DUMLEGLASS-MED ELLER UTAN GLASSMASKIN

 
 
När jag flyttade hemifrån fick vi i inflyttningspresent en glassmaskin och jag blev överlycklig och tänkte att här kommer bannemej bli glassigt. Lika entusiastisk som med allt annat nytt och spännande gick den på högvarv under en period och har sedan dess blivit stående och mestadels varit ivägen. När min vän My nu fyllde 25 fick hon också en glassmaskin och är i sitt esse tillsammans med denna, precis som jag var i början. Sedan några veckor tillbaka har vi planerat att göra glass med glassmaskinen och när hon för någom vecka sedan vann 2 kg dumlekolor på Liseberg stod smaken klar- dumleglass! Att göra egen glass är en smaksensation, man blandar i princip ingredienserna, sedan sköter maskinen resten av jobbet och det smakar gudomligt! Tack vare denna tillverkning och smakupplevelse har (förhoppningsvis) min glassmakerska i mig vaknat till liv igen! Detta recept kan göras med, eller utan glassmaskin! Glass är dessutom en perfekt efterrätt som går att förbereda flera dagar innan den ska serveras, förutsatt att du kan hålla dig borta från den!
 
DUMLEGLASS
5 dl vispgrädde
6 st äggulor
0.5 dl strösocker
250 g dumlekolor
1 msk glukos (kan uteslutas)
 
Gör såhär: Värm grädden och glukos i en kastrull och låt den precis koka upp, ställ sedan kastrullen åt sidan så den svalnar något. Vispa i en separat skål ägg och socker fluffigt. Tillsätt gräddmjölken i äggsmeten samtidigt som du vispar och häll sedan tillbaka smeten i kastrullen igen. Häll i ca. 200 g av dumlekolorna i smeten under omrörning så att dumlekolorna smälter. Låt smeten bli varm och tjockna men den får absolut inte koka! har du en termometer så är stax under kokpunkt att föredra, 85 grader. Kyl sedan ner smeten i vattenbad och ställ in den i kylskåpet så den kallnar helt.
GLASS I FRYSEN: När smeten har kallnat, blanda ner resterande dumlekolor som du har finhackat och häll dumlekrämen i en form och ställ dumlekrämen i frysen. Rör om i glassen ca. var 20:e minut i ca. 3-4 timmar tills den har en konsistens som glass ska ha. 
GLASS I GLASSMASKIN: Följ instruktionerna i din glassmaskin. Häll ner dumlekrämen i glassmaskinen och kör  tills du har önskade konsistensen. När det är ca. 5 minuter kvar, blanda ner resterande dumlekolor som du finhackat. Ät omedelbums eller lägg i en form och ställ in i frysen.
 
 

Kommentera här: