KIKÄRTSBIFFAR MED TURKISK YOGHURT



Sommaren och grillning i all ära och jag ska verkligen inte klaga men jag har faktiskt inget emot att få laga lite annan mat än tillbehör till grillat (för grillningen sköter sig ju oftast av sig självt). För vår del har det blivit mycket fisk och kött på grillen och jag har också längtat lite efter vegetariska rätter. Härom veckan provade vi på att göra egna kikärtsbiffar och det var inte sista gången vi gjorde det! Det går väldigt enkelt att göra och mättnadskänslan efteråt är inte alls tung och risk att man hamnar i matkoma. Detta receptet kan varmt rekommenderas, och tillbehöre, ja dem kan du variera i oändlighet precis som smaksättningen på kikärtsbiffarna:)
 
4 portioner
800 g kikärtor, inlagda
2 st vitlöksklyftor
Lite vatten
Salt, svartpeppar
Ströbröd (kan uteslutas)
Spiskummin (kan uteslutas)
Citronsaft (kan uteslutas)
 
Tillbehör: Turkisk yoghurt, liba/tortillabröd), sallad, fetaost,tomat, gurka, rödlök,paprika. 
 
Gör såhär: Mixa kikärtor tillsammans med vitlöken. Tillsätt lite vatten samt kryddorna och lite lite pressad citronsaft. Tillsätt lite vatten pö om pö  tills biffarna har en konsistens som gör att du kan forma dem till biffar utan att vara för torra. Vänd biffarna i ströbröd (speciellt om du fått konsistensen väldigt blöt så kan du binda upp den med hjälp av ströbrödet, annars kan du utesluta detta). Stek sedan biffarna i smör eller olja på medelhög värme, ca 5 min på vardera sida. Servera tillsammans med tillbehören ovan eller om du har andra favoriter. 

Inlagd gurka-västeråsgurka




Brukar sedan några år tillbaka göra egen inlagd gurka att bunkra upp med inför hösten men varje gång tar dem slut för fort så i år gjorde vi en ännu större omgång. Vi provade också på ett nytt recept som min kära farmor postade till mig förra året som jag inte hann prova på då. Tidigare recept jag har lagt upp här på bloggen på inlagd gurka har varit snabba, detta kräver lite mer tid  än tidigare men det innebär ändå att det går snabbt att göra. Och med tanke på att det är så lätt att göra så borde det nästan vara förbjudet att köpa inlagd gurka i annat än i nödfall med tanke på hur mycket godare det också är!!

Ingredienser inlagd gurka
2 kg västeråsgurka
4msk senapsfrön (hälften gula,hälften bruna eller en och samma färg)
1kg strösocker
2.5dl ättikssprit
1 1/4 liter vatten
Dillkronor (ca. En krona per burk)
3 st vitlöksklyftor (kan uteslutas)

Gör såhär: Borsta gurkorna ordentligt. För saltlag: Blanda salt och vatten och rör om tills saltet har smält. Lägg i gurkorna hela och låt stå och dra i några timmar, gärna över natten (men all tid är bättre än ingen tid i saltlagen). Slå sedan av saltlagen och låt gurkorna rinna av något. Skiva gurkorna i valfri tjocklek. 
Blanda sedan samman senapsfrön tillsammans med socker, ättika och vatten i en bunke. Lägg i de skivade gurkorna i vätskan och rör om försiktigt. Lägg sedan ett lock över, låt stå några timmar, även här går det utmärkt att låta det stå över natten. Fördela sedan gurkorna i rengjorda glasburkar med förslutningsbart lock, fyll på med vätskan, klippta dillkronor och eventuellt grovhackad vitlök. Förvara svalt i kylskåpet. 

SMÖRSTEKT PILGRIMSMUSSLA MED PERSILJA



Om mina tidigare uppehåll härifrån har varit långa så tar dethär priset och ni får ursäkta. Så oerhört glad att, trots att jag varit frånvarande härifrån i månader, så är besöksantalet detsamma, ni är fantastiska och tack vare er är jag nu tillbaka! 
 
Under tiden har jag hunnit med en hel receptbank att dela med mig av och jag längtar efter höstens bak och lånkok. Idag blir det något som vi åt i helgen, nämligen smörstekt pilgrimsmussla. Det går snabbare än blixten att göra och smakar så ofantligt gott trots att man nästan inte har några ingredienser alls. Detta kan varm rekommenderas!
 
Du behöver:
Färska pilgrimsmusslor
Riktigt smör
Vitlök
Rödlök
Persilja
Flingsalt
Citronsaft ( kan uteslutas)
 
Gör såhär: Hetta upp en panna och lägg i en liten klick smör. Finhacka lite röd och vitlök och fräs lätt i smöret. Lägg sedan i pilgrimsmusslorna och stek max 1 minut på varje sida och tills de fått färg. Pudra över nyklippt persilja, flingsalt och eventuellt toppa med lite citronsaft. Servera pronto.