FISKSOPPA MED SMAK AV SAFFRAN-VECKANS SNABBA

 
 
 
Ett nytt favorit-recept på fisksoppa kommer lastat här! Soppa är för mig är verkligen en säsongsvarierande rätt. Under sommarhalvåret äter vi nästan ingen soppa alls medan under vintern serveras det nästan varje vecka i någon form. Detta receptet, precis som alla andra här på bloggen, finns till för att ni ska kunna laga dem utan att behöva några direkta förkunskaper eller behöver vara särskilt duktiga i köket. Bloggen finns inte till för att imponera, utan för att hjälpa er till en bättre och godare vardag, denna soppa är ett utmärkt exempel på det. Och snabbt går den att göra också, perfekt till morgondagen då det är lillördag kanske? :)
 
Ingredienser 2-3 portioner
1 st morot
ca. 1/2 purjolök
2 klyftor vitlök
En bit spetskål, ca 1-1 1/2 dl
350 g lax+ valfri vit fisk (tork, sej, m.m.)
100 g räkor 
1 dl créme fraiche
2 dl vatten
1-2 dl vitt vin 
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1/2 pkt saffran
en skvätt citronsaft
salt, svartpeppar
 
Gör såhär: Skala och dela moroten i slantar. Hacka vitlök och purjolök samt grovhacka spetskålen. Dela fisken i tärningar, ca. 3 cm stora. Hetta upp en kastrull och fräs purjolöken och vitlöken i olja. Tillsätt salt, kryddor, saffran, vatten, vin och creme fraiche. Låt sjuda i cirka 10 minuter under lock. Lägg sedan i fisken och spetskålen och låt sjuda tills fisken är klar (några minuter), smaka av och avsluta med att lägga i räkorna och pressa lite citronsaft. Servera tillsammans med ett gott bröd.
 
 

Bacon i ugn-husmorstips



Dags för ett husmorstips, och detta är nog en av mina favoriter. Sedan jag upptäckte denna lösningen lovade jag mig själv att aldrig mer steka bacon om jag inte absolut behöver. Genom att istället lägga dem i ugnen slipper man både stekos och man får finare och knaprigare bitar som smakar såå mycket mer än om man steker dem. Dessutom klarar dem sig själv så man behöver inte ens anstränga sig. Funkar lika bra att göra på parmaskinka om man önskar set, då blir det som ett gott tilltugg istället. 

Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bacon på ett bakplåtspapper på en plåt. Ställ in i ugnen i ca. 10 minuter. Torka sedan av den överflödiga vätskan (om du önskar), sedan klara att servera till det du själv önskar. 



Grön pasta a la 2015-Veckans snabba


Gott nytt 2015. Mitt nyårslöfte är att bli bättre på att ge mer tid åt att uppdatera er här. Min recept-bank väller snart över och av statistiken att döma så ser jag att ni inte ger upp utan fortsätter att gå in och kika. Det som däremot är skönt att veta är att det finns ju en mängd med smarriga recept som jag lagt upp tidigare så jag hoppas inte det går någon nöd på er ändå, trots min bristfälliga uppdatering emellanåt.

Dagens recept blir en snabb pastarätt som dessutom är både grön i färgen och i innehållet då den är vegetarisk. Jag gillar både kött och fisk men är också väldigt förtjust i grönsaker å vegetariska rätter så har vi tur blir 2015 ett år då ni kommer få se mer av det, vem vet?

Ingredienser vegetarisk pasta
Spagetti
Grönkål
Rödlök
Sparris
Vitlök
Grädde (valfri fetthalt)
Parmesan
Salt, svartpeppar, chili, örtsalt, cayenne

Gör såhär: Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Knipssa av nedre delen på sparrisen (den hårda), dela sparrisen i mindre bitar och hacka rödlök + vitlök. Dela grönkål i mindre bitar. Fräs lök, vitlök och sparris i en panna, salta och peppra lite lätt. Efter några minuter när sparrisen blivit mjukare i konsistensen kan du lägga i grönkålen och fräsa med den. Smaka av och krydda med övriga kryddor efter smak. Efter ytterligare någon minut drygt kan du tillsätta lite av pastavattnet i pannan tillsammans med en skvätt grädde. Rör om och smaka av, sedan är det klart att servera, gör detta tillsammans med nyriven parmesan.