Enkelt surdegsbröd

Många säger att bröd är bröd och att det inte är någon större skillnad. Det är fel. Ett surdegsbröd är ett bröd med en lång hållbarhet, har ett lägre GI än många andra bröd och har inga konstiga tillsatser i sig. Surdegen kan bli flera år gammal och man matar den någon gång i veckan för att hålla den vid liv Lite utav denna deg används i varje bröddeg.
Receptet nedan är ett av de enklare bröden när man är nybörjare på surdeg och resultatet blir fantastiskt! Brödet kommer ifrån den fantastiska boken Enklare bröd av Martin Johansson som jag fick av julklapp förra julen.

På kvällen
2msk rågsurdeggrund
1dl ljummet vatten
1dl rågmjöl
Blanda surdegen. Rör ihop surdegsgrund, mjöl och vatten i en stor bunke. Lägg en handduk eller plastfolie över bunken och låt den stå över natten (8-10 timmar).

På morgonen
Gårdagens surdegsgrund
3dl ljummet vatten
6 dl rågsikt
1 dl rågmjöl
1-1.5 tsk salt

Blanda degen. Tillsätt  vatten,rågmjöl, rågsikt och salt tillsammans med rågsurdegsgrunden sedan kvällen innan. Blanda ordentligt och täck sedan bunken med plastfolie igen och låt stå i rumstemperatur tills den jäst till dubbel storlek, det kan ta upp till 2-3 timmar.

Smörj en brödform och vänd över degen i formen. Strö lite rågmjöl över degen och låt jäsa under en bakhandduk ytterligare 1 timme. Ställ ugnen på 250 g i god tid innan brödet har jäst färdigt. Ställ en oöm plåt på nedre delen av ugnen. När bröddegen jäst färdigt, ställ brödformen på gallret i mitten av ugnen och lägg några isbitar på den nedre plåten i ugnen. När den har varit inne i tio minuter, sänk temperaturen till 200 grader och låt stå ytterligare ca 35-40 minuter. Om du tycker att brödet ser lite blekt ut när tiden gått ut, ta ut brödet ur formen och låt den stå inne i ugnen endast på gallret ytterligare tio minuter.
Detta ger brödet en god skorpa och en extra stadga. Ta sedan ut brödet och låt svalna på galler.