LINGON & KOLAPAJ

 


Efterrätter är ite vår starka sida här hemma. Ja,alltså att baka dem är inte problemet utan snarare att när man väl ska äta efterrätten så är man så mätt av maten att man inte orkar med den också. Eftersom vi lärt oss detta med tiden har det resulterat i att vi inte särskilt ofta gör efterrätter men för någon helg sedan var ett undantag. Eftersom jag ha ren alldeles för stor hög med recept att göra slog vi slag i saken och betade av ett av recepten och det är vad ni får här idag. n lingon och kolapaj. Perfekt kombination tänker ni, med det söta och det syrliga och visst var det så. Dock har jag ändrat receptet något då jag tyckte att det blev lite väl syrligt av longonen men om man gillar detta kan man altså addera ytterligare 1 dl lingon än vad som står. Och är man inte förtjust i lingon så går det också alldeles utmärkt att byta ut det mot hallon eller liknande istället. 
 
Ingredienser
350 g smör
1.5 dl florsocker
4.5 dl vetemjöl
1.5 dl vispgrädde
1.5 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 dl lingon (alternativt hallon)
 
Gör såhär: Dela 200 g av smöret i tärningar och blanda tillsammans med florsocker och mjöl. Arbeta ihop till en deg och tryck ut i en pajform. Stå i kylen minst 40 minuter.
Smält 150 smör i en kastrull tillsammans med strösocker, sirap, vispgrädde och kakao. Rör om så att det inte bränns i botten och låt koka till en temperatur på 120 grader. (mät med en kökstermometer). Ta sedan av kastrullen från plattan och låt svalna något.
Sätt på ugnen på 200 grader och picka pajskalet med en gaffel på några ställen. Grädda sedan i mitten av ugnen 10-15 minuter.Ta ut pajskalet från ugnen och fyll upp med kolafyllningen. Avsluta med att fördela bären överst. Ställ sedan pajen i kylen i minst en timme innan servering så att kolan hinner stelna.

VECKANS SNABBA-CURRYSTJÄRTAR MED STING



Idag bjuds det verkligen på ett veckans-snabba-recept för det är klart under loppet av pastans koktid och passar utmärkt när tiden är kort eller orken/lusten för matlagning inte är stor. Receptet går lika bra att byta ut kräftor mot räkor och resterande ingredienser, ja det är som vanligt, ni väljer era favoriter och jag ger er en grund så får ni mixa och trixa själva efter tycke och smak. Det går nog också alldeles utmärkt att servera detta till ris om man hellre vill ha det. 
 
2 portioner pasta med kräftstjärtar
1 burk kräftstjärtar i lake (eller färska/frysta räkor)
en näve spenat (fryst eller färsk)
1 liten purjolök
1-2 st vitlöksklyftor
1 liten röd paprika
4 st champinjoner
2 msk chilisås
En klick creme fraiche
salt, svartpeppar, curry
Valfri pasta/ris
 
Gör såhär: Om du har fryst spenat, tina den och krama ur vätskan. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Hacka purjolök, vitlök, champinjoner och paprika i mindre bitar. Fräs de hackade grönsakerna tillsammans med spenaten i en stekpanna med lite olivolja/kokosolja. Krydda med curry, salt och svartpeppar. Tillsätt chilisås och en klick creme fracihe och rör om. Låt småputtra någon minut, smaka av. Precis innan servering, vänd ner kräftstjärtarna, lägg upp på tallrikar och servera. 

Till kvällsfikat eller som lyxigt mellanmål

 
 
Vad passar väl bättre än tips på lite kvällsgotta en mörk och ruskig dag som denna? När höstmörkret kommer över oss tidigare för varje dag kan jag ändå inte låta bli att le lite för att det är mysigt att äntligen kunna tända ljus igen. Fullt med levande ljus och på med mysdräkten så snart man får möjlighet, snart kan man nog tilloch med tända braskaminen också. :)  Att sätta sig ner i soffan med en tallrik av dagens skörd, en kopp te och härligt sällskap, då känns det som att man har det heeeelt okej i livet, det gäller att ta vara på alla tillfällen att njuta som ges. 
 
Du behöver:
1 äpple
1 näve valnötter
lite kanel
lite kardemumma
1 tsk närodlad honung
 
Gör såhär: Dela äpplet i mindre bitar och hacka valnötterna. Lägg upp på fat och pudra över kanel och kardemumma. Ringla honung över och sedan; njuuuuuut!