COINTREAUMARINERADE JORDGUBBAR OCH KOKOSGRÄDDE

 
Har en vän som varken äter gluten eller mat som innehåller mjölkprotein och har därför hittat andra lösningar/varianter för att ändå kunna äta gott. Finessen med detta recept är att det innehåller kokosgrädde istället för vanlig vispgrädde. Kokosgrädde är fritt från mjölkprotein och behöver inte vispas utan är färdig att äta som den är.
Denna efterrätt går på ett kick att göra och kan med fördel förberedas. Ett recept som garanterat kommer gå på högvarv i olika former under våren och sommaren här hemma när jordgubbarna dyker upp allt mer!
 
 
(Grundreceptet var för 4 portioner men jag gjorde 8 mindre portioner (se bild). Utmärkt att bjuda på om man är ett större sällskap eller som komplement till buffén eftersom det kan förberedas i god tid i förväg).
 
MARINERADE JORDGUBBAR
750 g färska jordgubbar
2 msk cointreau, likör
Skal från 1/2 liten apelsin
1 msk strösocker
 
KOKOSGRÄDDE
250 ml kokosgrädde
Saft från knappt 1/2 lime
2-3 tsk vaniljsocker
 
Gör såhär: Dela jordgubbarna på fyra. Blanda tillsammans med cointreau, finrivet apelsinskal och strösocker och rör runt. Låt sedan stå i minst 1 timme i kylen innan servering. 
Kokosgrädden är fast i konsistensen och behöver således inte vispas. Ju mer man rör i den, desto lösare i konsistensen blir den så tillsätt limesaft och vaniljsocker och rör om försiktigt och så kort som möjligt. Smaka av och ha i ev. lite mer av något av ingredisenserna beroende på hur du önskar ha den. Ställ även in denna i kylskåpet så drar den till sig smakerna under tiden den får vila. Stjälp sedan upp jordgubbarna i skålar eller fina glas och klicka kokosgrädden på toppen. Klart att servera!
 
 

PANNKAKOR OCH HEMMAGJORD SYLT

 
 
Ibland överraskas man av minsta lilla. Ni som känner mig vet att jag är en morgonpigg själ som är uppe och grejar varje morgon mellan 07:00-08:00 oavsett om det är vardag eller helg men imorse gick det bara inte att komma upp ur sängen. P vaknade och tog fram klockan som lyste 07:18 och jag var påväg att vakna till liv och gå upp tillsammans med honom men min kropp orkade inte så medan han gick upp låg jag kvar för att dra mig men lyckades somna om (vilket är mycket ovanligt). När jag sedan vaknade till liv igen någon timme senare, nästan lika trött som första gången, tog jag mig ändå upp då jag hörde lite tassande på köksgolvet. Vad jag inte hade en aning om var att P hade gjort egen jordgubbssylt och var i full skå med att grädda pannkakor-till frukost! Stackarn har varit sjuk och legat 24/7 i flera dagar och äntligen blivit bättre men jag trodde nästan han hade blivit sjuk på riktigt när jag såg allt detta. Fantastisk överraskning och en riktig pannkaksfest som var en utmärkt start på dagen!
 
P:s tunna pannkakor, 2 portioner
3 st ägg
3 dl mjölk
1.5 dl mjöl
lite salt
 
Receptet på jordgubbssylten ligger under kategorin Sylt/marmelad.
 
Gör såhär: Blanda mjölken tillsammans med mjölet och tillsätt sedan ett ägg i taget och sist saltet. Låt sedan vila en liten stund innan det är dags att börja grädda. Viktigt är att steka pannkakorna i smör och för att lyckas få dem riktigt tunna så gäller det att sätta på plattan i god tid för att få rätt värme på den och gärna använda en teflonpanna. När plattan blivit varm kan man sedan sänka och steka på medelvärme.
 
 

HITTA HALLONGROTTANS RECEPT PÅ NYA SIDOR

 
 
Hipp hipp hurra!!
 
Ni som varit lite extra uppmärksamma det senaste dagarna har kanske märkt att det tillkommit en ny liten ikon på vänster sida av min blogg. Fick en förfrågan i början av veckan om jag ville vara med i matbloggstoppen med mina recept på hittarecept.se. Så från och med nu kommer man, förrutom genom här på Hallongrottans, även kunna hitta mina recept på hittarecept.se. Jättekul när någon uppmärksammar bloggen och själva ber om att få ta del och sprida mina recept! Nya matentusiasmer som hittat hit till min sida- varmt välkomna och låt er inspireras!