HEMMAGJORD PASTA PÅ DURUMVETE


 

Att testa nya saker, både i och utanför köket är så himla roligt och särskilt när det blir lyckat resultat! För några veckor sedan testade vi på att göra egen pasta från grunden. Jag trodde att det skulle vara lite svårt men det visade sig att så var inte fallet. Vi fick låna en pastamaskin men jag såg senare att de kostar inte mer än runt 300:- så är man några stycken är det en utmärkt grej att göra tillsammans och då kan det vara värt att kosta på sig det. Jag har inte provat att kavla ut degen själv men enligt vad jag kunnat läsa mig till ska det inte vara några konstigheter så har man ingen pastamaskin så går det med största sannolikhet utmärkt ändå. Och jag kan nu skriva under på att det är skillnad på pasta och pasta, hemmagjord är något alldeles speciellt- väl värt att testa!!! 4-6 portioner, hemmagjort pasta på durumvete
1,5 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl
2 msk olivolja
1 ägg + 1 äggula
2 msk vatten
1/2 tsk salt
 
Gör såhär:
-Lägg en hög mjöl och kläck äggen i en grop i mjölet.
-Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg.
-Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen inte går ihop eller du bara använder durumvete.
-Alternativt kan du också göra pastadegen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg.
-Knåda pastadegen i 5-10 minuter.
-Lägg pastadegen i plastfolie och låt den vila i en timme i kylen.
-Forma sedan pastadegen till en rektangulär rulle.
-Skär 1 cm breda skivor - en skiva i taget.
 

MED PASTAMASKIN
-Mjöla degen lite lätt så att den inte fastnar i maskinen eller klumpar ihop sig på andra sidan maskinen.
-Kör biten med pastadeg igenom en pastamaskin eller kavla för hand.
-Använder du pastamaskin så börjar du med att rulla igenom biten med pastadeg på den breda valsen och ändra sedan till mindre och mindre vals tills du har ett avlångt 1-2 mm tunn pastadeg.
-Om du gör tagliatelle eller liknande så ta tag i pastan med mjöliga händer och mjöla in lite lätt igen för att de inte ska klumpa ihop sig. 
 
UTAN PASTAMASKIN
-Kavla ut pastadegen på mjölat bakbord till avlånga plattor ca 1-2 mm tjocka.
-Rulla ihop och skär till tagliatelle eller om du önskar annan form,
Mjöla då och då. Sedan ställer du in valsen på ex. tagliatelle och kör igenom pastabiten till tagliatelles osv till önskad pastaform.
 
TILLAGNING
-Förbered först såsen till pastan om du ska ha det till.
-Hemgjord färsk pasta kokas bara 2-3 minuter i rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta vattnet väl med ca 1-2 tsk salt. Färigt att avnjutas!
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: