KÅLPUDDINGEn klassiker på tallriken denna torsdag och det tillsammans med en höstfavorit-vitkål! Vitkål kostar just nu i de flesta matbutiker runt 3:-/kg, galet!! Och.. Kålpudding är underskattat av oss 80-talister, förknippat med barndomen å tråkig kål men ge det en chans å jag kan  med stor sannolikhet säga att merparten kommer bli överraskade över hur gott det faktiskt är! 
 
Ingredienser kålpudding
1 st litet vitkålshuvud
ca.400-500g nötfärs
1 st gullök
3 msk ströbröd
0-5 dl vatten
Salt, svartpeppar
 
Gör såhär: Hacka vitkålen fint, likaså löken. Fräs kålen i lite olja till den blir mjuk, salta och peppra. Blanda i en bunke; gullök, ströbröd, vatten och färsen. Rör om. Vänd sedan ner 1/3 av vitkålen ner i färsblandningen. Smöra en ugnsform och varva sedan vitkål och färsblandningen i formen, avsluta med ett tlager av vitkål på toppen. Grädda i ugnen på 180 grader i ca 20-30 minuter. Servera tillsammans med koks potatis och brunsås.
 
Ingredienser brunsås ca. 5 dl
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl köttbuljong
1/2 dl grädde
2 tsk soja
Svartpeppar
1 msk gele (kan uteslutas)
 
Gör såhär: Smält smöret i en kastrull, blanda ner mjölet under omrörning. Tillsätt buljongen och låt sedan koka i 3-5 minuter. Tillsätt soja och grädde, smaka av med svartpeppar. Rör eventuellt ner en klick gelé om du önskar. Servera tillsammans med kålpuddingen och kok potatis.