JULIG GRÄDDKOLA

 
Dags för ännu en kola såhär i jultider. Behöver jag säga mer? :)
 
Du behöver:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1.5 dl ljus sirap
50 g smör
1.5 msk vaniljsocker

Gör såhär: Blanda samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka på åg-medelvärme och låtkoka tills kolan når 120 grader. Har du ingen termometer så gör ett kulprov. Rör om då och då och se till att kolan inte bränner fast på kanterna. Häll sedan ut smeten i en oljad form och låt svalna. Låt sedan kolan stelna, ta en kniv och skär ut lagom stora bitar. Förvara sedan kolan svalt!

Kulprov: Ta en tesked av den kokande kolan, lägg den i kallt vatten och rulla den till en kula. Känns den seg och elastisk är kolamassan färdig.

ROCKY ROAD

 
 
Var helt säker på att jag hade lagt ut detta receptet tidigare men efter att ha letat runt på bloggen inser jag att jag har missat detta. Hur det nu kan komma sig med tanke på att det är en av de recept som är ständigt återkommande när det kommer till julbak här hemma. Mycket enklare julgodis än detta vet jag nog inte men det är en del gott som behöver inhandlas för att göra dem men det är det ju värt!!
 
Du behöver:
600 g mörk choklad
2 påsar dumlekolor
1 rågad näve pistagenötter utan skal
2 st nävar minimarshmallows
3 dl saltade jordnötter
 
Gör såhär: Smält chokladen över vattenbad. Hacka nötter och dela dumlekolorna i något mindre bitar. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och smeta ut smeten på ett bakplåtspapper. Sätt plåten svalt en stund så chokladen stelnar. När den stelnat; dela i mindre bitar till önskad storlek på dina rocky road. Lägg sedan i en fin burk eller tjuvsmaka direkt. 
 
 

PASTA MED RÖRA AV BACON, BROCCOLI & PESTO

 
 
Ett enkelt och gott recept att värt att rekommendera även om många säkert skulle kommit på tanken att göra något liknande själva. Pappa slängde ihop detta för någon vecka sedan när jag var hemma på besök och jag blev lite frälst av att det var så gott fast det var så enkelt. Några dagar senare lagade vi samma rätt här hemma och tänkte vi skulle göra till lunch dagen efter men det slutade med att det blev fyra lunchlådor och två portioner. Visserligen inte jättestora lunchlådor så om ni är stora i munnen så räkna receptet på fem portioner istället.
 
PASTARÖRA
3 paket bacon av hög kvalité
1 broccolihuvud
1 gul lök
ett gäng champinjoner, gärna små
2-3 st vitlöksklyftor
2-3 msk pesto
1 äggula
2.5 dl creme fraiché
Salt, svartpeppar
parmesan (kan uteslutas)
 
Gör såhär: Dela broccolin i buketter och koka i saltat vatten tills den är mjuk, ca. 10-15 minuter beroende på hur stort du delat den. Hacka lök, vitlök och champinjoner smått och stek i smör i en panna. Stek under tiden baconen knapriga och lägg de sedan på papper så att fettet droppar av. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Rör sedan samman bacon, broccoli, lök, vitlök, champinjoner och creme fraiche till en röra och blanda sedan ner pastan och äggulan. Rör runt och smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt peston efter smak och rör runt igen. Avsluta med parmesan, sedan är det klart att servera!