GRANOLA TILL HELGEN

 
 
Jag brukar vanligtvis inte köpa musli utan föredrar att göra själv eftersom jag tycker att det är mycket godare plus att jag då också vet vad som är i. Den senaste tiden har jag ändå fastnat för att köpa Pauluns granola ibland, troligtvis på grund av att det är kul att variera sig lite plus att tiden ha varit mindre under tentaperioden som varit. Det finns ju några recept här på bloggen sedan tidigare med granola som är väldigt goda men denna gången provade jag en ny blandning efter att ha inspirerats lite av de som finns att köpa. Detta granola-receptet innehåller lite mer sötma än vad mina tidigare recept har men till helgfrukostarna passar den perfekt! Ingredienslistan är lång men i iallafall för mig är det oftast sådant som alltid finns hemma, har man inte alla ingredienser så behöver man givetvis inte alla, blanda de som du själv har hemma och tycker är gott! Granola är dessutom en utmärkt och oftast uppskattad gåva att ge bort istället för en blomma- eller istället för godis nu i påsktider? Du väljer!
 
GRANOLA
5 dl rågflingor
5 dl havregryn
2 dl kokosflingor
1 dl riven kokos
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1/2 dl linfrön
2 dl nötter
3 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk salt
1 dl flytande honung
3/4 dl vatten
1 msk kakao
1/2 dl kokossocker
2-3 dl quinoapuffar
1 dl torkade blåbär
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka nötterna. Blanda samtliga ingredienser i en bunke bortsett från quinoapuffarna och de torkade blåbären. Rör om ordentligt och sprid sedan ut på 1-2 plåtar. Grädda i ugnen i ca 20 minuter, rör om då och då så inte granolan bränns vid. Sänk sedan värmen till 100 grader och grädda tills konsistensen är torr och krispig. Tiden varierar beroende på hur ofta du rört runt och hur tjockt lager du har på plåten men någonstans mellan 10-20 minuter ytterligare på 100 grader skulle jag tro. Låt sedan svalna (antingen stå kvar i ugnen för att granolan ska torka ännu mer eller ta ut plåtarna), blanda sedan ner blåbär och quinoapuffar. Sleva upp i burkar och förslut. 


SPENATSALLAD A LA MINUTE-VECKANS SNABBA

 


När jag var mindre och mina föräldrar gjorde mat på kylskåpsrens avskydde jag nästa uteslutande dessa måltider, jag tyckte att kombinationerna var förfärliga och att allt smakade illa. Idag är kylskåpsrens för mig en utmaning och nästan varje gång blir jag förvånad över hur gott det blir trots att kombinationerna inte testats tidigare. Dagens recept, om man kan kallad et recept när det är en sallad var just ett sådant moment "öppna kylskåpet- vad har vi-vad gör vi-moment". Sagt och gjort. Kombinationen kommer jag med största sannolikhet göra fler gånger och utan att det ens behöver vara kylskåpsrens. Har fastnat lite i friska asiatiska smaker för tillfället, det är ju såå gott och vem älskar inte att dessutom ha sesamfrön i hela käften efter en måltid? hihi. 
 
SPENATSALLAD A LA MINUTE
Färsk spenat
Sesamolja
Japansk soja
Sesamfrön
Alfagroddar
Avocado
1 ägg
Kokt skinka (uteslut för vegetariskt alternativ)
Blåmögelost
Gräddfil
Örtsalt
 
Gör såhär: Koka ägget enligt önskad konsistens. Blanda i en bunke; spenat, sesamolja, soja och sesamfrön-lägg sedan på en tallrik och toppa med alfagroddar. Skiva avocado och lägg på resterande tillbehör. Avsluta med örtsalt på ägget och avocado. Voila-klart! 

BARNTÅRTA TILL BABYSHOWER ELLER BARNKALAS

 
 
Jag ska villigt erkänna att tårtor är inte min starka sida just när det kommer till att dekorera men den här gången tycker jag verkligen att jag fick till det ganska så bra. Syftet som tårtan gjordes var till en babyshower av en liten pojke som vi alla ivrigt väntar på men den kan likaväl göras till ett dop, barnkalas eller liknande. Ska tilläggas att så snart man börjat hugga in i tårtan så falerar den ganska snabbt (kanterna av kit-kat ramlar) men väl värd att vila ögat på innan! Många skräms nog av att göra en annan variant av tårta än en rund hederlig gräddtårta, faktum är att det är inga svåra moment i denna tårta alls med tanke på resultatet så detta recept kräver ingen expert, däremot kan det vara bra med två extra händer vid själva byggprocessen. 
 
BARNTÅRTA/BABYSHOWERTÅRTA
Dekoration
1 badanka
1 docka
2 tårtbottnar naturella
Blå marsipan
2 paket minimarshmallows
Pärlemokulor
Blå dekorationskulor
ca 28 st kit kat
snöre
 
Fyllning lager 1
2 dl grädde, vispad
1 burk karameliserad mjölk/ en burk kondencerad mjölk som kokat i 4 timmar
ca 2 dl riven nougat
 
Fyllning lager 2
450 g tinade hallon
ca 2 dl grädde, vispad
1 marängbotten
 
Gör såhär: Lägg båda naturell botten på en plåt/slät yta brevid varandra. Skär av kanterna så att de båda går att bygga ihop till en helhet (se bild nedan). Lägg på fyllning nummer 1.
 
Fyllning nummer 1: Blanda ner den karameliserade mjölken i grädden och bred ett lager över botten på tårtan. Riv nougat i grova bitar som ett lager över fyllningen. (Tips: Lägg nougaten i kylskåp så att den är kall när du ska riva den, då klibbar den sig inte). Lägg på naturell botten på tårtan och gå till fyllning nummer 2.
 
Fyllning nummer 2: Mosa de tinade hallonen med gaffel och blanda med vispad grädde. Bred på ett lager och toppa med att smula grova bitar av maräng som ett lager på fyllningen. Avsluta med sista lagret av den naturella botten. Sedan är det dags att dekorera tårtan.
 
Dekoration. Kavla ut marspianen så att den täcker toppen av tårtan. Gör små hål så att dockan och ankan får plats på önskade ställen så att de sitter fast och inte ramlar. Gör sedan "sarjen" med kit kat runt hela tårtan. Här behöver ni nästan vara två för att de inte ska ramla ner hela tiden. Bind sedan fast "sarjen" med ett snöre. Lägg på "badskummet" i form av minimarshmallows i tårtan så som du själv önskar. Dekorera med pärlemokulor och blå dekorationskulor som agerar "badsalt".
Om ni önskar att skummet ska tippa över "badkarskanten" så som jag gjorde på bilden (kan uteslutas om man vill) så lägg några marshmallows i micron så de blir mjuka och använd sedan dem som "klister" med andra marshmallows så att de hänger ihop över kanten. Sedan är den klar! :) Lycka till!!