FOCACCIA MED OLIVER OCH TIMJAN

 
Så teasar jag er med att lägga upp en bild på den magiskt goda köttfärssoppan men hoppar över att ge er olivfocaccia-receptet. Givetvis måste ni även ha detta recept. Eftersom soppa förknippas med focaccia här hemma så har även det legat på hyllan under större delen av våren och sommaren. Men nu har första soppan tillagats och då även brödet. Det är inget komplicerat att göra focaccia och det kräver egentligen inte lång tid heller men när man ändå gör kan man lika gärna göra en långpanna och frysa in det som blir över, det går alldeles utmärkt! (även om nybakat alltid är godast...)
 
Focaccia med oliver och timjan, 1 långpanna:
1/2 paket jäst
4 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 liter vetemjöl

Smaksättning:
Flingsalt
Hackade svarta oliver
Färsk timjan

Gör såhär:
Lös jästen tillsammans med vatten. Blanda sedan ner resten av ingredienserna och arbeta för hand eller i bakmaskin till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i 30 minuter. Lägg över degen på en ugnsplåt på bakplåtspapper och tryck ut den över plåten. Strö flingsalt över. Gör sedan små hål i degen och fyll/strö över flingsalt, hackade oliver och färsk timjan. Ringla lite olivolja över degen innan den åker in i ugnen. Grädda  brödet i mitten av ugnen ca 20-25 minuter på 225 grader.
 
 

Kommentera här: