tillsammans med sparrisbuketten och rostade pinjenötter. Dekorera med lite rivet citronskal och persilja.