INLAGD VÄSTERÅSGURKA MED SMAK AV VITLÖK

 
Safta och syltasäsongen är i full gång och jag med den. Har inte haft så vidare värst mycket ledig tid för att hinna lägga upp recept men jag har ätit desto godare så det finns en del gottit att dela med sig av. Dagens recept är ett typiskt sensommarrecept med inlagd gurka- gott till såväl en smörgås som till höstens grytor och biffar. Ja, lite tidigt att prata höst kanske men den står bakom knuten och är här snabbare än man tror så det är lika bra att vara ute i god tid. Västeråsgurkan står sig månader i kylskåp och är dessutom en utmärkt ge-bort-present. Som de flesta andra recepten här på bloggen så är det inget komplicerat recept som kräver din uppmärksamhet en längre stund utan tillverkningen är färdig på max 20 minuter så det finns inga bortförklaringar!
 
 
Västeråsgurka med smak av vitlök
500 g västeråsgurka
1 knippe dillkronor
3-6 st vitlöksklyftor
1 l vatten
5 dl ättiksprit
9.5 dl strösocker
1.5 dl salt
1 rågad msk senapsfrön (gula eller bruna)
pepparot (kan uteslutas)
 
Gör såhär: Tvätta av gurkorna och skiva i den storlek du önskar. Hacka vitlöken grovt. Fördela gurkan tillsammans med dillkronor och vitlök i burkar. Låt koka upp vatten, socker, salt, ättikssprit och senapsfrön. Rör om så att sockret inte bränns i botten. När ingredienserna har löst sig och lagen är klar i färgen och häll sedan detta i burkarna med gurka. Stäng för locket och förvara i kylskåp. Efter ca 3 dygn är gurkan färdig att avnjutas till såväl en leverpastejsmörgås som till biffar eller dylikt. 
 
 

Kommentera här: