LAXHAMBURGARE MED SMAK AV BASILIKA

 
Bland det bästa med sommarhalvåret måste ändå vara att man kan grilla! Det är sådan gemenskap, luktar så fantabulöst gott och smakar om möjligt ännu godare. I fredags hade vi en myskväll bara jag och P och jag förberedde maten (P fick grilla). Valet stod mellan den heta trenden just nu, hamburgare eller att grilla lax och då slog jag två flugor i en smäll och gjorde egna laxhamburgare. Nu har jag inte testat att köpa eller äta det ute tidigare men jag kan verkligen rekommendera att göra dem från grunden. Det var väldigt enkelt, gick snabbt att göra och smakade sååå gott! Rent spontant så känns det som att detta receptet kommer att göras flertalet gånger under sommaren hos oss! Tillbehören går givetvis att byta ut mot vad man själv önskar!
 
4 st laxhamburgare
350 g laxfilé
1/2 msk majsmjöl
Salt, citronpeppar
10 blad färsk basilika
 
Basilika/limesås
Creme fraiche
1/2 vitlöksklyfta
1/2 pressad lime
Skalet av 1/2 lime
Salt, svartpeppar
 
Tillbehör
2-3 msk majonäs
Rödlök
Gurka
Tomat
Färsk vitkål
Selleri
Nachochips
2 skivor surdegsbröd
 
 
 
Gör såhär: Dela laxfilén i bitar och kör i en mixer alt. finhacka. Blanda tillsammans med majsmjöl, salt, citronpeppar och finhackad basilika. Forma till fyra hamburgare.
Sås: Riv limeskalet fint, blanda tillsammans med creme fraiche, saft av limen, finhackad vitlök och smaka av med salt och peppar. 
Tillbehören: Servera laxhamburgaren på 1/2 surdegsbröd som du grillat alt. rostat, toppat med hackade och skivade grönsaker, majonäs, basilika/limesås, nachochips och selleristavar till.
 
 
 
 

HEMMAGJORD GLASS UTAN MASKIN- LEMONCURD

 
 
 
Så har jag rivat av ännu en variant av den fantastiska kondencerade mjölkglassen. Eftersom det går så himla snabbt att göra och garanterat alltid blir god är det bara att välja hur man önskar den ska smaka själv och smaksätta den därefter. Denna gången gjorde jag något så enkelt som bara röra ner en burk med lemonvurd, är man redig kan man givetvis göra den själv men jag köpte en burk denna gången. 
 
Ca. 10-12 portioner
5 dl vispgrädde
1 burk kondencerad mjölk
1 burk lemoncurd
Dekoration: Rivet apelsin och citronskal
 
Gör såhär: Vispa grädden tills den är fluffig och fast. Blanda försiktigt ner den kondencerade mjölken och därefter lemoncurden. Lemoncurden kan ge lite klumpar av sig och om man vill undvika dessa och ha en helt slät glass kan man mosa lite lätt med en trägaffel eller liknande och röra runt ytterligare en stund. Lägg sedan i en form med avtagbara kanter och låt stå i frysen minst 6 timmar innan servering. Riv lite citron och apelsinskal över som dekoration innan den serveras. 
 
 

PANERAD PERSILJEKYCKLING MED BLOMKÅLSPURÉ- VECKANS SNABBA

 
Som många av de senaste inläggen får jag be om ursäkt för min frånvaro. Tentaplugget är här igen och det är två tentor som ska avverkas nu inom loppet av 2.5 vecka så slutspurten för mitt första år som student känns löjligt nära (sedan är det bara 3-4 år kvar..). Kan iallafall glädja er med att jag under tiden som jag inte varit aktiv här ändå har hunnit bunkra upp med en hel del smaskiga recept att bjuda på den närmaste tiden så ni har något att längta efter. 
Som jag skrev häromdagen så testade vi en matpåse förra veckan och med den kommer recept, vissa helt nya för oss, andra lite modifierade från hur vi brukar göra men det är väldigt kul att testa nya recept att mixtra med. Idag tänkte jag bjuda på ett recept ifrån matkassen med kyckling som varmt kan rekommenderas! Det smakade väldigt gott och speciellt när solen lyste och varma vindar fläktade samtidigt. Ser kanske ut att vara lite krävande men receptet kommer in under kategorin veckans snabba eftersom det går på max 30 minuter att slänga ihop!
 
2 portioner
300 g Kycklingfilé
 
1/ citron
1/2 kruka färsk persilja
Pankoströbröd (japanskt ströbröd som ger den extra knapriga ytan man inte riktigt når fram till med vanligt ströbröd)
2-4 potatis, beroende på storlek
1/2 blomkålshuvud
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1/2 dl mjölk
1 tsk finriven muskotnöt (kan uteslutas)
1 själk blekselleri
1 tomat
 
 
Gör såhär:
Blomkålsmos; Skala och tärna potatisen och fördela blomkålen i mindre bitar. Låt koka tillsammans i lättsaltat vatten tillsammans med en hel skalad vitlöksklyfta. Låt potatisen och blomkålen rinna av och mosa den med en visp, tillsätt 1 msk smör, 1 1/2 dl mjölk och lite finriven muskotnöt och vispa hastigt till en fin puré. Om du önskar ha den helt slät så använd elvisp, vi mosade lite grovt så det fortfarande var lite bitar här och där. Smaka av med salt.
 
Persiljepanerad kyckling; Hacka persilja, riv citronskal och blanda detta tillsammans med pankoströbrödet. Dela kycklingfilén i bitar, ca 5-6 stycken på längden, salta och peppra kycklingen och vänd o den i panko-persiljeblandningen så filén täcks. Värm en panna med smör/olja och lägg i kycklingfiléerna när pannan är riktigt het och stek kycklingen tills den får fin färg. (sänk ev. värmen något och låt den bli klar på svag värme om den får för mycket färg). 
 
Servera en sallad med klyftad tomat och finhackad blekselleri till.