HEMMAGJORD PIZZA MED SMAK AV ITALIEN

 
Makroekonomi, massa skratt, och en stor godispåse så går tiden av bara farten när man tentapluggar. Trött i huvudet blir man dock. Tur att jag laddade upp såpass bra i matväg häromdagen för att kunna maximera enerigknölarna. Pizza stod på schemat med P, Louise och Marcus. En klassisker på plåten och en ny variant på andra plåten testades fram. Receptet låg under kategorin "inte såsig med creme fraiche och grädde" som P har bestämt hemma denna veckan. Faktum är att hemmagjord pizza är faktikst inte särskilt onyttigt. Kanske inget att äta varje vecka men kul att laga tillsammans när kreativiteten flödar. Bjuder därför idag med mig av goesmakerna som är väl värda att testa. 
 
Pizzadeg för 4 personer:
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten (37 grader)
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
3 dl vetemjöl
3-4 dl grahamsmjöl
(önskar man inte riktigt så grov deg eller grövre går det bra att byta ut mot valfri mjölsort. Det viktiga är att det är att man har minst hälften vanligt vetemjöl) 
 
Fyllning:
Grön pesto
Gul lök
Champinjoner
Soltorkade tomater
Lufttorkad skinka
Chevré
Vitlök
Riven ost
Rucola
Havssalt, svartpeppar
 
Gör såhär:
Finfördela jästen i en bunke och slå på de ljumna vattnet. Rör om och låt jästen lösa upp sig. Tillsätt sedan salt och olivolja och blanda ner mjölet i omgångar. Arbeta till en smidig deg och ställ på jäsning ca 1 timme. Kavla ut till en fin deg och lägg på ett bakplåtspapper som är inoljat. Byt ut tomatsåsen mot ett lager med pesto. Hacka lök, champinjoner och soltorkade tomater och fördela jämnt över pizzan. Lägg på bitar av lufttorkad skinka och fördlea chevréost över. Pressa en vitlöksklyfta över. (Gör inget om de bara hamnar på två-tre ställen på pizzadegen och inte fördelas jämnt). Avsluta med flingsalt, lite svartpeppar och riven ost. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 15-20 minuter.  Precis innan servering

HÖSTIG GRYTA NÄR TIDEN ÄR KNAPP-VECKANS SNABBA

 
Hösten för mig förknippas med långkok och mustiga grytor. Men.. om man renoverar ett kök med slipdamm och hela fadderullan passar det inte riktigt att stå och göra långkok mitt i alltihopa. Detta var dock inte hela orsaken till varför jag letade ett snabbt recept till middagen ikväll. Anledningen var för att vi ska försöka minska lite på creme fraiche och grädde i all mat vi har(P:s önskemål) och då fick jag bara upp gryta i huvudet, eller tomatsås och pasta och då föll lotten på gryta! Har man tid är givetvis en riktig gryta med vin osv i godare men denna passar utmärkt en vardag är tiden är knapp, vädret är ruskigt utanför fönstrena och man vill äta något som stavas hälsosamt. 
 
4 portioner:
500 g lövbiff
3 morötter
1.5 msk vetemjöl
1 st purjolök
5 st champinjoner
8 st kryddpepparkorn
4 st lagerblad
1 tsk kinesisk soja
4 dl vatten
1.5 msk kalvfond
Cayennepeppear
Ev. lite salt och svartpeppar.
 
 
Gör såhär:
Skär köttet i strimlor. Skala morötterna och skär i tunna ringar, gör likadant med purjolöken.Dela champinjonerna i bitar. Bryn köttet i 2 msk smör i en gryta/stekpanna. Fräs i någon minut, tillsätt sedan mjöl,morötter, purjolöken, champinjoner, kryddor, vatten, soja och fond. Låt koka under lock i ca 10 minuter. Servera sedan till kokt potatis/ris och inlagds rödbetor till.


TACOPAJ

 
 Sämsta bloggaren denna veckan, ber om ursäkt för min frånvaro. Skolan tar upp galet mycket tid och den lilla lediga tid jag har haft har varit uppbokad till max. Besökte vår huvudstad förra helgen med Anna, mysigaste på länge, sedan firades Jensa natten lång ända in mot söndag morgon. När jag sedan vaknade på söndag morgon lagom trött i kroppen och tassade in till köket möttes jag till min stora förvåning av ett enda stort byggkaos. Det visar sig att P och W hade haft after work och rivit ner en hel vägg för P hade fått för sig att det var en träbalk bakom den. Mycket rikgit(som tur var!!) fanns den bakom väggen. Vad man tror ska vara ett litet renoveringsprojekt med bara ett hörn i köket har nu blivit en mer eller mindre köksrenovering, och jag helt ovetandes. Roligt såklart men som sagt- inte bästa tidpunkten för min del just nuuu. Menmen, något ska man väl göra med de få minuterna man hade tänkt att bara göra ingenting och ladda om batterierna, det löste P bra åt mig, tack goding! Och har man inget fungerande kök, är studerande, eller vad det nu kan vara får man bunkra upp frysen med matlådor och här kommer det godaste receptet jag har gjort på länge. Jag testade en ny variant av tacopaj förra veckan och den blev såå god. Bönmixen jag hade i gjorde verkligen susen och levererade så detta recept kan varmt rekommenderas, gott att äta nygräddad, men menästan ännu godare dagen efter!
 
Pajskal:
 1.5 dl vetemjöl, 1.5 dl grahamsmjöl (eller 3dl vetemjöl om man hellre önskar de)
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
400g nötfärs
1 gullök
4 champinjoner
1 paket tacokrydda
1 paket GoGreen Salsa mexicana (bönmix i tomatsås som är smaksatt med goda kryddor som passar utmärkt till detta)
2.5 dl creme fraiche
1.5-2 dl tacosås (valfritt om man önskar mild,medium eller stark)
1 tomat
Jalapenos
1 dl riven ost
 
 Gör såhär:
Lägg i kylskåpskallt smör skuret i bitar i en bunke tillsammans med mjölet. Finfördela smöret med fingrarna eller med hjälp av en gaffel till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en fin deg utan smörklumpar. Täck formen med degen och låt stå svalt minst 15 minuter. Picka degen med en gaffel.
Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda sedan pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter. Hacka lök och champinjoner.Fräs i panna. Tillsätt tacokrydda och rör om. Blanda ner burken med mexikanska bönmixen och rör om. Låt småputtra 5-10 minuter. Lägg sedan färsblandningen i pajskalet. Blanda creme fraiche och tacosås i en bunke och smaka av. Bred sedan på detta över färsblandningen och lägg skivade tomater och jalapenos ovanpå. Smula den rivna osten över och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.