VECKANS SNABBA-FRÖKNÄCKE

 


 
Jag vet inte om jag bara har tur varje gång jag gör dessa kex men dem blir såå goda av någon anledning! Ännu roligare var det när jag dagen efter jag bakade dessa sist var ute och åt och fick sådana här till brödet OCH MINA VAR GODARE!! Goda som dem är, eller med tillbehör om så önskas. Behöver inte säga mycket mer än så va? Utmärkt present att ge bort också! :)
 
Ingredienser till en stor ugnsplåt
2 dl majsmjöl (jag har grovkornigt men spelar nog ingen roll)
1 dl solroskärnor
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl raps/olivolja
2 dl kokande vatten
Flingsalt
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 150 grader. Blanda samtliga ingredienser och häll sist över det kokande vattnet. Rör om. Bred ut "smeten" på bakplåtspapper i en stor ugnsform och tryck ut det så tunt som du önskar (jag gör det ganska tunt ). Avsluta med att strö flingsalt å trycka ut över smeten om du önskar (kan uteslutas). Grädda sedan i mitten av ugnen i cirka en timma, knäckebrödet ska vara riktigt hårt när du tar ut det så tiden kan variera. (Ibland stänger jag av ugnen och låter dem ligga kvar där inne tills den svalanat för att vara riktigt säker på att de är torra). Om de inte är helt torra blir de sega och det är inte så gott. Bryt sedan i bitar efter önskad storlek. Förvaras torrt.

PIMIENTOS PADRONES- ADDICTION

 


 
Jösses vilken dille jag har fått på dessa små gröna saker. Under någon veckas tid har dem malt runt i huvudet utan att jag köpt dem men häromdagen kom jag till skott och köpte en påse. Många tror kanske att dessa är starka men faktum är att så är inte fallet, snarare lite bittra men snälla. Padrones är en vanligt förekommande förrätt/tapas i Spanien och vi ska åka dit över nyår så jag ser fram emot att äta dem där då! Här kommer mitt bästa tips (so far) med dessa gröna små sköna.
 
Padrones- ingredienser
Pimientos Padrones
Olivolja
Flingsalt
 
Gör såhär: Värm upp en stekpanna riktigt het, ringla i olivolja och lägg i (tvättade) padrones. Dessa låter du steka på medelhög värme tills dem får färg och blir mjuka. Lägg dem sedan på lite papper så att oljan rinner av något och strö över flingsalt. Klart att servera men akta så dem inte är föör varma så ni bränner er!

COLESLAW MED RÖDLÖK

 


En av de saker med just årstider är att sortimentet ute i butikerna varierar och man får upp ögongen för saker som man under andra delar av året nästan glömmer bort. Just nu är det mycket rotfrukter, pumpa och kål i alla dess färger och former och jag älskar allt sådant. För ett tag sedan testade jag att göra en ny variant av coleslaw där jag hade i rödlök och inte morot som jag annars brukar ha i. Denna gjorde jag dagen innan den skulle förtäras (vilket den gjordes sedan till grillade hemmagjorda hamburgare). Jag vet inte om det var tiden som gjorde att den hann stå till sig men om jag får säga det själv (vilket jag ju får) så blev den riktigt lyckad och sällskapet som blev bjudna var även dem imponerade. Lätt att göra och smidigt att ta fram eftersom den står sig några dagar i kylskåp och bara blir godare med tiden. Såhär gjorde jag:
 
Coleslaw 4 portioner
7 dl finstrimlad vitkål
1 st rödlök
1/2 dl majonäs
2-3 tsk fransk senap
1 dl creme fraiche
salt och grovmalen svartpeppar
 
Gör såhär: Strimla vitkålen fint (antingen med kniv eller med hjälp av en osthyvel). Skiva rödlöken i tunna skivor. Lägg ner vitkål och rödlök i en stor skål, tillsätt resterande ingredienser och rör om. Låt stå (åtminstonde) några timmar innan servering (gärna längre).