RULLTÅRTA MED HALLONGRÄDDE

 
 
 
Kanske låter det konstigt när jag skriver att jag inte är eller har varit någon fantast av kakor och tårtor med tanke på mitt intresse för mat och bakning men faktum är att jag tycker det är roligare att tillverka än att äta (nåja, inte mat och inte alltid men oftast, i vartfall när det gäller sötsaker). En klassiker att göra är en rulltårta som är klar på några minuter och ser ut att ligga betydligt mer jobb bakom än vad det faktiskt är. En fördom till detta bakverk har också varit att rulltårta är typiskt för äldre och ligger inte alls i tiden MEN ack så fel man kan ha. Rulltårta känns, efter att jag nu har gjort min första, ganska trendigt och har en relativt hög impfaktor. Det går snabbt att slänga ihop, kräver få ingredienser och man kan variera den i oändlighet, finns det något smidigare än så? Jag ska försöka utforska fler varianter av denna bakelse att dela med mig av.
 
1 rulltårta med hallongrädde
3 st ägg
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl florsocker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver/1 tsk vaniljsocker
3 msk mjölk
Fyllning:
2 dl vispgrädde
4 dl hallon
 
Gör såhär:
Botten: Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljpulver/socker fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke och sikta ner det i äggsmeten lite i taget samtidigt som du blandar runt. Obs! Röra runt, inte vispa! Rör ner mjölken med 1 msk i taget. Bred sedan ut smeten på ett bakplåtspapper i en ugnssäker from och forma till en fyrkant/rektangel. Grädda i mitten av ugnen 3-5 minuter tills kakan har fått en gyllenbrun färg. Ta sedan ut kakan och lyft bort kakan med bakplåtspappret från plåten. Lägg på bänken och strö lite strösocker över. Lägg en ny kall plåt över som lock, låt svalna helt. Gör under tiden fyllningen. När kakan svalnat helt så vänd på kakan och lossa försiktigt bakplåtspappret från kakan. 
Fyllningen: Om du använder frysta hallon så låt dem tina helt. Vispa grädden till ett mjukt skum och rör sedan ner hallonen. Fortsätt nu vispa tills grädden har en fastare konsistens samt så att hallonen fördelar sig jämnt i gräddfyllningen. Fördela fyllningen över tårtbotten när du lossat bakplåtspappret och rulla ihop tårtan från ena långsidan. Rulla sedan in kakan i ett bakplåtspapper och låt skarven ligga neråt. När det är dags för servering, rulla bort pappret, strö över lite strösocker och skär i lagom stora bitar. Servera som den är eller till lite bär.
 
(Bilderna kommer från min inspirationskälla bloggen byblondie.se.)
 
 

Kommentera här: