HÄLSOKEX

 
 
Älskar när jag får nya recept kastade till mig av nära och kära. Då litar man på att det är gott. Denna gången var det Rebecka som delade med sig av ett recept som gjorts flertalet gånger på deras hemmaplan. Perfekt att ha med sig som mellanmål när man pluggar och blir småhungrig men fungerar lika bra som knäckebröd med en skiva ost på. Något för den hälsosamma människan helt enkelt!
 
1 plåt med hälsokex
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
2 dl dinkelmjöl
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl varmt vatten
 
Gör såhär: Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Häll ut på bakplåtspapper i en långpanna och smeta ut till ett tunnt lager. Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i ca 50 minuter. 
 

LÖJROMS-CHEESECAKE

 
Detta var en av plockmaten som serverades på 25-års kalaset här hemma för några veckor sedan och efter att döma av kommentarerna både under kvällen och efteråt får denna bra respons, inte bara av min mun utan även andras. Positivt är, att den går utmärkt att göra i förväg, det är en bra och lyxig variant på ett plockbord och den fungerar även alldels utmärkt som förrätt när man är några stycken. Att den dessutom är kolosalt enkel att göra gör ju inte saken jobbigare:) Trevlig helg!
 
 
1 tårta, ca 20-25 bitar
200 g kavring
75 g smält smör
4 st gelantinblad
1 dl creme fraiche
300 g philadelphiaost
1/2 rödlök, finhackad
80 g löjrom/stenbitsrom
1 tsk citronskal
1 tsk pressad citronsaft
salt och vitpeppar
Garnering: Gräslök, räkor
 
Gör såhär: Klä en rund form med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter med plastfolie. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i en skål. Mixa kavringen i en matberedare och tillsätt smöret. Tryck sedan ut smulorna i botten på formen och tryck till ordentligt så det blir kompakt. Rör samman creme fraiche, philadelphiaost, rödlök, rom, citronsaft och citronskal i en bunke. Smaka av med salt och vitpeppar. Ta gelantinbladen ur vattnet och krama ur vätskan och smält bladen i lite av vattnet i en kastrull på svag värme. Blanda sedan ner de smälta gelantinet i resten av krämen och bred sedan ut denna över kavringsbotten. Låt stå kallt i minst 3 timmar innan servering, eller tills fyllningen stelnar. När fyllningen har stelnat, lyft försiktigt upp cheesecaken med hjälp av plasten. Strö gräslök på toppen och garnera gärna med färska räkor. Färdigt att servera!
 
 

BLOMKÅL OCH BROCCOLIGRATÄNG-VECKANS SNABBA

 
Har ni ont om tid för matlagning denna vecka? Jag har lösningen! Här kommer ett enkelt, gott och hälsosamt recept som ger dig fullt med energi och tid för annat du ska hinna med. En allt-i-ett- rätt som går utmärkt att frysa in och ta fram en annan dag när tiden är  än mer knapp! Svårare än så var det inte idag:) 
 
1 gratäng, 4-5 portioner
1/2 blomkål
1 st broccoli
1 st liten rödlök/gul lök
Skruvar
5 dl mjölk
ca.2 msk vetemjöl
Riven ost
Pinjenötter
 
Gör såhär: Koka pastan enligt ansvisningarna på paketet. Dela broccolin och blomkålen i mindre bitar. När det är ungefär 2-3 minuter kvar på pastans koktid så lägg ner även broccolin och bomkålen och låt koka tillsammans med pastan de sista minuterna. Värm upp mjölken i en kastrull på spisen och vispa ner vetemjöl tills det blir en något tjockare konsistens på redningen. Salta och peppra redningen med valfria kryddor och blanda ner riven ost så att det smälter. Blanda sedan ostsåsen/redningen tillsamans med pasta och grönsakerna och lägg i en ugnssäker form. Strö lite riven ost på toppen av gratängen och grädda i mitten av ugnen i ca. 15 minuter tills gratängen fått färg. Servera tillsammans med en god sallad och rostade pinjenötter.