MARÄNGSPÖKEN

 
 
När jag var liten var det såå himla kul med halloween. Man spökade ut sig och sedan gick man och knackade dörr. En lång stund senare kom man hem med en hel korg full med godis och annat kul, lyckan var när man i något hushåll hade fått varsin tia!! Sedan dess har inte halloween firats något vidare mycket i min bekantskapskrets men det är alltid kul att fixa något litet extra. Idag tänkte jag bjuda på ett superenkelt recept som höjer en hel middag/tillställning denna helgen. Marängspöken! Ja, det är inte svårare än det låter, maröngtoppar som jag har försökt likna spöken. Designen är löjligt enkel och ni som är rädda för maräng att få den till rätt konsistens, vispa tills det är blankt och konsistensen är ordentligt fast. Är du tveksam så vispa på lite till, jag tror knappt det kan vispas för mycket. Detta är lika gott och fint att toppa en enkel marängswiss som det är att göra till en buffé eller bjuda på som snacks. Och skräms gör dem inte heller, detta är ju sockersöta spöken!
 
Du behöver: 10-12 st marängspöken
2 st äggvitor
1.5 dl strösocker
liiite mörk choklad
 
Gör såhär: Dela äggvitorna från äggulorna och vispa på låg fart några minuter. Öka sedan farten och vispa ner sockret lite i taget. Vispa en rejäl stund tills konsistensn är glansig och ordentligt fast. Lägg sedan smteten i en spritspåse med en slät tyll(har du ingen spritspåse så lägg det i en vanlig plastpåse och gör ett litet hål längst ner i påsen). Spritsa sedan ut på bakplåtspapper till höga toppar. Ett tips är att du håller påsen rakt upp och gör "spöket" lite tjockare i botten och avslutar med ett ryck så den får den lilla söta toppen. Spökets armar gör du enkelt genom att nudda sidorna med fingret lite. Grädda sedan marängerna i mitten av ugnen på 100 grader i ca 1 1/2 timme. Låt svalna.  Smält sedan chokladen och lägg på med hjälp av tandpetare eller liknande för att forma ögonen. Förvara marängen torrt, gärna i en burk med lock. 
 
 
 
 

Kommentera här: