LÖJROMS-CHEESECAKE

 
Detta var en av plockmaten som serverades på 25-års kalaset här hemma för några veckor sedan och efter att döma av kommentarerna både under kvällen och efteråt får denna bra respons, inte bara av min mun utan även andras. Positivt är, att den går utmärkt att göra i förväg, det är en bra och lyxig variant på ett plockbord och den fungerar även alldels utmärkt som förrätt när man är några stycken. Att den dessutom är kolosalt enkel att göra gör ju inte saken jobbigare:) Trevlig helg!
 
 
1 tårta, ca 20-25 bitar
200 g kavring
75 g smält smör
4 st gelantinblad
1 dl creme fraiche
300 g philadelphiaost
1/2 rödlök, finhackad
80 g löjrom/stenbitsrom
1 tsk citronskal
1 tsk pressad citronsaft
salt och vitpeppar
Garnering: Gräslök, räkor
 
Gör såhär: Klä en rund form med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter med plastfolie. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i en skål. Mixa kavringen i en matberedare och tillsätt smöret. Tryck sedan ut smulorna i botten på formen och tryck till ordentligt så det blir kompakt. Rör samman creme fraiche, philadelphiaost, rödlök, rom, citronsaft och citronskal i en bunke. Smaka av med salt och vitpeppar. Ta gelantinbladen ur vattnet och krama ur vätskan och smält bladen i lite av vattnet i en kastrull på svag värme. Blanda sedan ner de smälta gelantinet i resten av krämen och bred sedan ut denna över kavringsbotten. Låt stå kallt i minst 3 timmar innan servering, eller tills fyllningen stelnar. När fyllningen har stelnat, lyft försiktigt upp cheesecaken med hjälp av plasten. Strö gräslök på toppen och garnera gärna med färska räkor. Färdigt att servera!
 
 
1 Diana:

skriven

Åh, detta ser magiskt ut! Ska jag prova någon dag!

Kommentera här: