E-ämnen- en enda lång raksträcka

 
Vilken djungel. Skulle man följa alla kostråd som florerar runt skulle man i princip inte kunna äta någonting. Morötter innehåller x och det kan framkalla cancer, pasta innehåller y och det...
Men kanske svårast är alla de e-ämnen som finns i all mat vi köper. Därför tänkte jag här, lite förenklat guida i vad några står för att det förhoppningsvis ska förenkla lite för er näsa gång ni handlar. Ni som varit med ett tag vet att jag inte tror på dieter med att utesluta saker utan att man istället äter varierat och regelbundet i lagom stora portioner. Bäst tror jag också då är att göra så mycket som möjligt från grunden för att i största möjliga mån undvika alla tillsatser som inte tillför kroppen något. 
Först och främst: Det ett e-nummer egentligen säger med ett finare ord är alla tillsatsämnen som används i produkten. Detta innebär att även naturliga ämnen kan ingå i en eko-produkt. 


E100-E180 FÄRGÄMNEN

E200-E297 KONSERVERINGSMEDEL
 
E300-E392 ANTIOXIDATIONSMEDEL OCH SURHETSREGLERANDE MEDEL

E400-E495 FÖRTJOCKNING-, STABILISERINGS- OCH EMULJERINGSMEDEL
 
E500-E586 ANTIOXIDATIONSMEDEL OCH KLUMPFÖREBYGGANDE MEDEL
 
E620-E650 SMAKFÖRSTÄRKELSE
 
E420-E421 SAMT E950-E968 SÖTNINGSMEDEL
 
E900-E949 SAMT E999-E1521 ÖVRIGA TILLSATSER.
 
Hoppas att detta gjorde er lite klokare vad allt står för på förpackningarna. Om du är intresserad av att läsa mer om detta kan du gå in på Livsmedelsverkets hemsida och söka på e-nummernyckeln.
 

Kommentera här: