KOLADRÖM

"Bju på gofika".

Denna kaka bjöd jag mina underbara Avalonister på i fredags som eftermiddagsfika och en bra start på helgen. Efter att vi som jobbar kväll hade ätit kvällsmat kommer lille Jens ner lite besviken och frågar om jag sett kakan-hela formen där kakan var är länsad så det blev ingen efterrätt denna fredagkväll. Detta förmodar jag var ett gott tecken på att kakan var god iallafall?! Detta kompenseras självfallet upp ikväll istället! :)

Kolasmak i sig tycker jag är ganska sött men eftersom man kan välja vad man vill toppa denna dröm med så kan man kompensera upp detta genom att välja lite syrligare frukter om man som mig kan få nog av det söta.


Detta behöver du som ingredienser:
50 g smör
Ca. ett halft paket digestivekex
1 burk kondencerad mjölk (hittar man vid bakavdelningen i mataffären)
Valfri frukt men jag använder mig alltid av kiwi. Denna gången hade jag även frusna hallon på

För lyckat resultat, gör följande:
Lägg ner burken med den kondencerade mjölken i kokande vatten och låt koka i 4 timmar på medeltemperatur. (Burken ska vara oöppnad.)
Smula sönder digestivekexen och blanda tillsammans med smöret. Tryck ut detta i en smord form som en botten. Den kan smula lite så använd handflatorna och pressa ihop botten så att den blir fast och sammanhängande. Ställ i kylskåpet.
När mjölken kokat färdigt så öppna burken försiktigt. Det kan bli sådant tryck att mjölken sprutar så var försiktig.
Nu är mjölken inte längre flytande utan som en kola i konsistensen. Kleta ut detta över digestivebotten och ställl in i kylen så att det svalnar.
När det är dags att äta kakan så är det bara att dekorera med valfri frukt och servera.
Om man vill kan man också servera kakan tillsammans med en klick grädde men jag tycker att den är nog god som den är!


GREKISK PYTT





Enkla recept som är goda är lite av min svaghet men ofta tycker jag faktiskt att less is more. Mat behöver faktiskt inte vara krångligt för att vara gott. Så idag tänkte jag bjuda på ett recept som är grekisk inspirerat där allt tillagas i ugnen. Den kan förberedas långt i förväg och är ett strålande alternativ att bjuda på istället för en buffé när man är några stycken. Receptet kommer ifrån min chef på Grandma´s och alla i butiken brukar prata gott om detta recept så igår provade jag- nu är jag på deras sida!

Hela grejen med denna rätt är marinaden. Det är vitkigt att den görs i god tid innan tillagning för det är till stor del därifrån smakerna kommer. Receptet nedan kan man självklart även halvera och då blir det för ungefär 4 personer.

Du behöver:
2 st fläskfiléer
Potatis, (Jag hade även palsternacka och morot men detta är såklart frivilligt)
1 gul lök
1 röd lök
1 röd paprika
1 paket fetaost
2 st tomater

Marinad:
3-4 vitlöksklyftor
1-1,5 dl olivolja
1-1,5 tsk sambal oelek
2 msk soja
1,5 tsk struken färsk ingefära
salt & peppar

Sås:
5 dl creme fraiche
2-3 msk majonäs
2 st vitlöksklyftor (pressade)
2 msk italiensk salladskrydda
pressd lime elle citron

GÖR SÅHÄR:

Börja med marinaden. Blanda alla ingredienser och lägg i en påse tillsammans med fläskfiléen som är rensad och strimlad. Låt vila i kylskåp minst 6 timmar innan tillagning. Passa gärna på att samtidigt göra såsen. Det är bara att blanda samtliga ingredisener och ställa in i kylskåpet.

När det är dags att göra maten, sätt ugnen på 200 grader. Skär och hacka grönsakerna i valfri storlek ( jag hade ganska grova bitar och potatisen gjorde jag i klyftor). Lägg två bakplåtspapper på en ugnsplåt och lägg på potatis och kött. Blanda runt detta så potatisklyftorna får marinaden på sig också. Ställ sedan in detta i ugnen i 20 minuter. Efter att det har gått 20 minuter, lägg även i den gula löken och paprikan- ställ in i ugnen 10 minuter. 10 minuter efter att paprika och lök åkte in, addera då även den röda löken, den smulade fetaosten och tomatskivorna. Ställ in igen ytterligare 10 minuter. Totalt ska alltså potatis + kött vara inne 40 minuter.

Servera tillsammans med en klick sås och en god sallad.

FOCACCIA




Nu var det ett tag sedan sist. Vi har varit i Grekland och kom hem i måndags och sedan dess har dagarna rusat iväg. Snart är man tillbaka in i vardagen och allt vad det innebär. Hösten är väl kanske inte riktigt på ingång ännu men helt ovälkommen kan jag inte påstå att jag tycker att den är. För visst är det ganska mysigt när löven faller, de är mörkt ute och man sitter inne med massa tända ljus och en varm kopp te.

Typsik höstmat för mig är soppa. Det är fantastiskt gott att äta soppa på hösten när man är lite frusen och tillbehör till soppan är självfallet ett nybakat bröd! Enkelt, snabbt och okomplicerat är focacciabrödet- supergott är det också. Mina focacciabröd blir aldrig likadana eftersom jag brukar välja fyllning efter vad vi har hemma och det gör ju brödet ännu roligare!

Ingredienser:
Bröddeg för en långpanna (går utmärkt att frysa in men är såklart godast färsk)

1/2 paket jäst
4 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 liter vetemjöl

Dagens fyllning var följande:
Flingsalt
Lite grovhackat svartpeppar
Soltorkade tomater
Grovhackad basilika
Smakrik lagrad ost

Andra exempel på fyllningar:

Flingsalt
1 dl urkärnade kalamataoliver
2 kvistar färsk rosmarin

Flingsalt
Soltorkade tomater
Fetaost

Flingsalt
Gullök
Gör såhär: Hacka löken fint och bryn i stekpanna tillsammans med olivolja. När den fått gyllenbrun färg strör du över den tillsammans med flingsaltet över focaccian.



Gör såhär:

Lös jästen tillsammans med vatten. Blanda sedan ner resten av ingredienserna och arbeta för hand eller i bakmaskin till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i 30 minuter. Lägg över degen på en ugnsplåt på bakplåtspapper och tryck ut den över plåten. Strö flingsalt över. Gör sedan små hål i degen och lägg i valfri fyllning. Om man vill kan ringla lite olivolja över degen innan den åker in i ugnen. Grädda´sedan brödet i ugnen i ca 20-25 minuter på 225 grader.