Skållad råg





Nybakat bröd är det bästa som finns! Här kommer det bästa recept jag har på perfekt bröd precis som jag vill ha det. Fluffigt, mjukt och med skorvig kant! Det kräver lite tid men det är ett bröd som passar perfekt att göra om man är hemma en dag och det är dåligt väder!

På kvällen:
1,5 dl kokhett vatten
1 dl rågmjöl

Gör skållningen.  Häll det heta vattnet över mjölet i en bunke och blanda ordentligt. Lägg ett lock eller plastfolie för och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.

På morgonen:
Skållningen från gårdagen
2 tsk färsk jäst
2 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special
1-1,5 tsk salt

Blanda degen. Blanda jäst och vatten med skållningen och tillsätt därefter mjöl och salt. Rör snabbt tills allt har blandats ordentligt och låt degen vila i 30 minuter.

Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt på detta sätt tills du kommit varvet runt. Detta momentet gör du totalt tre gånger med 30 minuters mellanrum. Degen kommer efter varje gång att bli allt fastare. Efter att du har gjort det tre gånger låter du den jäsa i bunken ungefär en timme.

Strö rikligt med mjöl på en kökshandduk. Blanda gärna både råg och vetemjöl. Skrapa sedan försiktigt ut degen på handduken. Gör vika processen igen. Dra ut degen till en kvadrat och vik sedan in alla fyra kanter mot degens mitten. Vik ihop handduken runt degen till ett paket. Ge degen utrymme för att kunna växa i handduken. Vänd degen upp och ned på så att skarven hamnar nedåt. Låt jäsa ytterligare en timme.

Sätt på ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst färdigt. En plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedre delen. När degen jäst färdigt, lägg in degen försiktigt med hjälp av en pizzaspade eller skärbräda på den heta plåten. Lägg några isbitar på plåten på den nedre delen av ugnen. Öppna ugnen och vädra efter 15 minuter. Gör detta sedan var 5:e minut tills degen varit inne i ytterligare 35 minuter.
Du kan närsomhelst sänka temperaturen om du tycker att brödet ser för bränt ut.

Lycka till!

1 Abbba:

skriven

gu va fint asså

Kommentera här: