KYCKLING SATAY MED HEMMAGJORD JORDNÖTSSÅS

 
 
Innan vi åkte på våran långresa runtom i Asien för några årsedan så bodde jag och P fortfarande på varsitt håll så vi sågs endast på helgerna. Nästintill varje gång så åt vi thaimat efter våran söndagssyssla som var att städa ett kontor tillsammans (jag är fortfarande kvar...) P tog (med få undantag) kyckling satay söndag efter söndag och jag var aldrig någt stort fan. Inte heller i Asien var jag särskilt förtjust i det. Det har alltså inte varit på det viset att jag har ogillat det någon gång men jag har aldrig blivit sugen på det. Och så häromdagen (en söndag komiskt nog) så fick P ännu en kyckling-satay-craving-attack och då lagade vi det. Receptet på såsen kommer från AM och får stående ovationer så detta rekommenderas varmt! Hemligheten med kycklingen tror jag är att ha lite kyckling på varje spett för att få dem riktigt saftiga och smakrika. 
 
KYCKLINGSPETT:
Engångsspett
600 g kyckling
1/2 dls sweet chilisås
1/dl oliv eller raps-olja
1/2 dl soja
 
JORDNÖTSSÅS
1 burk kokosmjölk (alt. 2 dl kokosflingor som du lägger i en skål och häller över 2 dl varmt vatten på. Låt sedan dra i 30 minuter och sila sedan bort flingorna men spara kokosmjölken)
2 msk finhackad lök
1 msk olja
1/4 tsk ingefära
1/2 tsk sambal oelek
4 msk jordnötssmör
1 msk farinsocker
2 msk (indonesisk) soja
saft av 1/2 citron
En näve saltade jordnötter
 
GÖR SÅHÄR:KYCKLINSPETT: Blötlägg kycklingspetten spetten. Blanda samman ingredienserna till marinaden och lägg i en påse tillsammans med kycklingen  som du skär i långsmala bitar, låt marineras i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225° (grillfunktion). Lägg spetten på ett galler ovanpå en långpanna. Grilla i ugn ca 7-8 minuter på varje sida. Det går också att steka kycklingspetten i en stekpanna med smör och du du ner spetten i en panna. 
JORDNÖTSSÅS: Fräs lök och vitlök i oljan. Tillsätt kryddor, socker, jordnötssmör och späd med kokosmjölken. Låt såsen sjuda under omrörning tills den är tjock och jämn.Tillsätt soja och citronsaft. Hacka lite saltade jordnötter och blanda i såsen strax innan servering. Servera tillsammans med kokt jasminris.