SOCKERKAKA MED APELSIN OCH CHOKLADBorta bra men hemma bäst. Vilken otippad fjällensemester, nu ska ni få höra på en novell. Vi var två bilar som åkte upp. Vi(jag + 3) åkte upp ågra timmar tidigare eftersom vi inte hade något jobb denna dag. När vi nästan är framme i fjällen ringer telefonen- den andra bilen har tankat bensin istället för diesel och håller just på att bärga bilen till närmaste mack för att fixa bilen. Ingen större katastrof för oss som redan är framme kan man tycka, och det hade det inte varit heller OM det inte vore så att den andra bilen hade alla mina saker(jag hade ENDAST med mig min handväska med mobil och plånbok). Till saken hör också att vi inte bara dumpat all packning utan även all utrustning i den andra bilen. Tur i oturen så hade våran bil all mat och stugnycklarna. Men även denna saga fick ett lyckligt slut. Bilen blev fixad och övriga medlemmar anslöt eftermiddagen dagen efter. Vi som var uppe skrapade ihop kläder från alla håll och kanter och fick hyra utrustning så vi kunde åka första dagen när de andra missade. Inte kunde vi missa både en skiddag och afterski:).  Dagarna har varit fullspäckade men helt galet grymma!! Slutet gott allting gott. :)


Tänkte idag bjuda på en smaksatt sockerkaka. Önskar man göra en klassisk byter man bara ut apelsinsaften mot vatten samt skippar chokladen. Istället kan man också ha i 2 tsk vaniljsocker eller 1 msk stött kardemumma, så blir det en annan variant av sockerkaka. Perfekt kaka att baka och bjuda arbetskollegorna till i veckan-sådant är alltid uppskattat!

DU BEHÖVER:
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl pressad apelsin
10 g mörk choklad

GÖR SÅHÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret i en kastrull. Blanda mjöl, bakpulver och finrivet apelsinskal (eller annan eventuell smaktillsats) i en separat bunke. Låt smöret svalna några minuter, blanda sedan i de tillsammans med apelsinsaften, grovhackad choklad och mjölblandningen i äggsmeten. Rör om till en jämn smet utan klumpar. Häll över smeten till den smorda formen och grädda på nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. Känn med sticka på kakan. Om den inte är kladdig i mitten är den färdig. Låt den sedan svalna några minuter innan du tar ut kakan ifrån formen annars riskerar den att gå sönder.