PASTA MED LAMMFILÈ OCH MOUTARDESÅS

 
Jag vet inte egentligen om det är många av er läsare som äter en helt annan typ av mat jämfört med mig men när jag går i mataffären så är det en självklarhet att köpa exempelvis nötfärs, kyckling, fläskfilé och tonfisk i olja. Andra människor kanske har helt andra vanor som alltid exempelvis köper kotletter, flintastek och blandfärs. Inhandlingen sker automatiskt för att man har så många olika recept med just de typerna av kött som man alltid köper. Vi har försökt den senaste tiden att tänka liiite bredare och prova på nya varianter och det med fantastiskt positiva resultat. Jag kan exempelvis varmt rekommendera att grilla rostas och lammfilé.

Ett annat tips fick vi från Malin som hade provat receptet nedan och vi var inte sena att testa på samma recept efter att hon hade delat med sig av ingredienslistan. Lamm har en speciell smak jämfört med exempelvis fläskfilé, det vågar jag inte att säga annat men det smakar bannemej inte kofta! Receptet kan säkerligen bytas ut mot valfritt kött men det fick en helt annan karaktär tack vare lammfilén och smakade minst lika gott dagen efter när allt hade dragit till sig lite. Detta kommer definitivt göras fler gånger, när inte grillen går att bruka!
 
4 portioner
500 g lammytterfilé
1 st gullök
2 st finhackde vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
2 msk dijonsenap
0.5 tsk honung
0.5 dl hackad persilja
salt, svartpeppar
300 g färsk grön sparris
Pasta, pappardelle, tagliatelle el. liknande
Cocktailtomater
Lite rosmarin
 
Gör såhär:
Hacka löken, vitlöken och persiljan. Skär bort några centimeter längst ner på sparrisstjälkarna och dela dem sedan en eller två gånger på längden och skär sedan rakt av på mitten. Koka pastan. Låt sparrisen koka med de två sista minuterna av pastans koktid. Gnid in lammfilén med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och stek filéerna runt om i ca. 5-6 minuter så att filén får en fin stekyta på alla sidor. Lägg sedan köttet i aluminiumfolié så att det behåller värmen och fräs lök och vitlök i samma panna som du stekte köttet i. Tillsätt sedan creme fraiche, grädde, kalvfond, senap, honung och salt & peppar, persilja. Smaka av såsen och lägg till sist i cocktailtomaterna. Servera tillsammans med pastan och sparrisen. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: