TAPASTIDER


 
 
 
I Göteborg finns det flera olika tapasrestauranger- en av dem är Manana. En lättsam restaurang och perfekt när man är ett sällskap och inte kräver en lyxmåltid. Jag älskar deras mat. Det dumma är att varje gång jag är där så väljer jag alltid samma tapasrätter- säkra kort och galet goda. För några helger sedan när vi var och handlade en fredagkväll stod det helt stilla i våra huvuden vad vi skulle hitta på för mat. Ibland villl man äta något gott men inte lägga ner för mycket tid på det, så var det denna fredagen. Det hela slutade med att vi gjorde vår egen tapaskväll med våra favoriter. Inget komplicerat någonstans men väldigt väldigt gott.
Vi gjorde: Getostsallad med färska rödbetor, vitlöksfrästa champinjoner, gambas (min älsklingsförrätt- recept kommer inom kort), avocado med örtsalt och olika ostar som serverade med mitt hemmagjorda knäckebröd, saltkex och vindruvor- kan det bli mycket bättre?!
 

Gröna vindruvor, mitt hemmagjorda knäckebröd, salta kex samt goda ostar. Denna kvällen var det Saint Agur och en smakrik Kittost. Receptet på knäckebröd ligger under rubriken bröd- det är supernekelt att göra och är lika gott som det är som till ost och vinkvällar.
GETOSTSALLAD MED FÄRSKA RÖDBETOR
Färska rödbetor
Getost av god kvalité
Machésallad
Solroskärnor
Flytande honung
Skrubba betorna rena och skär bort blasten. Dela betorna om ni vill få kortare koktid. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten. Koka under lock tills betorna är nästan mjuka. Om man har skurit de i bitar så är koktiden ca 20-30 minuter med vinterns betor. När betorna kokat färdigt- spola dem med kallt vatten och gnid bort skalet. Spola salladen ren och lägg upp på ett uppläggningsfat, dela betorna i mindre bitar och lägg på salladsbädden. Smula eller lägg bitar av getost över, ringla lite flytande honung över och toppa med rostade solroskärnor.
VITLÖKSFRÄSTA CHAMPINJONER
Champinjoner
Vitlök
Olivolja
Salt, svartpeppar
Färsk persilja
Dela champinjoner i lagom stora bitar. Hacka vitlöken i tunna skivor. Fräs i en varm stekpanna i olivolja. Krydda med salt och peppar. Klipp lite persilja över och blanda om. Färdigt att servera.
AVOCADO
Många tycker att det är svårt att veta om en avocado är färdig eller ej. I affären kan man ju klämma på den och då ska den känna lite mjuk, ett annat sätt är att kika om den lilla knoppen längst upp på avocadon har lossnat- då är den också färdig. Om man lätt kan skala av skalet på en avocado är avocadon perfekt att användas.7 Denna gången hade vi bara delat en avocado i bitar och strött örtsalt över- enkelt, gott och nyttigt!