FARLIGT GOTT MED PASSIONSFRUKT



Då ska jag försöka kompensera min frånvaro med ett fantastiskt gott och superenkelt recept idag. Snabbare och enklare tårta kan man nog knappast göra med ett resultat som är så gott som detta är. Receptet är egentligen resultatet av ett misslyckande. Men som ni vet- inget ont som inte har något gott med sig, och OJ vad gott detta blev! Receptet från början var en vit chokladmousse som skar sig och till följd av detta blev det en egenpåhittad variant av topping på tårtan av min syster och nu i efterhand var det nog lika bra det. Passar lika bra att bjuda på ett kalas som till efterrätt en kväll i gott sällskap!

Du behöver:
300 g mandelmassa
2 msk kakao
2 ägg
250 ml vaniljsås ( ett paket)
1,5 dubbeldaim
3 passionsfrukter

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Vispa ägg, kakao och mandelmassa till en slät smet med elvisp. Häll i en ugnssäker form med avtagbara kanter och grädda i mitten av ugnen 20 minuter. Låt sedan svalna. Vispa vaniljsåsen och grovhacka daimen. Rör ner daimbitarna i vaniljvispen och häll över mandelmassabotten i formen. Ställ in i frysen i minst frya timmar innan servering. Vid servering gröp ur passionsfrukt och lägg som ett lager över tårtan. Färdigt att servera!

HUSMAN- SMAKRIK KÖTTFÄRSLIMPA




Vilken vecka! Är hemma hos mina föräldrar och röjer hela denna veckan. Hittills har dagarna börjat vid 07.30 med en timmes promenad och sedan har vi varit i full gång ända till 20-21 på kvällen. Tre släpkärror har slängts på tippen och än är det mycket kvar. Man blir nästan rädd för vad mycket som bara ligger och inte används. Igår var också farmor och farfar här och sydde gardiner, kuddfordral, satte upp ny ytterdörr m.m. så de sker ändå mycket förändringar. Just i detta nu tvättar jag gamla dockkläder tillexempel. Ja, ni förstår att det är en rejäl förbättring och förändring som sker här, men med högt tempo. Igår lagade farmor dagens recept hos hallongrottans. Klassisk och enkel husman som går utmärkt att äta både varm som kall. Lite mer variation än att rulla köttbullar och de som är bra med denna förrutom att den är väldigt god är också att den sköter sig själv medan du gör något annat. Passa på att göra en stor sats när du ändå gör eftersom de går utmärkt att frysa in.
Och nej, denna smakar inte som den som serverades i bamba när man var liten!

Du behöver:
1 kg nötfärs
1.5 gul lök
ca. 1 dl ströbröd
ca. 0.5 dl mjölk
ca. 2 msk potatismjöl
Aromat
Salt
Vitpeppar

Gör såhär:
Lägg ströbrödet i mjölken så att det blir som en tunn gröt.  Låt stå i ca 15 minuter och rör sedan ner potatismjölet. Sätt på ugnen på 200-225 grader. Finhacka den gula löken och blanda tillsammans med nötfärsen, armoat, salt och vitpeppar i en bunke. Tillsätt ströbrödblandningen i färsröran och blanda ordentligt. Forma sedan till två limpor och strö lite torrt ströbröd över. Lägg limporna i en smord ugnssäker form och grädda på nedre delen av ugnen i ca. 30-45 minuter. Om den inte fått så mycket färg så höj värmen på slutet. Skiva upp och severa tillsammans med potatis, brun sås, en blandsallad, lingon och saltgurka.

ITALIENSK TAGLIATELLE MED RÖKT LAX OCH FÄRSK SPENAT-VECKANS SNABBA



Hoppas att helgen varit bra. För min del har det varit jobb hela helgen samt lugna kvällar för ovanlighetens skull. Varje vardagskväll i veckan var uppbokad så lugna hemmakvällar denna helgen var behövligt för min del. I torsdags var vi på Tomas Ledin med Avalongänget- vilken show! Riktig gubbrock men sååå bra! Kan varmt rekommenderas för er som inte har sett den ännu och tycker om hans låtar, tror han gick igenom varenda gamla going. Men nu till veckans snabba rätt som idag är en pastarätt. Få ingredienser men av bra kvalité som är färdigt på 15 minuter. Kan det blir mycket bättre?

Ingredienser för fyra ganska små portioner:
Pasta av bra kvalité för fyra portioner (se bild på pastan nedan som jag använder, den är jättegod, finns att köpa på Willys)
200 g rökt lax
1 pakt philadelphiaost original (200 g)
150 g färsk spenat
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar

Gör såhär:
Koka pastan enligt ansvisningarna på paketet. Hacka lök och vitlök fint och fräs i en stekpanna. När löken börjar få färg så rör ner den färska spenaten pö om pö. Om det blir torrt i pannan så tillsätt lite vatten. När spenaten har dragit ihop sig och löken har fått fin färg så rör ner philadelphiaosten så den smälter. Rör sedan även ner den kokta pastan och laxen som är skuren i små bitar, salta och peppra. Servera och njut!