KYCKLING SATAY MED HEMMAGJORD JORDNÖTSSÅS

 
 
Innan vi åkte på våran långresa runtom i Asien för några årsedan så bodde jag och P fortfarande på varsitt håll så vi sågs endast på helgerna. Nästintill varje gång så åt vi thaimat efter våran söndagssyssla som var att städa ett kontor tillsammans (jag är fortfarande kvar...) P tog (med få undantag) kyckling satay söndag efter söndag och jag var aldrig någt stort fan. Inte heller i Asien var jag särskilt förtjust i det. Det har alltså inte varit på det viset att jag har ogillat det någon gång men jag har aldrig blivit sugen på det. Och så häromdagen (en söndag komiskt nog) så fick P ännu en kyckling-satay-craving-attack och då lagade vi det. Receptet på såsen kommer från AM och får stående ovationer så detta rekommenderas varmt! Hemligheten med kycklingen tror jag är att ha lite kyckling på varje spett för att få dem riktigt saftiga och smakrika. 
 
KYCKLINGSPETT:
Engångsspett
600 g kyckling
1/2 dls sweet chilisås
1/dl oliv eller raps-olja
1/2 dl soja
 
JORDNÖTSSÅS
1 burk kokosmjölk (alt. 2 dl kokosflingor som du lägger i en skål och häller över 2 dl varmt vatten på. Låt sedan dra i 30 minuter och sila sedan bort flingorna men spara kokosmjölken)
2 msk finhackad lök
1 msk olja
1/4 tsk ingefära
1/2 tsk sambal oelek
4 msk jordnötssmör
1 msk farinsocker
2 msk (indonesisk) soja
saft av 1/2 citron
En näve saltade jordnötter
 
GÖR SÅHÄR:KYCKLINSPETT: Blötlägg kycklingspetten spetten. Blanda samman ingredienserna till marinaden och lägg i en påse tillsammans med kycklingen  som du skär i långsmala bitar, låt marineras i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225° (grillfunktion). Lägg spetten på ett galler ovanpå en långpanna. Grilla i ugn ca 7-8 minuter på varje sida. Det går också att steka kycklingspetten i en stekpanna med smör och du du ner spetten i en panna. 
JORDNÖTSSÅS: Fräs lök och vitlök i oljan. Tillsätt kryddor, socker, jordnötssmör och späd med kokosmjölken. Låt såsen sjuda under omrörning tills den är tjock och jämn.Tillsätt soja och citronsaft. Hacka lite saltade jordnötter och blanda i såsen strax innan servering. Servera tillsammans med kokt jasminris.

KYCKLINGRÖRA MED BAKAD POTATIS-VECKANS SNABBA

 
 
Vad längesedan jag åt bakad potatis! Eller ja, bortsett från igår då vill säga. I vanliga fall är det en sådan typisk rätt som jag så lätt "tröttnar på smaken" på men kanske har jag mognat något för så var inte fallet igår. Klassiska tillbehör brukar vara räkröra eller kyckling/curry men jag gjorde en egen variant igår och när den fick betyget "detta skulle du lätt kunna servera på kafé" av P, då får man väl ändå säga att man lyckats! Bakpotatis kan tillagas i ugn eller i expressfart (mikrovågsugn). Jag gjorde våra i ugnen, det tar ungefär 55 minuter längre tid men jag inbillar mig att potatisen då behåller lite mer näringsämnen än vid tollagning i mikro men det kan vara helt fel. Tillbehör i övrigt hade jag tänkt mig en sallad men eftersom den var slut fick det bli vitlöksfrästa haricotverts och cocktailtimater och det var inte dumt till alls. Seså, är tiden knapp så har ni veckans lösning i denna allt-i-ett-rätt! (Och givetvis går röran lika bra att fylla en baguette eller liknande med). 

Kycklingröra till bakpotatis, 2 st
2 st bakpotatisar
1 stor kycklingfilé eller 2 små
1 dl creme fraiche
0.5 dl turkisk yoghurt/gräddfil
0.25 dl majonäs
1/2 finhackad rödlök
1 msk mango chutney
mycket italiensk salladskrydda
Haricoverts, vitlök, cocktailtomater
 
Gör såhär: Kycklingröra: Dela kycklingen i kuber. Stek i en het panna och krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar,låt sedan kycklingen svalna. Blanda resterande ingredienser till röran i en bunke. Proportionerna är ungefärliga så testa er fram med hur ni önskar ha den. När kycklingen har svalnat kan du även blanda i den, ställ sedan röran i kylskåp en stund.
Bakpotatis i ugn:
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta rent och torka potatisen. Gör några hål i skalet med en gaffel så att inte den spricker när den tillagas. Lägg sedan in potatisen på ett galler i mitten av ugnen i ca 50-60 minuter, vänd på den efter ungefär halva tiden. Tiden kan variera något beroende på potatisens storlek så känn efter med en potatissticka så att den är jämn över hela potatisen. Ta sedan ut potatisen och gör ett snitt längst upp, sedan är den klar att servera tillsammans med kycklingröran.
Haricoverts: Fräs tillsammans med pressad vitlök i en panna med smör/olja några minuter. Lägg sedan i några tomathalvor och stek ytterligare någon minut and voila-klart! 

KOLASNITTAR

 

 

 Jag tror bestämt att jag skrivit detta innan men när jag var mindre var jag och min mormor en hejare på att baka småkakor. Eller kanske mer mormor än mig, där fanns det alltid flera sorters hembakade småkakor att välja mellan. Trots detta bakande av småkakor kan jag inte minnas att hon särskilt ofta bakade just kolakakor vilket för mig är oförståligt, det är ju såå förbaskat gott! Farmor däremot, hon bakar dessa desto oftare och för några veckor sedan var det min tur att baka dessa igen (trots att jag har bakförbud här hemma). Givetvis gjorde jag dubbel sats av dessa när jag ändå var igång vilket kan ses både som positivt och negativt. Det positiva är att när man bakar kan man lika gärna baka, det tar ju lika lång tid som att göra enkel sats. Nackdelen däremot är att då finns de kvar hemma och man kan inte låta bli att gå och norpa i kakburken efter kakorna, det går bara inte-testa får ni se! 

Kolasnittar, ca 25-30 st
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk sirap, ljus
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker tillsammans i en bunke tills det blivit vitt och fluffigt, gärna med elvisp. Vispa sedan ner sirap, vaniljsocker och bakpulver. Blanda om och tillsätt sedan mjölet lite i taget tills du fått en fin och slät deg. Dela degen på mitten och rulla båda delarna till längder. Flytta över längderna till en plåt med bakplåtspapper och platta till degen en aning med fingrarna. (Jag hade 3 längder på en plåt). Grädda sedan i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter tills det fått fin gyllenbrun färg. Passa tiden det sista, det går fort i slutet av tiden. Skär sedan omedelbart längderna i sneda bitar och låt de ligga kvar på plåten och svalna helt.